Turkmenistan

De Ertugrul Gazi moskee, vernoemd naar de oprichter van het Ottomaanse Rijk
 

Reizen naar Turkmenistan

De Turkmenen zijn trots op hun land, dat bestaat uit woestijnen en wordt omgeven door bergen en de Kaspische Zee. Het mystieke en spirituele Turkmenistan staat bekend om haar voormalige president Saparmurat Turkmenbashi Niyazov, die prachtige marmeren monumenten, paleizen en gouden standbeelden bouwde. KILROY helpt je met het boeken van je reis!

Van de Centraal-Aziatische landen is Turkmenistan het meest homogeen wat betreft etniciteit. Meer dan de helft van de Turkmenen leeft onder de armoedegrens. Het grootste gedeelte van het land bestaat uit de Karakum Black Sands woestijn. Toch is er veel te ontdekken in Turkmenistan. Behalve de geweldige landschappen is ook de Turkmeense cultuur en bevolking een reden om het land te bezoeken. De voormalige president Saparmurat Niyazov, ook wel bekend als Turkmenbashi (vader van de Turkmenen), investeerde in cultuur door prachtige marmeren monumenten en paleizen en gouden standbeelden te laten bouwen in de hoofdstad Ashkabad. De meeste Turkmenen zijn erg trots op hun land en hun cultuur. Als je hen respecteert, dan zullen ze jou ook respecteren. Vrouwen lopen door de straten met traditionele, kleurrijke hoofddoeken en lange, versierde jurken. Net als alle nomadische volken, zijn de Turkmenen erg gastvrij.

Lokale specialiteiten

De mooie Turkmeense Bukhara tapijten zijn wereldberoemd. De rijke, rode patronen worden vaak nagemaakt in India en Pakistan. In restaurants worden meestal Russische gerechten geserveerd, maar ook typisch Centraal-Aziatische gerechten als plov staan op de menukaart. Probeer eens steur uit de Kaspische Zee, klaargemaakt in tempura. En drink hier dan de beroemde Turkmenbashi wodka bij. Bovendien kan je in ieder café veel smaakvolle, lokale theesoorten drinken.

Steden in Turkmenistan

De meeste Turkmenen leven als nomaden. Toch heeft Turkmenistan veel interessante steden, omdat deze vroeger op de Zijderoute lagen. De hoofdstad Ashgabat is rijk aan cultuur. Hier kun je prachtige marmeren monumenten, geweldige paleizen en gouden standbeelden bewonderen. De bruisende Tolkucha Bazaar is een aanrader in Ashgabat. Het beroemde, 15 meter hoge Turkmenbashi mag je ook niet missen. Dit gouden standbeeld draait rond, zodat het gezicht van Turkmenbashi altijd in de zon staat. Daarnaast is de Ashgabat-vlaggenstok een leuke bezienswaardigheid, deze vlaggenstok is namelijk de grootste in de wereld.

Ongeveer 2000 jaar geleden waren Merv, Dekhistan en konye-Urgench tussenstops voor de karavaans die over de Zijderoute trokken. De oude fundamenten van de stad en veel potscherven zijn hier nog te bewonderen. In konye-Urgench is er ook veel overgebleven uit het welvarende Khorezmshah tijdperk. Bekijk vooral de oude minaretten, mausoleums en paleizen.

Bezienswaardigheden in Turkmenistan

Kow Ata verbergt een bijzonder natuurwonder. Op ongeveer een uur rijde van Ashgabat ligt namelijk een ondergronds zwavelmeer. Je kan hier heerlijk zwemmen in de geneeskrachtige meren. Karakum, ofwel de Zwarte Woestijn, wordt ook vaak bezocht door natuurliefhebbers. Door de kleurrijke canyons, de voetafdrukken van dino's, de maanlandschappen en de gaskraters is dit een bijzondere bezienswaardigheid.

De echte helden bezoeken de Darvaza Flaming Crater, die ook wel eens vergeleken wordt met het helvuur. Deze krater is ontstaan toen de Sovjets in 1971 op zoek waren naar gas. Ze hadden destijds een gat geboord op deze plek, maar er ontstond een explosie. Om het vrijkomen van schadelijke gassen te voorkomen, werd het gas aangestoken. Sindsdien blijft het branden.

Als geschiedenis meer jouw ding is, dan is Gonur, vlakbij Merv, een mooie stad om te bezoeken. Hier ligt namelijk een van de grootste archeologische opgravingen ter wereld. Voor degenen die willen shoppen is het Yimpas Shopping Center een goede plek. Dit overdekte winkelcentrum heeft de meeste westerse winkels van het land. Er zijn ook food courts, pooltafels, tennisvelden en bowlinghallen, zodat je je ook na het shoppen niet hoeft te vervelen!

Toegang tot Turkmenistan

Als je naar Turkmenistan wilt gaan, kan je een uitnodiging (letter of invitation) van een local nodig hebben om een visa te krijgen. Daarom is het gemakkelijker om een rondreis te boeken bij een touroperator omdat zij je helpen met het verkrijgen van een letter of invitation en je visa. Boek bijvoorbeeld onze Dragoman overland trip, die ook een aantal buurlanden van Turkmenistan aandoet. Als je aankomt in Turkmenistan moet je veel papieren invullen. Vul alles zorgvuldig in en let goed op je documenten. Let vooral op de Green Entry Travel Pass en de immigration card. Vul ook altijd een custom declaration in. Sommige douaniers willen je vakantiefoto's zien als je het land verlaat.

Rondreizen in Turkmenistan

In Turkmenistan kun je het beste reizen met het vliegtuig, je betaalt hier namelijk maar 5 euro per vlucht! Je kan ook een taxi nemen of liften, maar bepaal voordat je vertrekt een prijs met de chauffeur. Reizen met de trein gaat erg traag in Turkmenistan en is dan ook niet aan te raden, tenzij je van treinreizen houdt. KILROY adviseert je de avontuurlijke Dragoman tours, met deze tour zie je en hoor je veel over Turkmenistan en haar buurlanden.

Beste reistijd voor Turkmenistan

Het klimaat van Turkmenistan is subtropisch en er valt weinig regen in de zomer. In het zuiden zijn de winters mild en droog en in het noorden zijn de winters erg koud. Omdat de temperatuur in juli en augustus kan stijgen tot 50°C, zijn dit niet de beste maanden om het land te bezoeken. Je kunt beter in april en juni of september en oktober gaan.

Goed om te weten

Turkmenistan is een totalitaire staat waar de politiecontrole zwaar is. Mensenrechten, vrijheid van godsdienst en pers zijn er niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Reizigers moeten voorzichtig zijn en geen foto's maken van mensen in uniform of van gebouwen van de overheid. Hou je mening over de politiek van het land, de president of de bevolking voor jezelf. President Niyazov heeft schotelantennes, baarden, lange haren, ballet, opera en het opnemen van muziek verboden. Zijn opvolger Berdimuhamedow zorgt voor een versoepeling van de regels in het land, maar gaat wel verder op de weg die president Niyazov is ingeslagen.

Boek je reis naar Turkmenistan

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact