Borneo

Neem een duik in de fascinerende onderwaterwereld van Borneo
 

Reizen naar Borneo in Malesië

Borneo, het op drie na grootste eiland op aarde, wordt gedeeld door drie landen: Brunei, Maleisië en Indonesië. Met een prachtig regenwoud, hagelwitte zandstranden en diverse nationale parken biedt Borneo je een geweldige ervaring als reisbestemming. Bij KILROY hebben we verschillende reizen en losse vliegtickets naar Borneo.

Maleisisch Borneo bestaat uit 2 delen; Sabah en Sarawak. In Sabah vind je een enorme diversiteit aan flora en fauna. Aan de westkust ligt Kota Kinabalu, de toeganspoort tot Sabah waar veel backpackers hun rondreis beginnen. Qua ontwikkeling ligt Kota Kinabalu ver achter op de grotere steden op het vasteland van Maleisië. Dit geeft de stad een prettig 'dorps' gevoel. Bezoek hier het Sabah museum voor een stukje historie, ga winkelen in één van de vele overdekte 'malls' voor goedkope merkkleding en probeer de lokale keuken. Kun je niet wachten en wil je gelijk de prachtige natuur in, dan ben je hier ook op de juiste plek.

Wil je naar de mooiste plekjes van Borneo, Maleisië? Reis dan met een internationale groep jongeren en een lokale gids door Sabah:

Tunku Abdul Rahman National Park in Sabah

Vlak voor de kust van Kota Kinabalu vind je Tunku Abdul Rahman National Park. Dit is een verzameling van 5 kleine eilanden waar je zowel kunt snorkelen, duiken en zwemmen als wandelingen maken door het tropisch regenwoud. Op een paar van de eilanden kun je ook overnachten. Dit varieert van kamperen tot je eigen houten chalet, verstopt in het regenwoud. Een heerlijke plek om een paar dagen midden in de natuur bij te komen voordat je verder gaat reizen door Borneo.

Mount Kinabalu

Een bezoek aan Mount Kinabalu mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je rondreis door Borneo. Of je nu de berg van een afstand bewondert of de top trotseert, met een hoogte van meer dan 4000 meter is Mount Kinabalu een indrukwekkend gezicht. De berg ligt midden in het Kinabalu National park, wat ecologisch gezien wordt als één van de belangrijkste plekken ter wereld, mede door de vele bijzondere planten en dieren. Als je geluk hebt vind je de zeldzame rafflesia, de grootste bloem ter wereld. De bloem kan een diameter van meer dan 100 cm hebben en kan tot wel 10kg wegen. Hou je neus wel goed dicht, want hij ruikt zeer sterk naar rottend vlees.

Beklim Mount Kinabalu in Sabah, Borneo

Sepilok Orang Utan Centre

Ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Sandakan vind je het Sepilok Orang Utan Rehanilitation Centre. Hier vangen ze gewonde of baby orang-oetans op om ze voor te bereiden op een terugkeer in het wild. Het Centrum bevindt zich midden in het Kabili-Sepilok woud, een nog onaangetast stukje jungle van Borneo. De orang oetans zijn dus vrij om het centrum te verlaten. De balans tussen onderzoekscentrum en attractie is fragiel, dus mocht je na een bezoek aan het centrum de orang oetan in hun natuurlijke habitat willen bezoeken boek dan een trip naar Sungai Kinabatangan.

Sungai Kinabatangan

Rond de Kinabatangan rivier is een groot moerasbos waar je veel verschillende dieren vindt. In de rivieren krioelt het van de zoetwater krokodillen en vanuit de bomen word je begluurd door neusapen en andere primaten. In het bos kun je zomaar een olifant of neushoorn tegenkomen. En natuurlijk niet te vergeten: de orang-oetan. Je kunt dit gebied het hele jaar door bezoeken maar hou zeker in december en januari rekening met een grote kans op overstromingen.

Turtle Island en Sipadan

Nog tijd over op Borneo, maar ben je helemaal klaar met de jungle? Dan is het tijd voor de onderwaterwereld! De eerste stop is het 'Turtle Islands National Park': 3 kleine eilanden ten noorden van Sandakan. Elk jaar komen twee soorten zeeschildpadden hier aan land om hun eieren te leggen. De ene soort legt z'n eieren tussen februari en april, de andere tussen juli en oktober. Je hebt dus bijna het hele jaar door kans om ze te spotten.

Vanuit Semporna vaar je in 45 minuten naar Sipadan, een geweldige snorkel en duiklocatie. Sommigen zeggen zelfs dat Sipadan in de top 5 'beste duikplekken ter wereld' thuis hoort. Miljoenen kleurrijke vissen, hamerhaaien, grote scholen barracuda's, witvin rifhaaien en groene schilpadden - je kunt ze hier allemaal tegenkomen. Let op: wil je een teleurstelling voorkomen, regel dan van tevoren je permit. De permits worden verdeeld over 12 gecertificeerde duikscholen en resorts in de omgeving en er worden per dag 120 duikers toegelaten. Zorg dus dat jij daar bij zit.

Sarawak

Van alle Maleisische staten is Sarawak op Borneo het minst bezocht, maar niet minder aangenaam. Kuching, de grootste stad van Sarawak, ligt aan de Sarawak rivier. Een gezellige stad waar je rustig een paar dagen kunt verblijven voordat je weer verder reist. Kuching betekent 'kat' in het Maleisisch. Hoewel er verschillende meningen zijn over de herkomst van de naam, vind je door de stad diverse standbeelden en kun je er zelfs een kattenmuseum bezoeken.

Gunung Mulu National Park

In het noordoosten ligt Gunung Mulu National Park: het grootste en populairste nationale park van Sarawak. Prachtige natuur wordt hier gecombineerd met diverse outdoor activiteiten. Vooral de 'cavers' kunnen hier hun hart ophalen. Hou er wel rekening mee dat dit park moeilijk bereikbaar is en je er eigenlijk alleen per vliegtuig vanuit Miri goed kunt komen. Wil je hier gebruik van maken, zorg dan dat je vlucht binnen Borneo van tevoren geregeld is.

Een absoluut hoogtepunt tijdens je reis door Sawarak is een bezoek aan de Iban; een aftakking van de Dayak stam, ook wel bekend als de vroegere 'koppensnellers'. Deze lokale stam woont nog in longhouses langs de Rejang rivier. De beste tijd om deze stam te bezoeken is rond eind mei en begin juni tijdens het oogstfeest. Er zijn dan vele festiviteiten die gevierd worden onder het genot van heel veel 'arak' (een lokaal alcoholisch drankje).

Rondreizen op Borneo

Wil je zoveel mogelijk uit je reis door Borneo halen, boek dan een rondreis met KILROY. We hebben verschillende rondreizen op Borneo in kleine internationale groepen met een Engelssprekende gids. Het meest aantrekkelijk aspect aan Borneo is misschien nog wel het gebrek aan massatoerisme, iedere backpacker kan hier nog relatief autenthiek rondreizen.

Beste reistijd voor Borneo

Op Borneo valt eigenlijk het gehele jaar door regelmatig een hevige bui, meestal aan het eind van de middag. Van oktober t/m maart regent het echter het meest, aangezien in deze maanden de moesson heerst. Borneo is het gehele jaar goed te bezoeken, waarbij de periode van juni t/m augustus meestal wordt gezien als de beste reistijd.

Heb je gecheckt bij jouw reisdokter of je voor Borneo vaccinaties nodig hebt? Als je een jungle-trekking maakt zijn er soms bloedzuigers: onschadelijk, maar vervelend. 

Boek je reis naar Borneo

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact