Kilimanjaro

De beloning is groot als je eenmaal op de top staat!
 

Kilimanjaro

Ben jij het soort backpacker dat houdt van extreme uitdagingen? Beklim de bijna 6000 meter van Afrika’s hoogste berg en voel de voldoening van je extreme prestatie op Uhuru Peak. Geniet van de schitterende vergezichten en de bizarre landschappen. Een hike naar de top van de Kilimanjaro is een unieke ervaring waar je geen spijt van zult krijgen. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

De Kilimanjaro wordt in het Swahili ook wel "De Glinsterende Berg" genoemd. Op een hoogte van 5895 meter vind je dan inderdaad ook een eeuwig met sneeuw bedekte top. Je tocht over deze dode vulkaan kan variëren van vijf dagen tot twee weken. Je kunt zelf bepalen welke route je neemt, hoeveel tijd je wilt besteden en hoe moeilijk je het jezelf wilt maken. Onthoud wel dat de klim geen eenvoudige klus is. Het is aan te raden je goed voor te bereiden op één van de meest avontuurlijke hikes die je ooit zult maken!

Kilimanjaro National Park

Om de top te bereiken gaat je tocht eerst door een stuk savanne en tropisch regenwoud. Je zult versteld staan van de grote hoeveelheid beesten en planten die je werkelijk nog nooit gezien hebt. Op zo'n 2000 meter hoogte - vlak boven de boomgrens - betreed je dan officieel het Kilimanjaro National Park. Vanaf hier klim je door landschappen waarvan je het bestaan niet eens had kúnnen vermoeden. Neem de schitterende uitzichten in je op en ontdek zelf waarom dit park haar plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst heeft verdiend!

Kies je route

Bedenk bij je boeking dat er veel verschillende routes zijn die je kunt nemen. De bekendste is de Marangu route. Omdat deze het minst zwaar is wordt deze ook wel de "Coca Cola route" genoemd. Je kunt deze in 5 dagen afleggen. Een goed - minder druk - alternatief is de Machame route, welke om wat voor reden dan ook de "Whiskey route" wordt genoemd. Deze route duurt een dag langer. Maar geloof ons: je zult er geen spijt van krijgen om één of twee extra dagen in te plannen. Je hebt zo meer tijd om aan de omstandigheden te wennen en bent iets flexibeler in je tempo tijdens de uitputtende tocht naar boven.

Denk je dat je in advanced mode kunt bewegen, dan is er ook nog de Lemosho route. Hopelijk ben jij één van de gelukkigen die thuis de schitterende foto's kan laten zien vanaf Uhuru Peak, 6 kilometer boven het Nederlandse zeeniveau.

Hoogteziekte

Houd tijdens de voorbereiding voor je tocht goed rekening met de mogelijkheid van hoogteziekte. Door een gebrek aan zuurstof op grote hoogte kun je flink last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid, soms kun je zelfs niet meer stoppen met overgeven. De beste (en vaak ook enige) remedie is afdalen. Niemand kan voorspellen of de hoogteziekte jou te pakken krijgt. Wat je wel kan doen is het risico beperken. Zorg vooral dat je voldoende tijd neemt om te wennen aan de grote hoogtes en ontspan, maar dat is wellicht een overbodig advies.

Voorbereiding

Ter voorbereiding is het een goed idee om een kortere hike te maken op Mnt Kenya of Mnt Meru. Beide bergen kun je zien vanaf de 'Kili'. Grote kans dat je met deze voorbereiding al vroeg kennis kunt maken met je uiteindelijke doel: de in de verte opdoemende besneeuwde piek van de Kilimanjaro: schitterend! Vraag goed rond welke uitrusting je nodig hebt voor jouw route. Vergeet vooral niet om goede wandelschoenen mee te nemen. Geloof ons: het is een hele opgave om jezelf 6000 meter omhoog te hijsen, een vette blaar of verzwikte enkel is wel het laatste waar je dan op zit te wachten

In de buurt: Amboseli National Park

Aan de Keniaanse kant van de Kilimanjaro vind je Amboseli National Park. Na de uitputtende beklimming is dit de ideale plek om je prestatie als achtergrond te gebruiken voor een foto van een kudde olifanten. Laat je gedachten gaan en geniet in je tentenkamp van het uitzicht op die berg waar je zoveel zweetdruppels hebt achtergelaten, terwijl verderop je kok een verse warme maaltijd voor je bereidt.

Uhuru en meer in dit gebied

Vanaf de Point Uhuru kon je al een voorproefje nemen op wat er nog meer te zien is in dit gebied. De uitgestrekte vlaktes en lichtglooiende landschappen van Kenia en Tanzania zijn oneindig. Waarom wachten? Je bent er nu toch al! Kijk eens op de Kenia en Tanzania pagina's voor de beste plekken om je verblijf in dit interessante gedeelte van Afrika nog even te verlengen.

Contact