Cambodja

De beroemde tempels in Angkor Wat
 

Reizen naar Cambodja

Deze voormalig Franse kolonie staat bekend om het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk ter wereld: Angkor Wat. Het is een unieke bestemming en zal iedere reiziger kunnen bekoren. Het land heeft een zeer donker verleden. Het is nog maar kort geleden dat dictator Pol Pot zijn eigen volk op gruwelijke wijze uitmoordde. Desondanks is het volk altijd opgewekt en zeer vrolijk. Cambodja heeft een rijke cultuur, prachtige lange stranden, mooie natuur en natuurlijk Angkor Wat. Ga backpacken in Cambodja!

Killing Fields in Phonm Penh

De hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, telt meer dan een miljoen inwoners. Het is een groeiende stad en de infrastructuur ontwikkelt zich snel. Toch kun je nog steeds sporen zien van de geweldadige geschiedenis. De Killing Fields (Choeung Ek) is één van de monumenten die je laat zien wat er in het verleden in Cambodja is gebeurd. Het is gemaakt/bewaard gebleven ter nagedachtenis aan de mensen die zijn vermoord door de Rode Khmer in de jaren '70. Een andere herinnering aan deze vreselijke tijd is de gevangenis S21 (Tuol Sleng). Een bezoek aan deze gevangenis laat niemand onberoerd. Het is werkelijk vreselijk om te zien wat de mensen hebben moeten doorstaan in het recente verleden. 

Killing Fields in Cambodja

Er zijn echter ook prachtige tempels te bewonderen zoals Ounalom, Wat Phnom en Wat Moha Motrei. Een bezoekje aan de 'Zilveren Pagode' is ook een aanrader tijdens je rondreis door Cambodja. Het is een ander pompeus symbool uit de Khmer-periode; het is namelijk gemaakt van zilver, diamanten en kristal! Bij de Mekongrivier vind je leuke cafeetjes met terrassen in Parijse stijl. Je kunt over het Tom Le Sap meer met de boot naar Siem Reap, Angkor Wat.

Via Siem Reap naar Angkor Wat

Een absolute must is een bezoek aan de tempels van Angkor Wat. Ze liggen op 5 km van Siem Reap, een stadje waar je goedkope accommodatie kunt vinden en wat tevens dient als startpunt voor het bezoek aan het tempelcomplex. De tempel Angkor Wat is het symbool van Cambodja geworden. Het pronkt dan ook zeer terecht op de nationale vlag. Je waant je werkelijk even in het verre verleden als je door de straatjes van deze voormalige hoofdstad wandelt. Het tempelcomplex stamt uit de 12e eeuw en is meer dan indrukwekkend.

Angkor Wat in Cambodja

Sihanoukville

Hou je van het strand, dan is Sihanoukville de plek waar je na je rondreis kunt bijkomen. Je kunt er komen met de bus vanuit Phnom Penh. De beste stranden liggen net buiten de stad dus huur een brommertje en ga op pad. Wanneer je je echt wilt afsluiten van andere toeristen kun je naar Bamboo Island gaan. De lokale vissers willen je tegen betaling maar al te graag brengen. Er zijn maar 15 hutten op het eiland met alleen de basisvoorzieningen: muren, een klamboe, een hangmat en een klein terrasje aan zee. Er zijn geen auto's, winkeltjes en barretjes op het eiland en er is ook geen elektriciteit. Maar wat er wel is, is rust! Er is slechts één winkel waar je eten en bier kunt kopen, dus echt omkomen van de honger zul je niet. Extra bonussen zijn de waanzinnige zonsondergang en de nachtelijke sterrenhemel. Je kunt het overigens ook bereiken vanuit Thailand, vanaf het eiland Koh Chang. 

Backpacken in Cambodja - Sihanoukville

Vanuit de stad Sihanoukville is het erg leuk om een fiets te huren en te koersen richting de Kbal Chay watervallen. Een deel van de route erheen gaat over een autoweg, dus bereid je erop voor dat iedereen die voorbij komt naar je toetert en gedag roept. Het 2e deel van de tocht gaat over dirtroads, wat je een goed beeld geeft vaprachtige natuur.

Terug in de tijd in Banlung

De provincie Ratanakiri is nog niet door veel reizigers ontdekt en laat je terug gaan in de tijd. Vanaf Stung Streng pak je de bus terug in de tijd richting Banlung. Dit dorpje heeft twee hoogtepunten; een meerdaagse trekking door de jungle en een vulkaanmeer Lake Yeak Laom. Het vulkaanmeer is een prachtig stukje natuur en heerlijk om in te zwemmen. Een meerdaagse trekking door de jungle is een aanrader. Samen met een gids hak je je letterlijk een pad door de dichtgegroeide natuur. Overnachten doe je gewoon in de openlucht in een hangmat en eten bestaat de eerste dag uit rijst, groente en vlees. Dag twee uit rijst, groente en vlees en dag drie alleen nog maar uit rijst en groente.

Backpacken in Cambodja

Ook Banlung zelf is een belevenis, wegen bestaan hier nog niet waardoor alles is bedolven onder een oranje laag stof. Op de locale markt zijn alle soorten fruit en groente te verkrijgen. Na een bezoekje aan dit idyllische plaatsje heb je echt een goede indruk van het ware Cambodja! Zorg wel dat je genoeg geld bij je hebt om een paar dagen van rond te komen, pinautomaten zijn hier namelijk nog niet uitgevonden!

Budget voor Cambodja

Cambodja kan je zo duur maken als je zelf wilt - van bijna gratis tot schandalig duur. Degenen die ieder dubbeltje moeten omdraaien, zullen genoeg hebben aan 10 dollar per dag. De budgetreiziger kan door met 25 dollar per dag. Wil je goed eten, in luxe slapen en comfortabel reizen? Reken dan op 75 tot 100 dollar.  

Backpacken in Cambodja - Phnom Penh

Backpacken in Cambodja

De grote steden in Cambodja zijn altijd goed te bereiken. Dagelijks rijden er meerdere bussen af en aan. Wil je afwijken van de 'standaard' route, houd er dan rekening mee dat het aantal wegen beperkt is of dat je soms over wegen reist die in zeer slechte staat verkeren. Ga je met de bus van Siem Reap naar Bangkok, neem dan van tevoren genoeg reistabletten in. Ondanks dat deze route discutabel is, gaan er dagelijks bussen vol reizigers op deze manier richting Bangkok.

Vliegen op Phnom Penh of Siem Reap

Het internationale vliegveld ligt vlakbij Phnom Penh. Als je heel weinig tijd hebt, kun je ervoor kiezen om te vliegen naar Siem Reap om de tempels te bezichtigen. Heb je wat meer tijd dan pak je gewoon de bus, een hele ervaring omdat de wegen niet altijd in even goede conditie zijn. Je kunt Sihanoukville bereiken vanuit de Phnom Penh met de trein of bus. Lokaal transport in alle dorpen en steden bestaat voornamelijk uit bussen, brommers en riksja's. Wil je gaan reizen door dit prachtige land, kijk dan eens bij onze rondreizen in Cambodja.

Contact