Amman

Het Romeinse theater in Amman
 

Reizen naar Amman

Als je per vliegtuig in Jordanië arriveert, zal de hoofdstad Amman zeer waarschijnlijk je eerste bestemming zijn. Bezoek het indrukwekkende Jerash ten noorden van de stad, geniet van de steden en de vele mooie moskeeën. Wandel rond over de spannende markt, de souk, of maak een dagtocht naar de Dode Zee. Amman en haar omgeving zullen je wel een paar dagen zoet houden.

In Amman zijn er acht rotondes waar vaak naar wordt verwezen als de cirkels die de zeven heuvels van Amman met elkaar verbinden. Door de Engelse toeristen vaak 'the jabals' genoemd, naar het Arabische woord 'jabal' dat heuvel of berg betekent. Momenteel heeft het 2,6 miljoen inwoners, maar Amman is een stad dat met een duizelingwekkende snelheid groeit, gestimuleerd door de aantal vluchtelingen vanuit de bezette gebieden en Irak.

Oost-Amman is het historische centrum en is traditioneler in vergelijking met West-Amman dat erg modern is. West-Amman is meer het stijlvol verlengde deel van de stad.
 
Amman is een van de meest ruimdenkende steden in het Midden-Oosten en is ook meer verwesterd dan plaatsen als Caïro of Damascus. Het heeft een bloeiend tafereel aan kunst en cultuur en heeft een langlopende vrije traditie van verheerlijking in Jordanië. Het land heeft geen wet die vrouwen of mannen dwingt zich op een bepaalde manier te kleden. Vrouwen zijn niet verplicht een sluier te dragen, hoewel gepaste kleding wel verwacht wordt in de gebieden waar erediensten worden gehouden. Dit geldt zowel aan de islamitische als aan de christelijke kant.

Highlights van Amman

Heel veel toeristen komen de stad Amman bezoeken. Veel van het toerisme is gefocust op het oudere centrum van de stad, dat gecentreerd ligt om de oude souk (een kleurrijke traditionele markt) en de Koningin Hussein Moskee. Een bezoek aan de Citadel geeft je een goed beeld van de omgeving. Na afloop kan je afdalen naar het oude Romeinse amphitheater waar ruimte is voor 6000 toeschouwers. Het theater is ergens tussen 138 en 161 na Christus gebouwd aan de zijkant van de berg en is nu nog steeds in gebruik voor culturele evenementen en sport.

Vanaf het Romeinse theater kan je door blijven lopen richting het centrum dat zich ontluikt onder de Citadel. Hier vind je spannende, kleine winkeltjes en leuke markten. Amman is een basis voor veel juweliers en souvenirwinkels.

Zoals al eerder genoemd is Jordanië een erg vrij land, waar alcohol wel toegestaan is, maar niet veel gedronken wordt. De meeste nachtclubs en bars zul je vinden in West-Amman in een gebied dat Abdoun heet. Als je een drang krijgt naar westers eten en restaurants, is Abdoun de plek waar je moet zijn.

Moskeeën

Amman is de plek waar een paar grootste moskeeën van het Midden-Oosten gevestigd zijn. De nieuwste is de enorme Koning Abdullah I moskee, met bovenop een mooi blauwe koepel van mozaiek. De moskee ligt in het centrum en het is een fantastische ervaring om een tijdje buiten de moskee wat mee te maken van het dagelijks leven van de mensen in Amman. Er is ook een nieuwe Koning Hussein moskee gebouwd dat met veel pracht en praal staat in West-Amman.

Dagtochten

Er zijn veel dingen om te zien en te doen in en rond Amman. Met de korte afstanden en Amman als basis is het uitermate geschikt voor verschillende dagtochten. De antieke oude Romeinse stad van Jerash is maar een uur rijden en ook de Dode Zee kan je in dezelfde tijd bereiken.
De berg Nebo, waar Mozes het beloofde land heeft gezien en daar ook is gestorven, kom je tegen op weg naar de Dode Zee. Ook Petra is niet langer dan 2 uur rijden vanaf Amman.

Hoe kom je waar

Taxi's, taxi's en nog eens taxi's. Deze ritten zijn zo goedkoop in Amman, dat je jezelf de moeite kan besparen om een lokale bus te nemen. Veel taxi-chauffeurs weigeren om een meter te gebruiken, dus zorg dat je een prijs afspreekt voordat je instapt. Voor dagtochten zijn de taxi's opnieuw de beste optie om je te laten vervoeren. 

Boek je reis naar Amman

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact