China

De Chinese muur mag je zeker niet overslaan op je reis!
 

Reizen naar China

Het is onmogelijk om China in een paar woorden samen te vatten. Tijdens je reis door dit immense land zul je worden geconfronteerd met grote extremen. De enorme omvang van het land maakt het zelfs voor de geoefende backpacker onmogelijk álles te zien. Reizen door China is een ware uitdaging en culture shock. Ontdek één van 's werelds oudste beschavingen en ervaar de boeiende dagelijkse chaos op straat.

Wanneer je door China gaat reizen, zul je snel merken dat je te maken hebt met enorme afstanden voordat je ergens bent. Houd er dus rekening mee dat rondreizen veel tijd in beslag neemt. Dat maakt het echter niet minder leuk. De grootte maakt het mogelijk om binnen China van zomer naar winter te reizen of van boeddhisme naar autonoom moslimgebied. Net zoals het onmogelijk is om in één vakantie heel Europa te zien, is het onmogelijk om heel China te bezoeken. Beperk daarom je reis door een kleiner deel van het land. De massa's krioelende Chinezen, doordringende geuren, lawaai en algemene chaos kunnen soms heel vermoeiend zijn.

Reistips voor China

Peking

De hoofdstad van China is bekend om de Olympische Spelen van 2008. Maar Peking heeft zoveel meer te bieden dan dat! Zorg dat je de stad aandoet tijdens het laagseizoen. Vooral tijdens Chinese feestdagen en vakanties zul je door de drukte namelijk minder kunnen genieten van de immer indrukwekkende 'Temple of Heaven' en de Verboden Stad. Dit laatste bouwwerk bevindt zich aan 's werelds grootste plein (Plein van de Hemelse Vrede) en was meer dan 500 jaar het centrum van de macht. Tijdens je reis door China mag een bezoek aan de Chinese Muur niet ontbreken. Door het deel tussen Simatái naar Jinshanling te kiezen vermijd je de grote toeristenstroom. Mocht je het attractiehoppen al beu zijn, geen nood: huur een fiets en verken de knusse straatjes in de oude buurten of pak een trein richting de havenstad Qingdao om een paar dagen te relaxen op de stranden. Hier vind je tevens de Duitse erfenis van de thuisstad van China's grootste biermerk.

Cruisen op de Yangtze Rivier

De boot over de Yangtze Rivier neemt je mee door het grillige berglandschap van de Drie Kloven. In dit gedeelte van de rivier word je volledig ingesloten door honderden meters hoge steile rotswanden. Boek je eigen hut van Yichang naar Chongqing en geniet van een meerdaagse cruise door dit indrukwekkende landschap. Aan boord is ook een karoake bar, waar je een biertje kunt drinken.

Shanghai

Shanghai is niet te vergelijken met elke andere Chinese stad. De Westerse cultuur is hier geheel verstrengeld met de Chinese tradities. Een wandeling over de Bund, langs de rivierkade, vat de stad in haar essentie. Terwijl je naar de overkant staart, waar de wolkenkrabbers nog steeds als paddenstoelen uit de grond schieten, bevinden zich achter je de verlichte statige Franse koloniale gebouwen.

Voor een overzicht over de stad is de Jinmao toren een goede aanrader. Vanaf de 88e verdieping kijk je over heel de stad uit. Loop je vanaf de Bund twee blokken verder, dan sta je opeens midden in een zee van neonlicht: Nanjing Lu. Ervaar in dé winkelstraat van Shanghai hoe het nieuwe Chinese kapitalisme langzaam het traditionele Chinese gedachtegoed overneemt. Vergeet tijdens je bezoek aan Shanghai niet één van de vele markten aan te doen, waar je je onderhandelingstechnieken nog even kunt aanscherpen. Heb je nog wat dagen over, overweeg dan een meerdaags bezoek aan de tuinen van Hangzhou en Suzhou. Vooral de theeplantages en Hangzhou's West Lake zijn meer dan de moeite waard!

Yangshuo

Als jouw reis je ook naar het zuiden van China brengt, dan mag een bezoek aan Yangshuo écht niet ontbreken. Neem hier de boot over de Lí Jiang of trek je voor een paar dagen terug in één van de dorpjes in de buurt en geniet van de spectaculair gevormde rotsen die hoog uittorenen boven het subtropische bos.

Het platteland van China

Als het niet lukt om het westen te bezoeken raden we je aan een paar nachtjes op het platteland door te brengen. Je verblijf op een 'Nong jia le' is een fijn alternatief voor de onpersoonlijke, rumoerige hostels in de stad. Je verblijft in het huis van een boer, waar je een kamer met minimale faciliteiten hebt. Wees niet bevreesd: de charme compenseert ruimschoots het gebrek aan comfort. 'Eten wat de pot schaft' betekent in dit geval vaak dat de lunch diezelfde ochtend nog kakelend over het erf scharrelde. Probeer wat Chinees te leren of zoek een Engelssprekende Chinees die met je mee wilt om nog meer van het plattelandsleven mee te kunnen krijgen.

Rondreizen door China

Ben je al moe van alle drukte om je heen, of wil je even niet meer opgaan in de grote menigte? Neem dan een comfortabele 'soft sleeper' trein richting het westen van het land. Waan je in vroegere tijden door langs de historische 'Zijderoute' te reizen. Bezoek het Terracotta Leger nabij Xi'an of beklim de oude stadsmuur. Loop door de nauwe straatjes in de moslimwijk, waar vers geslachte varkens en geiten klaar hangen om meegenomen te worden door passerende klanten.

Reis je nog verder naar het westen, bezoek dan de steden Urumqi en Turpan. Verrassend schone en relaxte plaatsen waar de grote verscheidenheid aan nationaliteiten het straatbeeld domineert. Er is hier genoeg te zien en te doen om je een paar dagen te vermaken. Ondanks de schaduw van de vele wijnranken en de lage luchtvochtigheid kun je deze plaatsen in de zomer beter vermijden vanwege de hitte. In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld richting Tibet kunnen reizen. Omdat de omgeving hier nog ruiger is, zijn enige voorbereidingen hier wel op z'n plaats. Een jeep is de makkelijkste manier om je door de grillige hoogvlaktes te verplaatsen. De lange tocht zal beloond worden wanneer je in de verte het beroemde Potala Palijs in Lhasa ziet opdoemen. Hier mag je het levendige gebied rond de Jokhang Tempel niet missen. Bekijk onze rondreizen in China.

Beste reistijd voor China

Door de zeer uiteenlopende klimaatzones in China moet je rekening houden met wisselende weersomstandigheden, China is immers een van de grootste landen ter wereld. In het kort komt het erop neer dat het voor- en najaar de beste reismaanden zijn. De temperatuur is in deze tijd aangenaam, maar vergeet geen trui mee te nemen voor de koudere avonden.

Visumeisen China

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor China. KILROY is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om China binnen te komen. KILROY en ISIC werken samen met VisumCentrale - je krijgt 50% korting op bemiddelingskosten bij het aanvragen van een visum voor China. Vraag je visum voor China hier aan.

Boek je reis naar China

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact