Sri Lanka

 

Alles over backpacken in Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtig eiland in Zuid-Azië. Het is een populair land bij reizigers vanwege de groene tropische bossen, de adembenemende stranden en het mooie landschap. Bovendien heeft Sri Lanka een rijke cultuur en historie. De rest van de wereld importeert thee, koffie, kaneel en kokosnoten uit dit bijzondere land.

Een multireligeus land

Sinds de oudheid is Sri Lanka al het centrum van het boeddhisme. Toch is het een multireligieus land, want behalve het boeddhisme spelen ook het hindoeïsme, christendom en de islam een rol in Sri Lanka. In het hele land verrijken de kleurrijke sari's en de weelderige krullen van het Sinhalese alfabet de straten. Fruit, sieraden en geurige specerijen worden op de marktjes verkocht. Maar een bezoek aan Sri Lanka is pas compleet als je een van de festivals hebt gezien.

Tempel in Sri Lanka

Reizen met de trein

Over het algemeen kun je gemakkelijk reizen in Sri Lanka, want Sri Lanka Railways verbindt de meeste steden met elkaar. Je kunt reizen in drie klasses, waarvan de eerste klasse voornamelijk vol zit met toeristen. Wil je tussen de locals, kies dan voor de tweede of derde klasse. Kaartjes kun je een dag van tevoren of op dezelfde dag kopen. Wees wel op tijd met de kaartjes van Sri Lanka's populairste treinreis.

Treinstation In Nuwara Eliya Sri Lanka

De treinreis tussen de theeplantages

Één van de mooiste treinreizen ter wereld maak je in de Hill Country van Sri Lanka. Acht uur lang reis je door de bergen en vele theeplantages van Kandy naar Ella of andersom. Het uitzicht is werkelijkwaar geweldig. Onderweg kom je veel theeplukkers en kinderen tegen. In de eerste klas, waar je omgerekend zo'n €8 voor betaalt, is er een 180 graden uitzicht. Kaartjes hiervoor moet je écht van tevoren aanschaffen en dan heb je gelijk een gereserveerde stoel. Maar veel leuker is het om in de deuropening te zitten! Dat kan natuurlijk ook in de tweede of derde klas, die vaak overvol zijn met zowel locals als toeristen. Hiervoor betaal je nog geen €2.

Uitzicht treinreis Kandy naar Ella

In veel steden merk je de westerse invloed dankzij de lange aanwezigheid van de Britten. Sri Lanka is een ontwikkelingsland en daarom is alles er relatief goedkoop. Ondanks deze status is educatie wel erg belangrijk in Sri Lanka, want maar liefst 92% van de bevolking kan lezen en schrijven. In veel ontwikkelingslanden is er behoefte aan vrijwilligerswerk, zo ook in Sri Lanka. Jij kunt ook helpen als vrijwilliger.

 

Hiken in de Hill Country

In de Hill Country liggen veel theeplantages. Ze zorgen niet alleen voor prachtige uitzichten, maar je kan ze ook bezoeken. Bij sommige plantages geven ze zelfs gratis rondleidingen door de theefabrieken. Ben je van plan om de bekende treinreis van Sri Lanka te maken en hou je van natuur? Stap dan halverwege uit in Nuwara Eliya. Een plaatsje waar vandaan je binnen een uurtje rijdt naar Horton's Plains. De meeste guesthouses kunnen dit voor je regelen. Je vertrekt vroeg in de ochtend om uiteindelijk World's End te bereiken, een uitzichtpunt waar je mond van gaat openstaan.

Uitzicht Nuwara Eliya

In Ella zijn er ook genoeg mogelijkheden voor mooie hikes, watervallen en theeplantages. Klim binnen een uur naar Little Adam's Peek. De route zelf is al een traktatie op zich. Vanuit het mini-centrum van Ella, wat trouwens 's avonds superleuk is voor (eindelijk) Westers eten, ben je binnen no time bij het startpunt van de wandeling. Eet 's avonds een hapje bij Chill Café of Reincarnation als je iets anders wilt dan curries en roti's. In Ella zal je waarschijnlijk de meeste backpackers tegenkomen tijdens je hele reis.

Little Adams Peek Ella Sri Lanka

Surfen in Sri Lanka

Er zijn twee gebieden in Sri Lanka waar je goed kan surfen, maar het ligt aan de tijd van het jaar welk gebied geschikt is. In het oosten vind je Arugam Bay, een hippiedorpje waar surfen centraal staat. Het surfseizoen is hier van april t/m oktober. Reis je tussen november en mei dan kan je beter naar het zuiden toe.

Weligama Beach Sri Lanka

Hikkaduwa, Weligama en Midigama zijn alledrie surfplekken langs de kust waar je surfboards kan huren op het strand. Wil je liever een aantal dagen achter elkaar (leren) surfen, dan kunnen we je ons toffe surfkamp aanraden in Ahangama. Overnacht in de surfvilla inclusief maaltijden en krijg les op jouw niveau. In dit surfersdorpje zie je ook de klassieke vissers zoals je ze kent van de plaatjes. Vanuit hier is het ook mogelijk om een tripje te maken naar Mirissa voor het spotten van walvissen of Galle wat vroeger een kolonie van Nederland is geweest. En dat zie je nog steeds.

 

Blijf je liever op het droge, maar wil je wel wat bewegen? Doe dan aan yoga:

 

Op safari in Sri Lanka

In het Yala National Park en het Udawalawe National Park in het zuidoosten leven kuddes beschermde olifanten. Tijdens een avontuurlijke safari kun je hier ook luipaarden, herten en pauwen spotten. In Wilpattu National Park in het noordwesten leven veel watervogels, zoals ooievaars en lepelaars. Het Sinharaja Forest Reserve is ook het bewonderen waard, want dit park staat op de werelderfgoedlijst van het UNESCO.

Wild Elephants In Udawalawe National Park Sri Lanka

Historische steden

De oude steden Anuradhapura en Polonnaruwa moet je gezien hebben als je naar Sri Lanka gaat. Je kan hier mooie stupa's en andere boeddhistische kunst bekijken. De stad Galle staat op de werelderfgoedlijst van het UNESCO en is ook zeker een bezoekje waard.

De vuurtoren van Galle, Sri Lanka

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Er staan prachtige koloniale gebouwen, maar het meest belangrijke in Kandy is de Tempel van de Tand. Hier is de tand van Boeddha opgeslagen.

Tempel van de Tand in Kandy

Festivals in Sri Lanka

Op 13 april wordt het Tamilse en Sinhalese nieuwjaar gevierd, de straten staan dan vol met feestende mensen. Esala Peraha is een ander leuk festival met kleurrijke kostuums, versierde olifanten en Kandyan dansers, er paradeert een olifant door de stad die de tand van Buddha draagt. Dit festival wordt gehouden in de stad Kandy in juli of augustus.

Beste reistijd Sri Lanka

Hoewel Sri Lanka maar de grootte heeft van Nederland en België bij elkaar, heeft het toch twee verschillende seizoenen. Je kan Sri Lanka het hele jaar bezoeken, maar let wel op waar je reist. Het noorden en oosten is het beste te bereizen in mei - september. Voor het zuiden en westen is november - april de beste reistijd.

Reis rond met een groep

Wil je reizen naar Sri Lanka, maar niet alleen? Dan is een van onze groepsreizen speciaal voor backpackers dé oplossing. Reis samen met internationale leeftijdsgenoten met deze groepsreis van Negombo naar Hikkaduwa:

Contact