Qatar

Fort Subarah in de woestijn van Qatar
 

Reizen naar Qatar

Op een reis naar Qatar kan je goed van dichtbij zien hoe rijkdom en moderne ontwikkelingen, een traditioneel Arabisch land razendsnel veranderen in een futuristisch Disneyland met dure hotels en winkelcentra. Tegelijkertijd ontdek je de woestijnen, oases en aardig wat ongewone natuurverschijnselen in dit gedeelte van het Midden-Oosten. Boek je reis naar Qatar bij KILROY.

Qatar is het niet het mystieke Midden-Oosten van duizend-en-één-nacht. Dit land heeft hele andere dingen te bieden. Sinds Qatar aan het eind van de 19e eeuw een van de middelpunten is geworden van oliewinning, is het land in een recordtijd een van de rijkste landen ter wereld geworden. De rijke sjeiks geven miljoenen uit om het oude Arabische land te transformeren in een moderne stad met futuristische gebouwen in sciencefictionachtige Jetson-stijl. Het land is dus niet een klassiek voorbeeld van het authentiek Arabië, maar dit kenmerkt de stemming in Qatar.

Aparte status in het Midden-Oosten

Elke jaar wordt Qatar bezocht door net zoveel toeristen als de hoeveelheid inwoners die het land telt. De reisbranche heeft ontdekt dat er geld te verdienen valt aan het doen heropleven van de echte 'Arabische geest', dat voldoet aan de verwachtingen van hectische markten, souks, glimmende moskeen en huisjes gemaakt van modder. Daarom vind je er ontzettend veel nieuwe hotels en resorts waar je leeft in bedoeiën tenten, eet op kleden in een donkere grot en een scrubbehandeling krijgt in een stomende hammam. Er wordt wel eens gevreesd dat Qatar eindigt als een Arabisch Disneyland.

Voordat je je spullen pakt en afreist naar Qatar, moet je je bedenken dat mensen hier Wahhibi moslims zijn net als in Saoedi-Arabie. Dat betekent dat ze geen alcohol drinken en dat mannen vrouwen zich kleden in traditionele witte sjeik outfits met zwarte sjalen. Als toerist moet je dezelfde kledij dragen. Mannen mogen waarschijnlijk geen korte broeken dragen en vrouwen moeten hun schouders en knieën bedekken.

Maar 20 procent van de inwoners van Qatar zijn Arabieren. De rest zijn werkers die uit het buitenland zijn gehaald en daarom zul je weinig vrouwen zien. Doordat er veel gastarbeiders zijn in Qatar, lijkt het alsof niemand echt blijft hangen in Qatar, maar dat het vooral een komen en gaan is.

Doha - grote visioenen en dure hotels

Het moderne Doha is niet alleen gebouwd uit weelde en rijkom, maar ook vanuit een grote visie en geloof dat de levensstandaarden behouden kunnen blijven, zelfs wanneer de oliebronnen uitgeput raken. In de lucht zie je alleen maar kranen en huizen en wolkenkrabbers met spiegelend glas die alleen maar hoger worden.

Doha is bekend om de 7 kilometer lange Al-Corniche waterfront dat de hoevenvormige baai met palbomen, luxe hotels en dure apartementen omarmt. Qatar is misschien wel het duurste land in het Midden-Oosten met prijzen boven de honderd dollar per nacht. Je kan misschien wat geld besparen door goedkoop bij lokale mensen te eten of probeert te couch-surfen.

Echt Arabische Qatar: Souq Waqif

De Arabische stemming neemt je mee in het Arabische labyrint van Souq Waqif. Hoewel deze souq (markt) nog maar kort geleden is veranderd voor het toerisme, is de sfeer er zeker wel gebleven en vindt hier in volle kracht de hectische handel plaats. Je kan hier traditionele kostuums, kruiden en exotische cadeautjes kopen om mee naar huis te nemen. Veel oude souqs zijn vervangen door nieuwe winkelcentra, waar de rijke vrouwen van Doha rondlopen met de nieuwste tas van Luis Vuitton.

Bir Zekreet - een kleine Oase

Wat je in Doha mist, in het geval van typisch Arabisch sentiment, zul je zeker wel vinden in de kleine oase van Bir Zekreet. Deze oase is een klein zandkleurige stad en lijkt een beetje op een stad uit de Donald Duck. Er zijn hier niet veel toeristen, aangezien je er alleen met een 4wd kan komen en je een eigen tent en voldoende eten en water mee moet nemen. Erg romantisch.

Khor Al-Adaid - buitengewone ervaringen in de natuur

De mooiste ervaring in de natuur van Qatar vind je zonder twijfel bij de zandbanken van Khor Al-Adaids, waar je de meest mooie zandformaties ziet. De woestijn brengt je bij een meer, dat in verbinding staat met de Arabische Golf 10 kilometer verderop. Buitengewoon mooi zijn de wilde dieren als schildpadden en manatees, de plek is dan ook verkozen tot een UNESCO Werelderfgoed. 

Al-Khor - het traditionele gedeelte van Qatar

Als je echt geinteresseerd bent in de historie en cultuur van Qatar, is het zeker de moeite waard om iets ten noorden van Doha, de havenstad Al-Khor te bezoeken. Deze stad was ooit het centrum van Qatar's parelindustrie, dat in 1930 ineenstortte en Qatar in grote armoede achterliet. Vandaag is Al-Khor een gezellige plaats om een paar dagen te verblijven en te kijken naar traditionele huizen in de oude stad en te luisteren naar de vogels in de Tuinen van Al-Khor. 's Avonds kan je genieten van het uitzicht en de lokale keuken in een van de restaurants langs de Al-Khor Rivier.

Boek je reis naar Qatar

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact