Mongolië

Een van de grootste woestijnen in de wereld strekt zich uit van Zuid-Mongolië tot in het noorden van China
 

Reizen naar Mongolië

Mongolië is ruim vijftig keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 2,8 miljoen inwoners. Mongolië bestaat uit 21 provincies en grenst aan Rusland en China. Ooit was Mongolië het grootste land in de wereld dat zich uitstrekte van de Baltische Zee en de Stille Oceaan tot aan de Perzische Golf. Door de tijd heen raakte het Mongoolse rijk verdeeld en is een deel van het land onderdeel van China geworden.

De hoofdstad Ulaanbataar

Ulaanbataar is gelegen in het noordoosten van het land. Als je Ulaanbataar bezoekt moet je zeker naar het National History. Het museum heeft een grote verzameling van opgezette dieren en skeletten van dinosaurussen die werden gevonden in de Gobi-woestijn. De Grandan Khiid is het grootste boeddhistische klooster van de stad en de thuishaven van diverse tempels. 

Mongolië - een land van uitersten 

Mongolië is een land van uitersten, het kent korte hete zomers met temperaturen tot bijna 40 graden en lange koude winters met een dieptepunt van -30 graden. Het is heel duidelijk dat Mongolië erg weinig inwoners heeft. Het land heeft 's werelds meest ongerepte landschap met eindeloze vlaktes, grote woestijnen, hoge bergen, bossen, kristalheldere meren en een rijke fauna. De fantastische natuur in combinatie met de geschiedenis van het land, de vriendelijke mensen en de verschillende tradities maakt een reis meer dan de moeite waard! 

De Mongoolse keuken bestaat voornamelijk uit rund- en lamsvlees. Erg lekker! Je moet ook de zeer ongebruikelijke en speciale schotel genaamd 'Boodog' proberen, een hele geit die is gekookt met behulp van hete stenen

Opmerkelijke landschappen 

Het land kan worden verdeeld in de twee belangrijkste regio's. Eén in het noordwesten, dat wordt gedomineerd door de hoge bergketens zo'n 4000 meter boven de zeespiegel met lange, brede rivieren en verbazingwekkende zoutmeren. De grootste bergketens zijn de Altai Mountains aka de 'bergen van Goud'. De Altai Bergen kregen de naam 'Mountains of Gold' door de grote minerale hulpbronnen, zoals goud, zilver, koper, lood en ijzer. Als je geluk hebt, vind je er wilde knoflook, kruisbessen en zwarte aalbessen. Naast de enorme bergen, wordt het noordwesten gekenmerkt door de grazige vlakten en pijnbomenbossen die kilometers ver uitstrekken. 

De regio in het zuiden bestaat juist uit een steenachtige wildernis met enorme zoute kwelders. Het zuiden is ook de thuisbasis van een van de grootste woestijnen ter wereld, de Gobi-woestijn. Die bedekt een groot deel van Zuid-Mongolië en Noord-China.

Leef als de Nomaden

De nomaden in Mongolië worden vaak 'de vijf dieren-mensen' genoemd omdat de nomadische samenleving is gebaseerd op de vijf dieren die ze traditioneel houden: paarden, kamelen, runderen, schapen en geiten. Ze houden ook Tibetaanse yaks, die worden gebruikt voor de productie van melk en kaas. Waar de nomaden ronddwalen is gebaseerd op de beschikbaarheid van begrazing voor hun vee. Dankzij de Trans Siberië Express, die het hele land doorkruist, kunnen reizigers op zeer interessante haltes langs de route een stop maken. We raden dan ook echt een bezoek en een verblijf bij een nomadische familie aan. Het is niet alleen erg verschillend met onze cultuur, maar ook super spannend om een keer te beleven. 

Om te leven als een nomade kun je ook naar Tereji Nationaal Park, gelegen in Gorkhji - ongeveer 8 km van de hoofdstad Ulaanbataar. Breng de nacht door in een 'Ger'. Ontspan en voel je vrij in het idyllische Mongolië. 

Avontuur in Terelj! 

Terelj ligt op ongeveer 80 km van hoofdstad Ulaanbataar en is onderdeel van het Terelj National Park, een van de mooiste natuurgebieden in Mongolië. In het midden van dit fantastische landschap met zijn wilde rivieren en groene bossen vind je een aantal nagelbijtende activiteiten. Probeer berg te beklimmen, te raften, paard te rijden, te wandelen of te zwemmen in de ijskoude meren.

Nadaam Festival

Nadaam Festival is het grootste en meest opwindende evenement dat jaarlijks in juli plaatsvindt. In drie dagen tijd gaat het festival terug tot de tijd van Djingis Khan. Oorspronkelijk was het festival een wedstrijd voor het testen van de gevechtseigenschappen van de Mongoolse ruiters. Tegenwoordig zijn er competities in worstelen, boogschieten en paardenrace. Tijdens de kleurrijke openingsceremonie komen de renners de arena binnen met Djingis Kahn's negen witte vossenstaarten. De andere deelnemers dragen folkloristische kostuums van de verschillende etnische groepen in het land. Het festival wordt gevierd in heel het land, maar het grootste feest is in Ulaanbataar. 

Eindeloze woestijn

Een van de grootste woestijnen in de wereld strekt zich uit van Zuid-Mongolië tot in het noorden van China. De Gobi-woestijn bestaat uit zand en kleine stenen, die je leiden naar eindeloze vlaktes. Ondanks de hitte, zul je besneeuwde bergtoppen zien. Een raar gezicht zo midden in de woestijn! Zandstormen zijn er aan de orde van de dag. In de bergen leven teruggetrokken sneeuwluipaarden, de grootste van de grote katten en gerelateerd aan de tijger, leeuw en de jaguar.

Transport

Je zult vrijwel direct merken dat het reizen over de wegen in Mongolië verschrikkelijk is! Wees bereid om te worden vervoerd op modderige wegen zonder ook maar enige vorm van luxe. Daarop voorbereid, heb je de reis van je leven! 

De eenvoudigste manier om er te reizen is met het vliegtuig of via de Trans Siberische spoorlijn. Wat je ook kiest, het zal in ieder geval een avontuur worden!

Visumeisen Mongolië

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Mongolië. KILROY travels is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om Mongolië binnen te komen. Vraag je visum voor Mongolië online aan.

Boek je reis naar Mongolië

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact