Laos

Maak kennis met de monniken in de hoofdstad Vientiane
 

Backpacken in Laos

Een boottocht over de Mekong, een wandeling door een Hmong nederzetting, slenteren van tempel naar tempel in de historische stad Luang Prabang, een maaltijd aan de rivieroever in hoofdstad Vientiane of een bezoek aan de oude koningsstad Champasak. Wat je ook doet, overal in Laos speelt het leven zich af in dezelfde lage versnelling. Laos is puur; een groot deel van de natuur is nog ongerept waardoor veel wegen moeilijk begaanbaar zijn, de hostels zijn goedkoop en bier kost bijna niets. Een uitdaging dus voor elke backpacker!

Laos ligt in het zuidoosten van Azië en grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand. Inmiddels wonen er meer dan zes miljoen inwoners, 'Laotianen' genoemd. Het gros van hen woont in de Mekong Vallei. Zoals al gezegd staat Laos bekend om zijn prachtige natuur maar ook zijn rijke cultureel erfgoed en zeer gastvrije bevolking. 

Franse invloeden in Laos

Reizigers die bekend zijn met Thailand en voor het eerst in Laos komen valt gelijk op dat de mensen hier armer zijn, het verkeer er gewoon rechts rijdt, en - niet onbelangrijk - ze voortreffelijke baguettes maken (Laos is immers Frans geweest). In Laos spreken weinig mensen Engels, maar soms wel Frans. De belangrijkste talen zijn dan ook Lao, Frans en daarna pas Engels. Laotianen zijn erg vriendelijke mensen, en of je nou Engels met ze kunt praten of niet, ze zijn altijd bereid om je te helpen. Veel mensen die voor het eerst door Laos backpacken valt de relaxtheid van de mensen op. Zelfs die van de douane staan je meestal vriendelijk en vrolijk uit te zwaaien. Dit maakt reizen door Laos een plezierige ervaring. 

Bootreis over de Mekong Rivier

Vele reizigers beginnen hun reis in Laos met een tweedaagse boottrip over de Mekong rivier per slowboat. De speedboot wordt afgeraden en als je ze voorbij ziet zoemen, snap je waarom. Een prettige bijkomstigheid is dat je tijdens je reis een hoop andere reizigers ontmoet, die vermoedelijk allemaal dezelfde kant opreizen. Op die manier kom je in Laos dus makkelijk groepjes reizigers tegen, die je op de slowboat hebt leren kennen. Als je je met de boot vanuit Thailand naar de overkant van de Mekong laat slingeren, stap je over in een andere slowboat. Vaak zit je op oerharde bankjes, maar je kan dan voor nog geen 18 euro de Mekong afvaren naar de oude hoofdstad Luang Prebang - met tussendoor een eetstop in het dorpje Pakbeng..

Luang Prabang

Luang Prabang is de eindstop van de tweedaagse bootreis over de Mekong. Deze historische stad ligt aan de samenvloeiing van de Mekong en de Nam Khan rivier. Voor een overvloed aan cultuur is this the place to be! Luang Prabang is een soort Frankrijk in het klein. Je vindt er Franse restaurantjes, croissants met La vache qui rit kaas en Franssprekende Laotianen. En hier weten ze wat sfeer is! Reizigers die er zijn geweest vinden vooral het eten een feest hier: wienerschnitzel, cordon blue, frietjes met mayonaise, en natuurlijk een ruime keuze aan rijst en noodles mocht je mee willen doen met de locals. Verder kun je in deze stad overal fietsen huren. Scooterhuur is helaas verboden voor toeristen.

Vientiane - hoofdstad van Laos

Na een isolement van bijna twintig jaar is Laos steeds toegankelijker geworden voor de buitenlandse toerist. Je kunt het land tegenwoordig, naast de drie internationale luchthavens van Vientiane, Luang Prabang en Pakse, bij diverse grensovergangen binnenkomen. Via KILROY kun je goedkoop een vliegticket boeken naar een van deze luchthavens. Het land telt in totaal zestien provincies waarvan de meeste uit ruw, bergachtig terrein bestaan. Voor diegenen die buiten de gebaande paden willen reizen is dit land dus een must. Er is rust en ongereptheid terwijl Vientiane groeit als kool. Dit enigszins ook slaperige stadje, gelegen in het westen, is de grootste van het land. Het ligt aan de 5000 kilometer lange Mekongrivier, de belangrijkste transportader van het land. Bij binnenkomst in de stad zijn veel reizigers overweldigd want hier is sprake van een uiterst 'vriendelijke atmosfeer' en 'laidback vibe'. Tel daar dan de explosie van geweldige natuur die het noorden van Laos rijk is bij op en je vakantie kan niet meer stuk.

Tuben in Vang Vieng

160 kilometer boven de hoofdstad Vientiane en op een zelfde afstand van Luang Prabang ligt Vang Vieng. Dit wordt ook wel het 'backpackersdorp' genoemd. De watersport "tubing" is hier ongekend populair. Een watersport waarbij je ontspannen in een band de rivier afdobbert. Onderweg kom je vele barretjes tegen waar genoeg drank voor je klaarstaat.

Het landschap in de omgeving van Vang Vieng is groen en wordt bepaald door hoge, grillige karstbergen die begroeid zijn met bomen en struiken. Afgezien van het feit dat het plattelandsstadje erg in trek is bij backpackers, is het ook een prima plek om bij te komen van de indrukken van een rondreis zoals de World Heritage Tour. In deze groene oase kun je eindeloos genieten van het landschap en op een ongedwongen manier kennismaken met de gastvrije Laotianen. Ook hier kun je rondfietsen en wandelen; niet ver er vandaan liggen prachtige grotten en indrukwekkende kalksteenformaties. De lokale boeren geven je graag een rondleiding.

Nationale feesten in Laos

Van 12 tot en met 15 april is het hier "Pi Mai", oftewel het begin van het nieuwe jaar. Je wenst een Laotiaan gelukkig nieuwjaar door deze met water nat te maken en daarbij 'sok di pi mai' te zeggen, niet zo moeilijk toch?! In november is er twee weken lang een groot festival in de hoofdstad, de 'That Luang Festival'.

Beste reistijd naar Laos

De regen valt hier vooral van juni tot en met oktober, maar Laos is een tropisch land, waardoor het het hele jaar door warm is. Tijdens de regenperiode gaat het land er alleen maar weelderiger en groener uitzien. Laos telt drie seizoenen, het koelste loopt van november tot februari. Gemiddeld is het dan tussen de 25-29 graden Celsius.

Contact