Nepal

Proef van de cultuur en religie van Nepal en bezoek een van de vele tempels
 

Reizen naar Nepal

Op 25 april 2015 vond in Nepal een enorm zware aardbeving plaats, met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Inmiddels zijn ze druk met de wederopbouw en kun je weer naar land reizen wat bekend staat om zijn hoge bergen en de trektochten die je hier kan maken. Ga backpacken in Nepal en ervaar het zelf!

Kathmandu

Kathmandu is de drukke hoofdstad van het land. Het is een verzamelplaats voor backpackers en avonturiers. Voor veel mensen is dit het begin- en eindpunt van een reis en daarom kun je hier alles kopen wat je voor een trekking nodig hebt, maar natuurlijk ook de nodige souveniers! In de Kathmandu Vallei zijn veel historische en heilige bezienswaardigheden. Ga zeker naar Bodnath, de grootste Boeddhistische stupa in Nepal. De stupa, met haar vrolijk wapperende gebedsvlaggen, trekt niet alleen nieuwsgierige toeristen aan, maar ook Tibetaanse pelgrims die de spirituele energie van de Bodnath komen ervaren.

Bodnath in Kathmandu - Nepal

Een ander religieus bezoek is er een aan de tempel van Dakshinkali. Elke zaterdag en tijdens het Dansai festival in oktober worden hier dieren besneden. Centraal in het oude centrum ligt Durbar Square, hierachter vind je Hanuman Dhoka, het oude paleis van de koning. Aan te bevelen voor iedereen met een interesse in traditionele architectuur. Kathmandu is een stad waar je je prima een tijdje kunt vermaken! En mocht je toch weer verder willen; vanaf de luchthaven, die dichtbij de stad ligt, vertrekken vluchten naar de meest bijzondere plekken in de Himalaya.

Bodh Gaya

Dit is de plek waar Boeddha zijn verlichting bereikte. De Mahabodhi is verbluffend. Neem ook een kijkje bij de Boeddhistische Universiteit in Nalanda met 10.000 studenten.

Koshi Tappu Wildlife Reserve

In dit park vind je minder toeristen en kun je in alle rust vogels en andere dieren bekijken. Koshi Tappu is een vrijplaats voor wilde buffalo's, herten, krokodillen en dolfijnen.

Trektochten in Nepal

De trektochten in Nepal staan bekend als de beste ter wereld. De meeste gaan door gebieden op een hoogte van 1000 tot 3000 meter en sommige gaan over de 5000 meter grens. Er zijn drie gebieden die bekend staan om hun 'theehuis' trektochten in Nepal: Annapurna (3 tot 28 dagen), Everest (6 tot 30 dagen) en Langtang/Gosainkunda/Helambu (5 tot 18 dagen). Voor sommige tochten heb je een vergunning nodig. Houd bij de voorbereiding rekening met de weersomstandigheden in de bergen. In december en januari is het weer helder maar koud. In onze zomermaanden (tot eind september) is het regenseizoen in dit gebied, het is dan rustig maar zeer nat! En veel nattigheid brengt helaas veel bloedzuigers op de paden…

Trektocht in Nepal - Annapurna

Vervoer in Nepal

Er zijn geen treinen in Nepal, maar je kunt gebruik maken van bussen. Check wel van tevoren of ze tijdens jouw reis wel gaan, er zijn vaak problemen met het wegverkeer. Er zijn vijf grensovergangen tussen Nepal en Tibet, de Kodari grensovergang is alleen open voor georganiseerde groepsreizen en niet voor individuele reizigers. Het reizen per bus kan irritant langzaam zijn door de slechte staat van de wegen. Je kunt ook een auto met chauffeur huren of taxi's/riksja's nemen. Fietsen wordt steeds populairder en in grote steden kan je een fiets huren. In het centrum van Kathmandu is dit misschien niet aan te raden, omdat je hier bijna ziek van de smog kunt worden. Kathmandu is het enige internationale vliegveld van Nepal. 

Veiligheid

Het land is niet erg stabiel, aangezien het militaire conflict tussen de regering en de Maoïsten pas in 2006 geëindigd is. Vermijd elke vorm van massademonstratie en zorg dat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws. Als toerist ben je over het algemeen veilig, maar pas op voor zakkenrollers en loop niet 's nachts alleen over straat. Informeer naar begaanbaarheid van de wegen voordat je de stad verlaat. En pas op voor het water in Kathmandu; het is je grootste vijand. Kook en filter water voor gebruik!

Beste reistijd voor Nepal

De beste reistijd voor Nepal is in maart, april, oktober en november. Vermijd Nepal tussen juni en september als je liever droog blijft tijdens het reizen. In deze periode is namelijk het regenseizoen. Het hoogseizoen van Nepal is in oktober en november. Vanaf december zakt de temperatuur naar een gemiddelde van 13 graden. Deze lage temperatuur houd aan t/m februari. In goedkopere hostels heb je in die periode een (winter)slaapzak nodig.

Visumeisen Nepal

Elke toerist heeft een visum nodig voor Nepal. Zorg dus dat je ruim vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Nepal. KILROY is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa. Je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om Nepal binnen te komen.

Contact