Galapagos

De Galapagos zijn het beste te bewonderen vanuit een bootje
 

Reizen naar de Galapagos Eilanden

De Galapagos eilanden liggen 1000 km uit de kust en vormen een unieke omgeving voor de dieren die daar in het wild leven. Deze afgelegen vulkanische eilanden behoren tot de  meest gerenommeerde plekken ter wereld. Op de eilanden is veel bijzonder leven te ontdekken. Zo kun je zeer dicht bij zeeleeuwen, leguanen, pinguïns, flamingo's en schildpadden komen. Je zult zonder twijfel onder de indruk zijn van het leven op deze eilanden.

De lucht is helder blauw, de zon staat hoog aan de hemel, je loopt rond in een droog en dor cactuslandschap en ineens, aan de andere kant van een heuveltje, zie je een surrealistisch tafereeltje voor je: een half opgedroogd meer met doorschijnende rode kleibodem, gevuld met roze flamingo's die allemaal met hun kop naar beneden staan, op zoek naar garnaaltjes. Je bent op Floreana, één van de meest interessante plekken op de Galapagos. Het schouwspel is zo adembenemend dat je je even in een fata morgana waant. Maar het is geen droom: het is de pure schoonheid van de Galapagos eilanden. De Galapagos eilanden bezoek je meestal met een tour. Via KILROY kun je veel bijzondere tours boeken. 

Uniek ecosysteem

Elk van de Galapagos eilanden heeft iets heel speciaals en unieks. De eilanden zien er van een afstandje wellicht een beetje hetzelfde uit maar bij nadere inspectie zul je ontdekken dat elk eiland zijn eigen identiteit heeft. Ze zijn allemaal zo uniek en kwetsbaar dat je zeer waarschijnlijk het volgende mee zal maken:

Je vaart met een groep reizigers en een gids op een bootje van eiland naar eiland. Je stapt van een eiland af het bootje op, en de gids vraagt je om het zand van je voeten te vegen. Een beetje raar misschien, maar het heeft als reden dat je geen zand van het ene eiland naar het andere brengt. Zo speciaal en één in hun soort zijn de eilanden dus stuk voor stuk: als je zandkorrels van het ene eiland naar het andere overbrengt, neem je per abuis wellicht een klein zaadje van het één of ander mee, hetgeen chaos kan creëren in het delicate ecosysteem dat op elk eiland anders is. Het kan er zelfs voor zorgen dat de natuur daar uit evenwicht raakt. Met dit in je achterhoofd zul je je zeker laten verleiden door de Galapagos. Je zult bij een eerste aanblik begrijpen waarom deze eilanden al sinds jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, en waarom Charles Darwin de natuur en het leven op de Galapagos gebruikte als hoofdvoorbeeld in zijn beroemde evolutietheorie. 

Luie leguanen

Je kunt er niet omheen: op de Galapagos ervaar je een speciaal, spiritueel gevoel. Zodra je voet aan land zet, of je onderduikt in de blauwe zee rondom de eilanden, besef je dat de eilanden bol staan van leven. De eilanden hebben elk hun eigen wonderen en highlights, maar één ding hebben ze gemeen: overal kom je de luie marineleguaan tegen. Ze liggen op elk stukje rots dat er te vinden is dus let op waar je loopt - alhoewel, het ergste dat ze je aan kunnen doen is naar je spugen met zeewater, hetgeen hun favoriete bezigheid lijkt te zijn.

Blauwvoetgent

Als je de vrijpostige en spugende leguanen zat bent, kun je je gelukkig vergapen aan andere diersoorten zoals de blauwvoetgent. Je ziet ze vaak een paringsdans uitvoeren, waarbij de vogels hun keel opblazen (formaatje ballon) en zich uitsloven voor de vrouwtjes. Verder kun je genieten van duikende pinguins, vechtende zeeleeuwen, grote schildpadden op land én in zee en zeer aparte landschappen en uitzichten zoals lagunes, drijfzand, vulkanen, prachtige stranden in verschillende kleuren, lavaformaties, maanlandschappen en nog veel, veel meer.

Ga vóór het te laat is

De Galapagos laten je achter met indrukken en ervaringen die met niets te vergelijken zijn. Ze zitten voor altijd in je geheugen gegrift en nog lang na je bezoek zullen veel dingen onbelangrijk en zinloos lijken. Is dat niet de beste reden ter wereld om je mobieltje de deur uit te doen, je computer te laten voor wat het is, een poosje de brui te geven aan je werk/studie en op pad te gaan naar deze prachtige plek?

Contact