Ho Chi Minh Stad

Geniet van de heerlijke geuren van de kruiden op lokale markten
 

Reizen naar Ho Chi Minh Stad

Ho Chi Minh Stad is de grootste, modernste en zeker de drukste stad van Vietnam. In het noorden van het land is het weer nogal veranderlijk, maar hier is het stabiel. Reis je 's zomers van Hanoi naar Ho Chi Minh Stad dan kan het verrassend koel zijn, maar 's winters juist lekker warm. Het weer is hier het hele jaar door ongeveer hetzelfde: een tropische 30 graden.

Er zijn genoeg redenen om een tijdje in Ho Chi Minh Stad te blijven hangen. Bekijk historische overblijfselen van de lange geschiedenis van dit gebied of van de meer recentere gebeurtenissen in het Ho Chi Minh City Museum of in het War Remnants Museum. Neem zeker ook een kijkje in Chinatown. In 'Tho Lon' vind je een aantal overdekte markten en bizar veel pagodes en tempels. De echte sfeerproevers zorgen er voor dat ze hier al vroeg in de morgen zijn.

Cu Chi tunnels

Eén van de beroemdste bezienswaardigheden, vlak buiten de stad, zijn de Cu Chi tunnels. In 1948 is dit enorme tunnelcomplex aangelegd om onderdak te bieden aan Viet Minh soldaten in hun strijd tegen de Fransen. Later in de Vietnam Oorlog (die hier overigens de Amerikaanse Oorlog wordt genoemd) is dit complex nog verder uitgebreid. Ondanks de vele toeristen en de bijbehorende winkeltjes en verkopers zijn deze tunnels een must, al is het alleen maar om de Vietnam Oorlog eens van de andere kant te kunnen bekijken.

Mekong delta

Een boottocht door één van de delen van de Mekong delta brengt je dicht bij het leven op het zuidelijke platteland. In het juiste seizoen zul je menig boer door z'n akkertje zien ploeteren. Boek je een georganiseerde tour, check dan even hoe de route loopt en waar andere tours naartoe gaan. Vermijd in elk geval de organisaties die je naar zogenaamde 'Zoo's' brengen. Deze zijn vaak niet erg diervriendelijk en draaien bovendien hun hand niet om voor het afmaken van bedreigde diersoorten. Er zijn tours van 1, 2 of 3 dagen. Je kunt er tevens voor kiezen om door te reizen naar Cambodja.

Con Dao

In minder dan een uur vlieg je van Ho Chi Minh naar de eilandengroep Con Dao. Wil je wat geld besparen, dan kun je natuurlijk ook de boot nemen. Op één van de eilanden vind je een gevangenis die tot 1975 nog in gebruik was. Naast de historische waarde zijn de eilanden in deze buurt erg interessant vanwege hun rijke flora en fauna.

Eten en drankjes

Wat je zeker niet mag vergeten is een etentje van de straat. Laat je verrassen door de kookkunsten van één van de vele straatverkopers. Regel daarbij ook een 'Bia Hoi' (het lokale bier) en je maaltijd kan niet meer stuk.

Saigon of Ho Chi Minh Stad?

Formeel heet de stad Ho Chi Minh City, genoemd naar meneer Ho Chi Minh (1890 - 1969). Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de communistische partij van Vietnam. Gek genoeg wordt de vroegere naam Saigon nog steeds veel gebruikt door een groot deel van de inwoners. Toch is het beleefder om te spreken van Ho Chi Minh Stad.

Verkeer

In Vietnam is het altijd druk op de weg, maar Ho Chi Minh Stad spant de kroon! Wil je de rivier van motorrijders oversteken, dan heb je met de volgende tips de grootste kans dit ook daadwerkelijk te overleven.
Kies je een strategische punt om over te steken, waarbij het belangrijk is dat je in een rechte lijn de weg over kunt. Vanaf het moment dat je het voetpad verlaat is het zaak in een constant, langzaam tempo naar de overkant te sjokken. Nooit achteruit stappen! De Vietnamese motormuizen zijn gewend aan obstakels midden op de weg en zullen je daarom eenvoudig ontwijken. Zorg daarom dat je niets onverwachts doet en langzaam in dezelfde richting beweegt. Je zult verbaasd zijn over de leeftijd van medeoverstekers. Bedenk maar dat deze mensen ook een stuk meer ervaring hebben dan jij!   

Accommodatie in Ho Chi Minh Stad

In het hoogseizoen voor georganiseerde reizen (voor- en najaar) zijn de wat luxere hotels vaak vol. Dit heeft vaak ook gevolgen voor de prijzen van andere accommodatie. Maar niet getreurd, voor de backpacker zijn er veel verschillende alternatieven te vinden. Over het algemeen kun je hiervoor het beste terecht in het westelijke deel van het 1e stadsdistrict.

Contact