Iran

De Iraanse moskeeën zijn overweldigend
 

Laat je verrassen door Iran

Iran is een verrassend land. De meeste mensen associëren Iran vooral met nucleaire programma's en religieus fanatisme. Maar de geschiedenis van Iran gaat veel verder dan de 25 jaar van theocratie. Je vindt hier culturele attracties, fantastische uitzichten en bovenal een zeer gastvrije bevolking. Je reis naar Iran boek je natuurlijk bij KILROY.

Een reis naar Iran is zo'n ongewone ervaring waar je rest van je leven over blijft vertellen. Iran heeft veel verborgen culturele schatten zoals Persepolis en de moskeeën in Esfahan zijn zelfs indrukwekkend voor de ervaren reizigers. De natuur varieert van een eindeloze woestijn tot machtige vulkanen. Je kan er duiken in de zomer en skiën in de winter. De Iraniërs zelf zijn warm en gastvrij. Hun positieve nieuwsgierigheid maakt dat elke reis naar Iran uniek en onvergetelijk is en het stereotype beeld over het leven in dit gedeelte van de wereld compleet verandert.

Esfahan en Shiraz

Het Emamplein in de woestijnstad Esfahan betovert iedereen die ook maar een voet zet op dit grote plein van 67.000 vierkante meter. Het zijn de mooie helderblauw versierde dakpannen van de moskeeën langs het plein, die iedereen sprakeloos maken. De grootste, de Emam moskee, torent als een kroonjuweel met een 52 meter hoge koepel boven het plein uit. Het is een hele ervaring om midden op de dag de moskee te bezoeken wanneer de dakbedekking glinstert door de zon en het middaggebed door de gangen echoet. Hoewel alleen de ruïnes van Persepolis nog overgebleven zijn, kun je je heel goed inbeelden hoe de kostbare Perzische zijden tapijten in de 20 meter hoge paleishallen ooit de vloeren bedekten.

Shiraz is ook de stad die de Iraniërs kennen als de stad waar hun geliefde poëet Hafez is geboren en gestorven in en rond 1300. Iedere Iraniër is, ongeacht leeftijd, inkomen of religieuze overtuiging, een liefhebber van Hafez. Een bezoek aan het graf van Hafez in Shiraz is bijna een soort pelgrimstocht voor de Iraniërs, rond zijn tombe lezen mensen dan ook hard op zijn gedichten terwijl ze de kist aanraken. Je ontmoet in alle Iranese steden veel straatkinderen die in plaats van te bedelen, kleurrijke enveloppen verkopen met poëtische profetieën van Hafez, die je de toekomst voorspellen en wijze adviezen geven.

Tochal - ontsnap aan de hectiek van Teheran

Tochal is een berg even ten noorden van Teheran en begrenst de gigantische stad, die met haar 15 miljoen inwoners nog altijd groeit. Tochal is een populaire bestemming in het weekend voor veel Iraniërs die behoefte hebben aan frisse lucht. De grote rotsen van Tochal zijn perfect om te beklimmen en ervaren klimmers hangen in de zomervakantie overal in de touwen. Pak je eigen klimschoenen en doe mee.

Damavand - hoogste berg van Iran

De hoogste berg van Iran (5678 mtr) is de Damavand, deze ligt op een paar uur rijden van Teheran en is een kegelvormige vulkaan. Je kunt de berg in twee dagen beklimmen. Het vergt wel een sterke uitrusting, een goede gezondheid en wat ervaring met bergbeklimmen. De uitdaging is om goed te kunnen omgaan met de hoogte en de geur van de zwavel die uit de poriën van de vulkaan lekt op een hoogte van 5000 meter. Tijdens de zomer zijn er altijd veel Iraniërs op de berg te vinden en de sfeer is er erg gemoedelijk.

Dizin - wintersporten

Tijdens de winterperiode zijn de bergen in Iran bedekt met fijne poedersneeuw. Het populaire skioord Dizin begint de skiliften dan weer op te warmen en rijke Iraniërs uit Teheran komen hierheen om te genieten en te skiën. Het gebied is niet heel groot, maar de sneeuw is er perfect en Dizin is uitermate geschikt voor waaghalzen die op zoek zijn naar mooie hellingen buiten de geprepareerde pistes. Toch zijn er veel jonge Iraniërs die niet voor het skiën komen, maar vooral showen met hun nieuwe snowboard en in het theehuis onderaan de piste met elkaar flirten en telefoonnummers uitwisselen.

Boek je reis naar Iran

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact