Tanzania

Olifanten in Tanzania
 

Beklim de Kilimanjaro in Tanzania

Van de Kilimanjaro en de Serengeti in het noorden, tot aan de chimpansees in het Gombe Stream National Park in het westen en Dar Es Salaam in het oosten: het is allemaal even bijzonder. Ontdek de schoonheid van Tanzania en boek je reis bij KILROY.

Dar Es Salaam

In de voormalige hoofdstad Dar Es Salaam vind je een fascinerende mix van Afrikaanse, Arabische en Indiaase culturen. Dar Es Salaam is druk en hectisch maar onweerstaanbaar. De enorme Karialoomarkt is de grootste markt in Tanzania en je vindt er legio exotische producten en heerlijk eten.

Dar Es Salaam Markt, Tanzania

Aan zowel de noord- als de zuidkant van de stad vind je kleine dorpsstrandjes waar je óp het strand kunt overnachten. Zin in een avondje stappen? Ook daarvoor zit je goed in deze stad. De opzwepende Oost-Afrikaanse muziek in de nachtclubs laat niemand onberoerd. Het is dan ook zeker de moeite waard om een paar dagen in Dar Es Salaam door te brengen voordat je de natuur in trekt.

Het strand van Dar Es Salaaam, Tanzania

Noord-Tanzania

In het noorden van Tanzania heb je de mogelijkheid om natuur en wild in de meest overweldigende vorm te zien, om nog maar te zwijgen over de Kilimanjaro. De hoogste berg van Afrika kun je beklimmen om te genieten van de meest adembenemende uitzichten. Onderweg kun je overnachten in hutten om je weer op te laden voor de tocht van de volgende dag. Het is een behoorlijke klim maar als je eenmaal op die hoogste top van Afrika staat is al het leed vergeten. 

 

Het noorden van Tanzania is ook uitermate geschikt om op safari te gaan. Arusha National Park bijvoorbeeld beslaat 137 vierkante kilometer en ligt tussen de Kilimanjaro en Mount Meru. Dankzij de grote verschillen in hoogte vind je er een enorme diversiteit aan flora en fauna zoals moeras, savanne en jungle. Je kunt in Arusha verschillende safari's maken om het wild in zijn natuurlijke omgeving te bekijken, zoals deze:

 

West-Tanzania

Het Gombe Stream National Park is het onderkomen voor de chimpansee en is dé attractie van het westen! Het park ligt vrij dicht bij de grens met Burundi, aan de kant van Lake Tanganiyka. De enige manier om er te komen is per boot. Hier bevind je je werkelijk in het midden van het Afrikaanse continent.

Gombe National Park Chimpanzees, Tanzania

Misschien ken je het verhaal van Jane Goodall wel, die hier sinds de jaren '60 onderzoek heeft gedaan naar het gedrag van chimpansees. Er is zelfs een onderzoekscentrum in Gombe naar haar vernoemd waar je de chimpansees kunt bezoeken. Naast chimpansees leven in dit park ook andere aapsoorten als baboons en er vliegen zo'n 200 verschillende vogelsoorten in het rond.

Aan Lake Tanganiyka, dichtbij de grens met Zambia, kun je de indrukwekkende Kalambo waterval bezoeken. Deze waterval is 235 meter hoog en is daarmee de op één na hoogste waterval in Afrika. Je kunt een bezoek hieraan combineren met een bezoek aan Katavi National Park. Dit park is niet zo toeristisch maar zeker de moeite waard. Katavi is tevens een Delta, hetgeen met zich meebrengt dat er neushoorns, olifanten en krokodillen huizen. Een ware must voor de liefhebber dus!

Krokodil in Katavi National Park, Tanzania

Zanzibar

Na een intensieve klim op de Kilimanjaro of een overland safari is het fijn nog even goed uit te rusten. Hoe fijn is het om dat op Zanzibar te doen? Zanzibar heeft witte stranden, kristalhelder water en ook nog eens een toffe stad, Stone Town. Specerijen en toerisme zijn de grootste inkomstenbronnen van Zanzibar.

Zanzibar, Tanzania

Er zijn veel duikplekken bij Zanzibar waar je oog in oog komt te staan met de meest bijzondere dieren. Grote groepen barracuda, schildpadden, dolfijnen, zeilvissen, walvishaaien en bultrugwalvissen komen je vaak vergezellen tijdens je duik. Hoe tof is het om hier tussen te (leren) duiken?!

Meer duikcursussen op Zanzibar 

Budget

Reizen in Tanzania is relatief duur. In principe kom je met 20 euro per dag goed weg, maar de nationale parken en safari's zijn erg prijzig. Vaak moet je in deze parken met dollars betalen, wat nog weleens voor obstakels kan zorgen. In Tanzania is het namelijk alleen mogelijk om shillings te pinnen, maximaal 400.000 per dag (300 dollar). Houd daar rekening mee als je grote bedragen af moet rekenen!

Luchtballon in Serengeti NP, Tanzania

Beste reistijd

De tropische kust van Tanziania is vochtig en warm, het binnenland daarentegen is dor en droog. Januari en februari zijn de populairste reismaanden, hoewel de safari-gangers het beste tussen juni en oktober kunnen reizen. Het regenseizoen mijd je als je niet tussen maart en juni naar Tanzania reist.

Strand in Dar Es Salaam, Tanzania

Combineren met Kenia

Tanzania en Kenia combineren wordt vaak gedaan. Je kan bijvoorbeeld beginnen in Kenia, de Kilimanjaro beklimmen, Tanzania verkennen en maximaal chillen op Zanzibar voordat je weer terugvliegt naar huis. Bijna geen reden om het niet te doen, toch? Je kan ook nog een stapje verder gaan:

Combinatieticket Kenia Tanzania Zuid-Afrika

Combinatieticket Kenia, Zambia en Zuid-Afrika
Met dit combinatieticket heb je alle mogelijkheden om diverse landen in Oost- en Zuid-Afrika te verkennen. Combineer de bestemmingen op dit ticket met landen en highlights als Tanzania, Kilimanjaro, Zanzibar, de Victoria Watervallen in Zambia en het Kruger Park in Zuid-Afrika.

Contact