Petra

Ontdek de fascinerende grotten en tempels van Petra
 

Reizen naar Petra

Petra, dat in het Grieks ‘kloof in de heuvel’ betekent, is een archeologische plek in Jordanië en staat bekend om de uit de rotsen gehakte architectuur. Het hoort ook bij een van de nieuwe wereldwonderen. Als je ooit in Jordanië bent, moet je dit absoluut gezien hebben en het is daarom ook een van de hoofdattracties van het land.

De Nabateeërs bouwden Petra als hun hoofdstad rond 100 voor Christus. Het bleef onbekend voor de westerse wereld tot 1812. De Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt bracht het westen op de hoogte van Petra. Het werd beschreven als 'een rozerode stad half zo oud als de tijd zelf'. UNESCO heeft het omschreven als 'een van de meest waardevolle culturele eigendommen van de menselijke culturele erfenis' en in 1985 werd Petra aangewezen als een Werelderfgoed.

Wadi Musa

Petra is maar 3 uur rijden vanaf Amman. Het dorp van de Wadi Musa fungeert als knooppunt voor transport en accommodaties voor Petra. Het dorp is opgekomen om en rond Petra en het is een rommelige verzameling van hotels, restaurants en winkels met een lengte van 5 kilometer van Ain Musa tot aan de hoofdingang van Petra. Na de vredesovereenkomsten van Jordanië met Israel in 1994, is Wadi Musa een grote toeristische trekpleister geworden en is van een kleine stad met weinig bezoekers en een Bedoeïenengemeenschap naar een beconcurrerende plek met een overdosis aan bezoekers met geld veranderd.

Bezienswaardigheden

Er zijn meer dan 800 registreerde bezienswaardigheden, inclusief 500 graven in Petra, maar de belangrijkste dingen zijn gemakkelijk te bereiken. Vanaf de ingang brengt een 800 meter lang pad je naar beneden door een gebied dat Bab as-Siq wordt genoemd (ingang van de Siq). Het gebied van 1,2 kilometer begint bij een opvallende brug dat een onderdeel is van een nieuwe dam. De ingang van de Siq werd eerst aangeduid door een monumentale Nabatese boog. De boog heeft het overleefd tot en met het einde van de 19e eeuw en sommige overblijfselen zijn nu nog te zien. De Siq heeft vaak een versmalling van de weg naar een breedte van 5 meter (op sommige punten 2 meter) en de muren torenen soms hoger dan 200 meter boven je hoofd. De originele gaten die in de muren zijn gemaakt om water door te laten naar Petra, zijn nog steeds zichtbaar. De Siq is geen kloof, het is eigenlijk één blok dat gescheiden is door tektonische krachten. Het gebied lijkt oneindig en het gevoel van anticipatie groeit wanneer je de eerste glimp opvangt van de Schat. Het is een magische introductie van de oude stad.

Een beetje verscholen in het gebied, wordt de Schat beschermd voor verwoestingen van de elementen en is het deze plek die veel bezoekers doet vallen voor Petra. Het aangezicht is met de verfijning, symmetrie, verhoudingen en pracht van al het snijwerk een verbluffend stuk vakmanschap en zal de eerste keer je de adem benemen.

Het klooster Al-Deir is qua vormgeving vergelijkbaar met de Schat, maar het is veel groter. Met een breedte van 50 meter en een hoogte van 45 meter is het zeer indrukwekkend. De wandeling vanaf de Schat naar het klooster is een 2 uur durende klimtocht. Het heeft zijn naam te danken aan de kruizen die ingegraveerd zijn in de binnenmuren, waarop het lijkt alsof dit ooit een kerk is geweest. De spectaculaire klim door een uit de rotsen gehouwen pad, kan erg zwaar zijn in de hitte en als je dit niet ziet zitten, kan je altijd een ezeltje huren die begeleid wordt door een gids.
 
Al-Habis, Kerk van Petra, Qasr al-Bint, de Grote Tempel, en het Theater zijn ook zeker de moeite waard. Alles doemt op als je op de weg loopt van de Schat naar het klooster.
Alle pracht van Petra ontdekken kost je wel veel dagen, maar zorg in ieder geval dat je een paar dagen vrij maakt om de dingen te bezoeken die je graat wilt zien.

Tips

Sta vroeg op zodat je het gebied in kan wanneer de hekken om half 7 's ochtends opengaan. De indrukwekkende wandeling naar de Siq en de verhevenheid van de Schat zijn beter om te bekijken met zo weinig mogelijk mensen om je heen. De shuttlebusjes en toeristen arriveren rond 9/10 uur en dan ziet het gebied helemaal zwart van de mensen.

Boek je reis naar Petra

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact