Jordanië

Petra - een van de nieuwe wereldwonderen
 

Reizen naar Jordanië

Wanneer je arriveert in Jordanië is het een kwestie van seconden voordat je de woorden: 'Welcome to Jordan!' hoort. Jordaniërs waarderen toeristen en laten hun gastvrijheid dan ook zien. Jong en oud, arm en rijk, militairen en politie, iedereen zal je begroeten met een grote lacht op het gezicht. Het is een klein land, met grote hoogtepunten.

Het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië is een klein Arabisch land in het Midden-Oosten dat zich uitstrekt vanaf het zuidelijk gedeelte van de Syrische woestijn tot de Golf van Aqaba. Het grenst in het noorden aan Syrië, in het noordoosten aan Irak, in het westen aan Israel en in het oosten en zuiden aan Saoedi-Arabië. De bevolking telt ongeveer 6,2 miljoen mensen en ze worden geregeerd door de extreem populaire koning Abdullah II. 

Amman

De Jordaanse hoofdstad Amman is eveneens de grootste stad. Het ligt aan de voet van zeven heuvels, die worden vertegenwoordigd door de zeven sterren in de Jordaanse vlag. Ervaar de mooie vormgeving van de stad; de ruime buitenwijken en het contrast van de moderne winkelcentra met de bruisende oude stad, de Citadel en het Romeinse Amfitheater. Ga dan op weg naar de levendige markten, souks, in het oude gedeelte van de stad. Wees er op voorbereid dat je van winkeliers chai (thee) aangeboden krijgt als een gebaar van gastvrijheid en als onderdeel van de onderhandelingsprocessen.

Amman heeft de op een na hoogste losstaande vlaggenstok ter wereld. De grootste is van Oezbekistan. Noord-Korea heeft eigenlijk de langste, maar die wordt omhooggehouden door kabels en iedereen weet dat dit valsspelen is! 

Jerash

Een uur rijden ten noorden van Amman vind je de eeuwenoude Romeinse ruïnes van Jerash. Deze plek leent zich uitstekend voor een dagtocht buiten Amman. Neem een taxi om je voor maar dertig dollar heen en weer te laten brengen, deze wacht zelfs op je terwijl je daar bent. Neem de tijd en geniet van het spectaculaire gezicht. Romeinse theaters, de Tempel van Artemis, de Ark van Hadrian en het Forum horen allemaal bij Jerash. Het is op dit moment de op een na populairste toeristische bezienswaardigheid in Jordanië, vlak na de geweldige ruïnes van Petra

De Dode Zee

Als je in Jordanië bent op een heldere hete dag, moet je zeker een bezoek brengen aan de Dode Zee. Je zult hier ontzettend veel dure spa resorts vinden, maar er zijn ook openbare stranden en gebieden. Een van de meest populaire stranden voor zowel Jordaniërs als toeristen is Amman Beach. Dit is een leuke plek waar een kleine entree voor wordt gevraagd, het leidt je naar een plaats met zwembaden en een mooi strand. Alle faciliteiten als douches, toiletten, restaurants en souvenirs zijn hier aanwezig.

Zwemmen in de Dode Zee zelf is hilarisch. Je weet dat je zult blijven drijven, maar je snapt niet echt hoe dit is als je het niet zelf hebt meegemaakt. Als je het water inloopt, zul je bij het punt dat je voeten de bodem niet meer kunnen raken gewoon beginnen te drijven. Je hoeft er niet eens moeite voor te doen, het is onmogelijk om het niet te doen. En het voelt fantastisch. Zwemmen kan je wel vergeten, dat is gewoon niet mogelijk. Heb je ooit wel eens geprobeerd om te zwemmen met je benen boven water? Het beste neem je gewoon een biertje, ga je in het water liggen en geniet.

Petra

In juli 2007 werd Petra uitgeroepen tot een van de nieuwe wereldwonderen, een project dat poogt om de Zeven wonderen van de eeuwenoude wereld te doen herleven. Petra is wat mensen vaak herkennen als iets wat hoort bij Jordanië en het is twee keer zo indrukwekkend dan je misschien denkt. Het gebied is bij de westerse wereld tot 1812 onbekend gebleven, vanaf toen werd het ontdekt door de Zwitserse Johann Ludwig Burckhardt. 

Wadi Rum

Een geweldige woestijn, mooie bergformaties en landschappen kun je ervaren in de Wadi Rum. Je kan een tochtje maken op een kameel of een 4wd tour beleven. Maak van de gelegenheid gebruik om een nacht te slapen in de woestijn bij de Bedoeïenen, luister naar de stilte terwijl je onder sterren ligt. 

Aqaba

Aqaba is de enige haven van Jordanië en heeft veel mooie strandoorden. Een paar meters vanaf het strand, biedt Aqaba fantastische duik- en snorkelmogelijkheden. In ongeveer drie tot vier uur rijden vanuit Amman, bereik je Aqaba.

Rondreizen in Jordanië

Jordanië is een klein land en transport is daarom goedkoop. Het makkelijkst is om gewoon een taxi te huren die je brengt waar je maar wilt, zelfs als je helemaal naar Aqaba wilt. Ook kan je moeiteloos een auto huren in Jordanië. De wegen zijn goed, afstanden kort en er zijn genoeg borden om je de juiste weg te wijzen. Je zult door het hele land veel controleposten tegenkomen. Jordanië is erg veilig en het is leuk om dit land zelf te ontdekken.

Beste reistijd voor Jordanië

Het meest karakteristieke van het klimaat is het contrast tussen het heftige regenseizoen van november tot maart en het half droge weer tijdens de rest van het jaar. Met hete droge zomers en koude koele wisselende winters tijdens het regenseizoen de rest van het jaar, heeft het land een Middellands zeeklimaat. Jordanië kan je het hele jaar door bezoeken.

Boek je reis naar Jordanië

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact