Ecuador

In Ecuador kun je verrassend goed surfen
 

Reizen naar Ecuador

Ecuador is één van de kleinste landen in Zuid-Amerika, maar doet qua natuur totaal niet onder voor zijn grote buurlanden. De naam Ecuador komt van het woord Equator (evenaar) die recht door dit land heen snijdt. Je kunt in relatief korte tijd reizen van de vochtige, mystieke regenwouden, via het Andesgebergte naar de relaxte kustplaatsen aan de stille oceaan en dan nog door naar de Galapagos. Maar waarom zou je je haasten?

Hoewel Ecuador een klein landje is voor Zuid-Amerikaanse begrippen, is het eigenlijk niet klein te noemen, zeker niet als we het over de hoogte gaan hebben. De vulkanen Cotopaxi en Chimborazo rijzen, als ijshoorntjes met slagroom op de top, op in het centrale hoogland. Dankzij de hoogte van deze enorme vulkanen (6000m) zijn ze op grote afstand al te zien, een prachtig gezicht.

Hoogland in Ecuador

Wanneer je zegt hoogland, zeg je tegelijkertijd ijle lucht. Je merkt het direct, zodra je je eerste stappen in de hoofdstad Quito zet. Het is een raar gevoel, je merkt gewoon dat je niet in hetzelfde tempo kunt lopen als je gewend bent. Je voelt je zonder inspanning buiten adem. Je raakt er natuurlijk wel aan gewend, en als het zover is, is er reden genoeg om het nog hogerop te zoeken. Als het niet is voor de twee eerder genoemde, prachtige vulkanen (die alleen geschikt zijn voor de echte klimgeiten onder ons) dan toch wel voor het beklimmen van de Tungurahua, een actieve vulkaan van 5000m hoog met een waanzinnig grote krater. Je belandt regelrecht in een avontuur als je samen met een gids deze berg gaat bedwingen en de uitputting nabij is. En dan opeens sta je daar: op de top van deze geweldige vulkaan. Een gevoel van overwinning en hysterisch geluk maakt zich van je meester. Recht voor je, in de helder blauwe lucht, zie je het hoogste punt van het land, Chimborazo; prachtig en belachelijk dichtbij eigenlijk. Op deze hoogte lijken grote afstanden te versmelten tot korte stukjes en lijkt de wereld groot en klein tegelijk.

Laagland

Onder aan de hellingen van de Tungurahua sta je op de grens tussen het majestueuze, ontzagwekkende hoogland en het overweldigende, vochtige laagland met zijn Amazone jungle. Aan de voet van deze vulkaan ligt Banos, een gezellig, klein stadje dat uitnodigt tot relaxen in een hangmat tussen de bananenpalmen en bloemen. Je kunt er ook een geweldige mountainbiketrip maken. Iets verder naar het oosten vind je het paradijs voor rafters, Tena. Als je nog wat verder reist beland je in de extreme vochtigheid en magie van het Amazone regenwoud en het nationale park Yacuni.

Markten in Ecuador

De markten in Ecuador zijn groot, kleurrijk en héél populair. Die in Otavalo, ten noorden van Quito is het meest bekend. Maar probeer ook eens de markt in Saquisili, ten zuiden van Quito. Deze is veel minder toeristisch en lijkt daardoor authentieker. Hier komt de lokale bevolking onder andere hamsters en andere huisdieren verkopen en jij bent waarschijnlijk de enige westerling tussen honderden traditioneel geklede indianen uit het hoogland.

Lama's en koloniale charme

Door heel Ecuador kun je bij wijze van spreken struikelen over de lama's, in alle soorten en maten. Als daarmee klaar bent is het zeker de moeite waard om je geld eens te steken in een trip naar de beroemde Galapagos eilanden, waar je totaal andere dieren zult ontdekken. De Galapagos vormen een paradijs en staan hierin op eenzame hoogte. Het heeft iets prehistorisch, hetgeen ook gezegd kan worden van de gezellige, koloniale stad Cuenca. Hier vind je indrukwekkende, goed onderhouden gebouwen en onweerstaanbare charme. Dit maakt het moeilijk je rugzak weer te pakken na een paar dagen en de stad de rug toe te keren. Charme is ook het sleutelwoord als je het hebt over de leuke, met hangmatten gevulde dorpen aan de kust. Zeker Vilcabamba in het zuiden, waar je de cowboy in jezelf kunt ontdekken op de rug van een paard waarna je in een hangmat kunt gaan genieten van de relaxte, tropische sfeer die hier heerst.

Leer Spaans!

Eén van de beste adviezen die we je kunnen geven: leer van tevoren alvast wat Spaans. Hiermee kun je je al snel redden en geeft je de mogelijkheid af te wijken van de standaard routes. De mogelijkheid om met de locals te kunnen communiceren maakt je verblijf in Ecuador zoveel leuker.

Contact