Kirgizië

Ga kamperen met de locals!
 

Reizen naar Kirgizië

Kirgizië wordt vaak 'het Zwitserland van Azië' genoemd en staat bekend om haar ongerepte natuurschoon. Je kunt er de beste tochten maken en kamperen op veel mooie plekken. Kirgizië werd door de New York Times omschreven als het minst bekende land ter wereld, dus ontdek het voordat iedereen er is geweest! KILROY helpt je met het plannen en boeken van je reis.

Kirgizië is een reisbestemming waar nog maar weinig mensen zich aan wagen. Het land bestaat voor 80% uit bergen en is rijk aan valleien, helderblauwe bergmeren en gletsjers. De bewoners van het land zijn een mengelmoes van Kirgiziërs (65%), Russen en 30 andere stammen en nationaliteiten. Ongeveer 75% van de inwoners is moslim, maar dit is meer een cultureel erfgoed dan een geloofsovertuiging. Kirgizië is vooral een bestemming voor wandelaars en kampeerders. Vanuit Bishkek en diverse andere steden kun je met een lokale gids de bergen of de natuur in. Een vliegticket naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië boek je goedkoop via KILROY. 

Een trots volk

Tradities zijn voor de Kirgiziërs belangrijk, ze zijn een trots volk. Het paard is voor de Kirgiziërs een nationaal symbool en dat zie je met name terug in de nationale sporten. De populairste paardensporten zijn Kyz Kuumai, Oodarysh en Kok Boru. Bij Kyz Kuumai zit een man een meisje achterna om haar te kussen. Slaagt hij hier niet in, dan mag het meisje hem slaan met een paardenzweep. Bij Oodarysh moeten twee deelnemers elkaar van het paard proberen te gooien. En bij Kok Boru strijden twee paardrijders om het lichaam van een onthoofde geit. Populaire, traditionele gerechten zijn Kirgizische plov, lagman en manti. Proef ook eens het nationale drankje kumiz, wat gemaakt wordt van gefermenteerde paardenmelk.

De hoofdstad Bishkek

Bishkek is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Kirgizië. Het centrum van de stad is schoon en veel gebouwen zijn gebouwd in typische Sovjet of oosterse stijl. Bishkek heeft veel monumentale bezienswaardigheden, waarvan het Manas Monument het meest bekende is. Manas is de nationale held van Kirgizië. Het verhaal gaat dat hij de stammen van Kirgizië verenigde om tegen gemeenschappelijke vijanden te strijden.

De bazaar van Osh

Osh is de op één na grootste stad van Kirgizië en lag eeuwenlang op de Zijderoute. De bazaar van de stad schijnt ouder te zijn dan die van Rome. Ten zuiden van Osh liggen de meest populaire campings van Kirgizië.

Paardrijden, wandelen en kamperen

Een paardentocht is een hele belevenis. Al eeuwenlang is het paard het vervoersmiddel bij uitstek in Kirgizië. Op verschillende manieren kun je het land verkennen te paard. Hou je van wandelen dan is Altyn Arashan 'the place to be'. Dit gebied staat bekend om haar ongerepte natuurschoon. En zijn je spieren moe van al het wandelen, dan kun je een ontspannend bad nemen in één van de warmwaterbronnen langs de rivier. Het helderblauwe Issyk-Köl meer is na het Titicaca meer het grootste bergmeer ter wereld. Het Song-Köl meer in het midden van het land is ideaal om te kamperen. Hier zijn veel groene weiden waar gastvrije herders en de lokale bevolking hun vee laat grazen. Neem ook een kijkje in de traditionele yurts, de tenten waar de herders en nomaden in wonen.

Rondreizen door Kirgizië

Dankzij het bergachtige landschap voeren de wegen door diepe valleien, waar modderstromen en lawines kunnen voorkomen. In de winter kun je bijna niet reizen in hooggelegen gebieden. Reis je met de trein, hou er dan rekening mee dat je vertraging op kunt lopen wanneer je naar een ander land reist en door de douane moet. Je kunt zoals gezegd ook te paard door Kirgizië reizen. Dit is vooral handig omdat je te paard op plekken kunt komen waar een auto of trein onmogelijk kan gaan. Boek een rondreis door Kirgizië.

Beste reistijd voor een reis naar Kirgizië

Het weer in Kirgizië is afhankelijk van de plek waar je je bevindt in dit land. Het klimaat varieert van subtropisch tot een poolklimaat. De temperatuur in de valleien in het zuidwesten ligt in de zomer rond de 40°C, terwijl het weer in de noordelijke bergen dan gematigd is. In de winter wordt het in de koudste regio's minimaal -24°C. De Siberische winden zorgen ervoor dat het dan zelfs gaat sneeuwen in de woestijn. De beste tijd om naar Kirgizië te gaan is van juli tot september. In maart en april en van september tot midden oktober bestaat er in meerdere gebieden tevens lawinegevaar.


 

Boek je reis naar Kirgizië

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact