Centraal-Amerika

In Guatemala wonen veel Maya's
 

Backpacken in Centraal-Amerika

Backpacken in Centraal-Amerika is makkelijk, zigzag met de bus tussen de Stille Oceaan en de Caribische zee. Centraal-Amerika strekt zich uit van Guatemala in het noorden tot Panama in het zuiden. Vanuit Guatemala kun je geweldige reizen maken door Mexico, El Salvador, Belize, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama. Een echte aanrader, backpacken door Centraal-Amerika!

Rondreizen door Centraal-Amerika

Als je in een korte tijd veel wilt zien en met andere backpackers wilt reizen, dan is een groepsreis door Centraal-Amerika een goed idee. Je reist in een kleine, internationale groep met een lokale gids die je de tofste plekken van Centraal-Amerika laat zien. Met een groepsreis kom je op plekken waar je met het openbaar vervoer niet komt. Met een groepsreis door Centraal-Amerika leer je veel over de cultuur van dit werelddeel. Dit is een populaire groepsreis door Centraal-Amerika:

Costa Rica

Backpacken door Centraal-Amerika is erg populair. Costa Rica is hier nog altijd de absolute nummer 1. Rondreizen in dit land is dan ook geen moeilijke opgave. Er zijn veel avontuurlijke activiteiten als surfen, raften, tochten door een kloof, grotten verkennen, een vulkaan van dichtbij bekijken of met een kabelbaan door de boomtoppen slingeren. Costa Rica staat bekend om zijn uitgebreide dierenrijk en prachtige natuur.

Panama

Panama lijkt heel erg op Costa Rica. Je vindt er prachtige, witte stranden en populaire plekjes voor backpackers met hangmatten en surfplanken. Panama staat het meest bekend om het Panamakanaal. Mocht je in de buurt zijn: neem een kijkje tijdens het backpacken door Centraal-Amerika, het is er erg indrukwekkend!

Guatemala

In Guatemala is de aanwezigheid van de Indiaanse cultuur sterk merkbaar. Het gebied rond Antigua heeft een grote Indiaanse gemeenschap. Erg populair is de combinatie van vrijwilligerswerk en een cursus Spaans. Je gaat dan voor één of meer weken bij een gezin wonen en volgt elke dag (privé)lessen. Zo leer je de taal in een mum van tijd én ervaar je hoe de locals leven. Een echte highlight in Guatemala is toch wel Tikal, hier vind je prachtige Maya ruïnes. Aan de Caribische kust kun je een fantastische tijd beleven als je in een jungle lodge aan de rivier verblijft. Lago de Atitlan is een prachtig bergmeer omringd door vulkanen, er zijn veel pittoreske dorpjes waar een echte backpackersvibe hangt.  

Honduras en Belize

Honduras en Belize zijn de landen waar je moet zijn als je van de onderwaterwereld wilt genieten. Snorkelen en duiken is hier echt super. Utila in de Bay Islands biedt de mogelijkheid om erg goedkoop je PADI te halen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de Maya ruïnes in Copan (Honduras) en de spannende ATM grot (Belize) waar je kunt wandelen en zwemmen op een echte authentieke offerplaats van de Maya's. Je voelt je hier als het ware teruggaan in de tijd.

Nicaragua en El Salvador

De landen Nicaragua en El Salvador zijn beduidend minder ontwikkeld dan de overige Centraal-Amerikaanse landen, deze landen trekken minder toeristen. Dit betekent echter niet dat de landen minder interessant of mooi zijn. Je kunt er prachtige tochten maken over de vulkanen en er zijn mooie meren waar je op kunt kajakken, dit kan vaak zonder gids. Het is zeer geschikt om te surfen en er zijn prachtige koloniale stadjes te bewonderen. Duiken en vissen op de Corn Islands is een echte aanrader. Over het algemeen kun je ook nog eens zeggen dat reizen in deze landen goedkoper is dan in de omringende landen. Alleen maar pluspunten dus!

Vluchten naar Centraal-Amerika

Er zijn maar weinig directe vluchten vanuit Europa naar Centraal-Amerika en het is soms een behoorlijke uitdaging om een goedkoop ticket te vinden. KILROY kan je hier bij helpen. Een reis naar Centraal-Amerika kan gemakkelijk worden verlengd met een trip naar Noord-Amerika of Zuid-Amerika. Kom eens praten met één van de reisspecialisten zodat je op basis van die extra informatie een goede keus kunt maken.

Vervoer in Centraal-Amerika

Je kunt tijdens het backpacken in Centraal-Amerika het beste met de bus reizen. Er zijn verschillende 'klassen' en busmaatschappijen. Dat betekent dus luxe bussen met airco, maar ook de zogeheten 'chickenbussen' - lokale bussen waarbij alle bagage op het dak wordt gebonden en je hobbelend op kleine bankjes in een volgestouwde bus reist. Daarnaast rijden er natuurlijk taxi's en is het op sommige plekken handig om je per boot te laten vervoeren.

Accommodatie in Centraal-Amerika

Zorg ervoor dat je je accommodatie hebt geregeld voor aankomst. KILROY kan je hierbij helpen. Wij kennen de beste plekken om te verblijven in de steden, dus vraag ons gerust om advies. Hostels worden steeds populairder, evenals budget hotels en eco-lodges. Als je voor een adventure tour kiest, zitten dit soort accommodaties er meestal bij in.

Budget voor Centraal-Amerika

Reizen met een adventure tour kan je aardig wat kosten besparen, want de meeste kosten zijn van tevoren al betaald. Centraal-Amerika is een gebied waar je kunt overleven van ongeveer 21 euro per dag als je in goedkope hostels verblijft en lokale restaurantjes opzoekt. Zorg er wel voor dat je geld bij je hebt om deel te nemen aan alle extra activiteiten. Als je er eindelijk een keer bent, wil je dat soort dingen toch niet missen?

Beste reistijd voor Centraal-Amerika

De beste reistijd voor Centraal-Amerika verschilt vanwege de temperaturen en het hoogteverschil (van zeeniveau tot 3000 meter hoogte). Centraal-Amerika heeft een regenseizoen van mei t/m oktober en een droogseizoen van november t/m april. Check Wereldplanner.nl voor de beste reistijd per land in Centraal-Amerika. 

Contact