Libanon

De beroemde Raouche rotsen van Libanon
 

Reizen naar Libanon

Libanon is een intens, maar fantastisch land om in rond te reizen. Qua oppervlakte is het land niet groter dan Denemarken en toch heeft Libanon 18 officiële geloofsovertuigingen en heel diverse landschappen. In mei kun je zelfs skiën en zonnebaden aan het strand op dezelfde dag!

De afgelopen 35 jaar was er veel politieke instabiliteit en onrust in Libanon. Van 1975 tot 1990 woedde er een burgeroorlog waarin Christelijke en Palestijnse groepen met elkaar vochten. In 1982 begon Israël zich ook in de strijd te mengen. Tijdens deze periode had ook Hezbolla invloed op deze regio. In het centrum van Beiroet kun je nog steeds de sporen van de burgeroorlog zien, er staan namelijk nog steeds een aantal gebombardeerde gebouwen, net als oorlogsmonumenten. Ook zie je nog steeds militairen op straat, maar we horen vaak dat men zich er niet onveilig voelt.

Toch zijn de conflicten nog niet over in Libanon, daarom is het soms riskant om er rond te reizen. Zo waren er in mei 2008 gevechten in Beiroet tussen de Hezbollah en de regering. Dit was het hoogtepunt van Hezbollah's belegering van het Martyrs plein in het stadscentrum. Uiteindelijk kreeg Hezbollah wat ze wilden -meer zetels in het parlement- en werd het weer rustig in Libanon.

Voordat je naar Libanon reist, is het verstandig om te kijken welk reisadvies er gegeven wordt. Let er bovendien op of je reisverzekering eventuele evacuatiekosten dekt.

Groepsreis in Libanon

Reizen in een land als Libanon kun je beter met een gids doen. We raden af zelf een auto te huren. Op de gebaande paden is het meestal veilig, maar zodra je op afgelegen plekken komt kan het gevaarlijk worden.

Beiroet - Ibiza for the sophisticated

Beiroet wordt ook wel het Parijs van het Midden Oosten genoemd. De steden lijken qua uiterlijk niet op elkaar, want Beiroet is lang niet zo mooi als Parijs. Net als de meeste steden in het Midden Oosten, is Beiroet vooral uit beton gebouwd. Maar de stad heeft wel de sfeer en ambiance van Parijs. Vooral rond de Place d'Etoile, met haar vele terrasjes en de Aziatische nannies die met de kinderen spelen.

In Beiroet kun je heel goed stappen. De stad is het Ibiza van het Midden Oosten, waar voor iedereens muzieksmaak wel een fesitval te vinden is. De meeste bars, restaurants en feestjes kun je vinden in de wijk Gemeyzeh vlakbij de Mohammed al-Amin moskee. Ga vooral eens naar rock'n'roll Bar Louis, waar iedere avond live muziek gespeeld wordt. Beiroet is het ideale beginpunt voor jouw reis door Libanon. Via KILROY travels boek je eenvoudig je vlucht naar Beiroet of je rondreis door Libanon!

Tripoli - levendige haven

Tripoli is de hectische hoofdstad van Libanon en ligt in het noorden van het land. In de oude Souk wordt vanalles verkocht, van stilleto's tot smakeloos afgeslachte dieren. Ook Tripoli werd aangedaan door de kruisvaarders, waardoor je nu kan genieten kastelen met een 360 graden uitzicht over de drukke stad. Tripoli is een wat conservatievere stad dan Beiroet, waardoor je overal minaretten ziet uitsteken boven de daken. En wordt de drukte in de stad of in de Souk je even teveel? Ga dan naar een van de talloze hammam's om een goede scrub te krijgen!

Byblos - idylle aan de Middellandse Zee

De kleine pittoreske haven van Byblos staat op de Werelderfgoedlijst van het Unesco als de oudste bewoonde stad van de wereld. Op een kleine heuvel in de stad heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de Middellandse Zee. Vervolgens kun je een wandeling maken langs de ruïnes van de oude kruisvaarderskastelen uit de 12e eeuw. Tijdens een aantal oorlogen tussen de Kruisvaarders de Koerdische leider Saladin werden deze kastelen verwoest. Er is ook een haven waar je heerlijke sushi kan eten en van de rode zonsondergang kan genieten. Byblos ligt op maar een uur rijden ten noorden van Beiroet. Tripoli en Byblos kun je perfect combineren voor een geweldige dagtrip!

Baalbek - het culturele hoogtepunt van Libanon

Baalbek is de absolute must see in Libanon. De stad staat vooral bekend om haar oude Romeinse ruines. Hier staan zelfs grotere en indrukwekkendere tempels dan in Rome. Baalbek betekent 'Zonnestad' en werd gebouwd voor de Arabieren om ze onder de indruk te laten zijn van de Romeinse macht en beschaving. Vroeger was Baalbek een belangrijk religieus centrum. De enorme tempel gewijd aan Jupiter werd gebouwd met de grootste pilaren ter wereld. Er staan zelfs nog 6 pilaren van 22,9 meter overeind, als een soort ode aan de superieure bouwtechnieken van de Romeinen. De Bacchustempel staat er ook nog steeds zoals de Romeinen hem 2000 jaren geleden hebben achtergelaten. De tempel heeft 46 pilaren en de overvloedige versieringen zijn erg goed bewaard gebleven. Wil jij deze indrukwekkende ruines in het echt zien? Boek dan je reis naar Baalbek, Libanon met KILROY travels!

Trekking in Libanon - bergen en valleien

Een van de mooiste natuurgebieden in Libanon is Quadisha Valley, een 50 kilometer lange kloof die op de werelderfgoedlijst staat. Het mooiste stuk van de kloof zijn de noorderlijkste 20 kilometer die naar de Qadisha grot leiden. Hier kom je oude tempels tegen, enorm veel watervallen en adembenemende uitzichtpunten. Hierna kun je heerlijk afkoelen in de 778 meter lange kloof.

Van het noorden naar het zuiden loopt het Libanongeberte. Door het gebergte loop een 440 kilometer lange wandelroute genaamd 'The Lebanon Mountain Trail'. Je wandelt door 75 dorpjes en ziet de meest adembenemende landschappen. Tijdens de tocht kun je overnachten in hostels en op campings. Meer weten, ga naar www.lebanontrail.org.

Skieën in Libanon

Als je in Libanon bent tussen december en april, de winterperiode, dan kun je heerlijk gaan skieën in de bergen. Op een dag reizen van Beiroet liggen twee van Libanons beste skigebieden. Het populairste gebied heet Mazaar ski resort. Het is geen groot gebied, maar door de 42 afdalingen en 80 kilometer piste wel de grootste van Libanon. Vlakbij ligt het sfeervollere Cedars ski resort. Hier is de poedersneeuw en het off-piste skieen wel beter. Op www.skileb.com vind je alle informatie over skigebieden, hotels en webcams van het gebied.

Boek je reis naar Libanon

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact