Taiwan

Taiwan beschikt over prachtige tempels en gebouwen
 

Backpacken in Taiwan

Jungle, hectische steden, geweldige wandelroutes en 's werelds beste warmwaterbronnen. Taiwan is een van de meest diverse bestemmingen in Azië. Toch is Taiwan redelijk onbekend bij reizigers en dat is zonde!

Sommige mensen gaan op reis naar Taiwan vanwege het taoïsme, boeddhisme of een van de vele andere religies die floreren in Taiwan. Andere reizigers gaan er naar toe omdat het Chinese eten hier beter smaakt dan in China zelf en weer anderen bezoeken Taiwan vanwege de nieuwste computergadgets. Het land is geen bekende vakantiebestemming, maar toch heeft het land veel te bieden voor reizigers: mooie landschappen, een rijke cultuur en een gastvrije bevolking.

Met haar 23 miljoen inwoners is Taiwan een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, terwijl het landoppervlak niet groter is dan de kleinste staat van Amerika. De Taiwanezen leven vooral in de grote steden waardoor de natuurlijke gebieden ongerept blijven. Het land heeft veel gevarieerde landschappen en bijzondere culturele bezienswaardigheden. Het midden van het eiland bestaat uit bergachtig gebied, met heldere bergmeren, verborgen watervallen en veel mogelijkheden om prachtige wandeltochten te maken. Trek dus je bergschoenen aan en ga kamperen en wandelen langs de winderige kusten, waar je uitkijkt over rotsachtige landschappen en verlaten stranden!

Taipei: het moderne Taiwan

Taipei is een moderne stad met 2,5 miljoen inwoners, maar overal blijf je de oude Chinese tradities terugzien. De stad is levendig en erg hectisch door het vele verkeer, de mensenmassa's en de neonlichten. Het toenemende aantal westerse cafés en glimmende winkelcentra zorgt er voor dat je je ook kan ontspannen in Taipei. Veel beelden van de Chinese dictator Chiang Kai-Shek zijn verwijderd, maar de bombastische Kai-Shek Memorial Hall staat nog steeds. Hier kun je alles te weten komen over de dictator en een wandeling maken door het aangelegde park. Taiwan staat bekend om haar goede keuken en de drukke avondmarktjes waar je het heerlijkste eten kan krijgen voor weinig geld. Proef eens de verse vis die je kan kopen op de Miaokou Keelung Night Market of de bijzonder ruikende tofu op de grote Shilin Night Market. De Longshan tempel in Taipei is het Taiwanese equivalent van de Verboden Stad in Beijing en is een must see voor iedere reiziger die Taipei aandoet!

Lugang: een levend museum

Lugang was vroeger een welvarend handelscentrum, wat je kan zien aan de rijk versierde tempels en de oude, traditionele gebouwen. Deze tempels en gebouwen liggen aan smalle steegjes, maar achter de poorten en hekken gaan grote tuinen schuil. Van de vele indrukwekkende tempels zijn de Longshan en Matsu tempel het mooist. Zorg er wel voor dat je sokken zonder gaten draagt, want je moet in de tempels of theehuisjes vaak je schoenen uitdoen!

Oostkust van Taiwan: Suao Hualien Highway (11)

Neem een paar dagen de tijd om over deze mooie snelweg te rijden. Je komt langs rotsachtige bergen, door traditionele vissersdorpjes en langs witte zandstranden. Hier kun je dan uiteindelijk vlakbij het water je tent opzetten en genieten van de mooiste uitzichten van Taiwan. Highway 9 kun je ook nemen, deze loopt parallel aan highway 11, maar gaat via de bergen verder landinwaarts.

De Taroko kloof: steile wanden en diepe kloven

De Taroko kloof aan de oostkust is de populairste bezienswaardigheid in Taiwan. In slechts 20 kilometer stijgt het landschap van zeeniveau naar de 3800 meter hoge bergtoppen! De Taroko kloof is een 20 kilometer lange kloof die het landschap in tweeën splijt. Door de kloof loopt een snelstromende rivier en je vindt er prachtige watervallen en rustige warmwaterbronnen. De Taroko kloof ligt in het Taroko National Park waar je veel mooie wandelingen kan maken door het gevarieerde landschap en langs kleine dorpjes. Je kan dit park het beste en gemakkelijkste met de auto verkennen. Eindig een dag in Taroko National Park net als de Taiwanese toeristen met een ontspannende duik in de mooie Wenshan warmwaterbronnen.

Orkaanseizoen in Taiwan

Je kan Taiwan beter niet bezoeken tijdens het orkaanseizoen. Dit seizoen loopt van half augustus tot begin oktober. Lagedrukgebieden kunnen zich dan gemakkelijk ontwikkelen tot orkanen. Enkele dagen voordat een orkaan ontstaat, wordt de lucht strakblauw en gaat de zon flink schijnen. Dit heerlijke weer wordt orkaanweer genoemd. Taiwan wordt ongeveer iedere vier jaar getroffen door grote orkanen met windsnelheden tot 160 km/u.

Een ander aspect om rekening mee te houden als je gaat backpacken door Taiwain, is de relatie van het land met China. Deze politieke relatie is al jaren gespannen en nog steeds niet versoepeld. Na de Tweede Wereldoorlog kregen de communisten de meeste macht in China en riepen de Volksrepubliek China uit. De nationalistische regering werd verdreven naar Taiwan en zij begonnen daar een militaire dictatuur. Vanwege de angst voor het opbloeien van communistische ondergrondse activiteiten werd de dictatuur pas in 1987 opgeheven. Het werd weer mogelijk om Taiwanees te spreken, de traditionele godsdiensten te belijden en in vrijheid te discussiëren over alles tussen hemel en aarde. Nu voelen steeds meer mensen zich Taiwanees in plaats van een afstammeling van een Chinese immigrant.

Boek je reis naar Taiwan

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact