Myanmar

Myanmar is rijk aan tempels met prachtige pagoda's en gouden elementen in de bergen.
 

Backpacken in Myanmar

Voor Myanmar kom je woorden te kort. Ga er zo snel mogelijk backpacken! Myanmar grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand en kent veel verschillende culturele invloeden. Myanmar is puur en ongerept, omdat de grenzen nog niet zo lang open zijn voor toeristen.

Dat de grenzen open zijn voor toeristen, betekent niet dat je overal naartoe mag reizen. Myanmar is verwikkeld in een proces van democratisering na een jarenlange overheersing door een militaire junta. Travel Specialist Frieda reisde in mei 2015 naar Myanmar, opvallend was dat er bijna geen militairen te zien waren.  

Beste reistijd Myanmar
November t/m februari is het droog en lekker warm. In maart en april wordt het erg warm, maar blijft het droog. In mei is het heet, en begint het regenseizoen. Ga naar Wereldplanner.nl voor de beste reistijd in Myanmar. 

Benodigde budget Myanmar
Myanmar is stukken goedkoper dan Nederland. Verblijf voor een dorm ligt rond de 15 - 20 euro per nacht. En een standaardaccommodatie ligt rond de 50 dollar per nacht. Hou rekening met een dagbudget van 50 dollar voor een basic backpackstijl. 

Visum
Regel jouw visum vooraf! Als je op de grote steden van Myanmar vliegt, dan kun je jouw visum online aanvragen. Ga je over land richting Myanmar, dan moet je jouw visum in Nederland of in Bangkok regelen. Geldigheid is 28 dagen. 

Vaccinaties
Je hebt vaccinaties nodig voor Myanmar. Ook heb je malariapillen nodig. Neem contact op met je huisarts of GGD voor meer informatie. 

Bijzonderheden
Oktober 2015 zijn er verkiezingen in Myanmar. Of er onrust zal ontstaan is niet duidelijk, maar we raden aan om er rekening mee te houden. Bekijk deze documentaire voor meer informatie over de politieke situatie in Myanmar. 

Backpacken in Myanmar

De highlights van Myanmar liggen best ver uit elkaar. Een vlucht, of een nachtbus kan dus nodig zijn. 

Kentung

Kentung is een ontzettend populaire trekking bestemming. Ze verbouwen van alles, zoals rijst en andere groenten. De locals lopen soms dagenlang om hun groenten verkopen. De trektochten gaan langs rijstvelden, lokale dorpjes met stammen allemaal in heuvels met geweldige uitzichten.

Inle Lake

Kijk hoe de locals vissen, of hun marktwaar verhandelen op de drijvende markten. Vaar op het meer, of fiets langs de oevers van het Inle Lake.

Bagan

Deze op de UNESCO werelderfgoedlijst genoteerde stad staat in het teken van tempels, pagoda's en religies. Laat je rondleiden door een gids, zodat je iets meekrijgt van de historie en religie van Bagan.

Mandalay

De metropool Mandalay is een must-visit als je in Myanmar bent. Ga naar het gebombardeerde paleis van Mandalay, de Mahamuni Tempel en de Kuthodaw Pagoda onderaan de Mandalay Hill. Vanaf Mandalay bezoek je hoogtepunten zoals Paleik, de Ubein Bridge en de universiteit voor boeddhisten (Mahagandayon).

Yangon

Hier vind je een perfecte mix van oud en nieuw, werelderfgoed en Aziatische cultuur. Ervaar hoe de monniken aalmoes halen en doneer zelf ook wat eten. Bezoek de vismarkt en de groentemarkt, geniet van de Burmese cuisine: ontbijt met Mohinga. Bezoek de Shwedagon Pagoda en bekijk een mooie zonsondergang over de stad.

Golden Rock

De Kyaiktiyo Pagoda of ook wel Golden Rock genoemd, is een bedevaartsoord voor boeddhisten. Het is een kleine Pagoda gebouwd op een grote gouden steen.

Vliegen naar Myanmar

Omdat er geen rechtstreekse vluchten zijn vanuit Nederland, combineren veel mensen een bezoek aan Myanmar met een bezoek aan Thailand of andere omliggende landen. Vlieg bijvoorbeeld eerst naar Bangkok of Chiang Mai in Thailand en reis dan verder richting Myanmar.  Vanaf Bangkok kun je vliegen op Yangon. 

Over land de grens van Myanmar over

Er zijn verschillende plaatsen waar jij de grens over kunt. 

Mae Sot - Myawaddy: deze grensovergang is het meest praktisch, vanwege de aansluiting op het openbaar vervoernetwerk in Myanmar. Ook ligt het vlakbij Mount Kyaiktiyo (de gouden steen), Hpa An en Mawlamyine.

Mae Sai - Tachileik: wil je vanaf het noorden van Thailand naar Myanmar? Neem dan deze grensovergang. Let wel op dat je op een gegeven moment niet verder landinwaarts kan reizen, maar verder moet vliegen. Dat kan vanaf Kyaing Tong.

Phunaron - Htee Kee: deze grensovergang ligt erg afgelegen. Er gaan 4 bussen vanaf Kanchanaburi in Thailand naar Phunaron. Eenmaal in Htee Kee in Myanmar aangekomen, dan neem je een minivan naar Dawei. Kom op tijd, anders is er geen vervoer meer. In het regenseizoen kan de weg onbegaanbaar zijn.

Ranong - Kawthuang: als je vanaf hier Myanmar binnenkomt kun je op verschillende manieren verder reizen. De boot richting Myeik (en cruises naar de Myeik Archipel) en Dawei, of een vlucht naar Yangon. Overland is een optie, al is de weg ontzettend slecht en duurt het reizen lang.

Geld wisselen in Myanmar

Het was lastig om aan geld te komen in Myanmar. Inmiddels wordt dit steeds makkelijker. Je kunt euro's inwisselen voor Kyat, maar het is toch verstandig wat nette dollarbiljetten mee te nemen of in grote steden te pinnen. 

Rijstvelden Myanmar

Accommodatie Myanmar

Ga er vanuit dat de grootste kostenpost in Myanmar de accommodatie is. Je kunt je eerste nachten het beste vooraf boeken, zodat je zeker bent dat er plek is. We bieden hiervoor leuke startpakketjes aan (inclusief transfer vanaf het vliegveld). De prijzen liggen hoog: een dormbed kost tussen de 10-15 euro en privékamers lopen op tot 60 dollar per nacht. Ook kan het zijn dat jouw gereserveerde plek ineens niet meer gereserveerd is, neem dus altijd een kopie van je reservering mee. 

Infrastructuur Myanmar

De wegen zijn in zeer gebrekkige staat in heel Myanmar en reizen neemt daarom veel tijd in beslag. Voor 175 km reizen kun je gerust 4 a 5 uur rekenen, onverwachtse verkeershinder niet meegerekend. Reizen kan per vliegtuig, minibusje, openbare bus, achter in een open pick-up truck, of bovenop het dak van een vrachtwagen. De eerste manier is het duurst, maar wel het snelst, de laatste manier het goedkoopst en het langzaamst. Vliegen met Myanmar Airways wordt ontraden gezien het aantal ongelukken dat de laatste jaren heeft plaatsgevonden. Air Mandalay, Air Bagan of Yangon Airways zijn veel betrouwbaarder en bieden een goede prijs kwaliteit verhouding. De toeristische hoogtepunten liggen ver bij elkaar vandaan, dus één of twee binnenlandse vluchten zijn vaak noodzakelijk. 

De locals van Myanmar

Bijna elke vrouw in Myanmar smeert Tanaka op haar gezicht en op dat van haar kinderen. Dit is een soort crème gemaakt van de Tanaka boomwortel. Het dient als dagcrème en bescherming tegen de zon. Het ziet er heel schattig uit in het straatbeeld al die witte gezichten en vaak brengen ze er ook leuke patronen in aan. Mensen zijn over het algemeen heel erg aardig en reageren ontzettend positief op toeristen. Neem zeker even de moeite om een aantal woordjes te leren. Alleen al "mengelabah" (hallo) zal vele glimlachen op de mensen hun gezichten toveren en deuren voor je openen. Bereid je voor op veel zwaaien, veel handen schudden en heel veel nieuwsgierige, verlegen gezichten. Engels spreken ze niet, dus het is voornamelijk handen en voetenwerk, of communiceren via jouw gids. Heb je je altijd al eens als een popster willen voelen, breng dan een bezoek aan Myanmar tijdens het Waterfestival in april. Wat je dan meemaakt is echt ongelooflijk…

Let op!

Nog steeds kan het uiten van openlijke kritiek op het regime grote risico's met zich mee brengen en lange gevangenisstraffen tot gevolg hebben, ook voor jou als toerist. Vermijd demonstraties en maak geen foto's of filmpjes van militairen of van de politie. Ook zullen er weinig mensen openlijk tegen je praten over het regime van 'toen en nu'. Doet iemand dit wel, vermeld dan nooit zijn/haar naam of een foto van hem/haar online op bijvoorbeeld je blog, het zal diegene in ernstige problemen kunnen brengen.

In geval van een ernstig verkeersongeluk wordt vaak evacuatie naar Thailand aangeraden, dit in verband met de zeer armoedige medische infrastructuur. Houd hier rekening mee op het moment dat je reisverzekering afsluit.

Een aantal zaken in je achterhoofd houden vooraf en tijdens je bezoek aan deze 'off the beaten trek' bestemming is, zoals je kunt lezen, noodzakelijk. Uiteindelijk zullen dan de bewoners, de schitterende landschappen en de vele culturele schatten je bezoek aan Myanmar onvergetelijk maken. 

Boek je reis naar Myanmar

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact