Cuba

 

Reizen naar Cuba

In sommige opzichten heeft Cuba jaren stil gestaan. Baan je een weg tussen de overdaad aan Che Guevara shirts en geniet van dit unieke land waar tijd geen rol speelt. Neem een lekkere mojito, dans de salsa, neem een trek van een zojuist gedraaide sigaar en geniet van het schitterende landschap. Cuba is de best mogelijke combinatie van natuur, cultuur en salsa!

Havana

In Havana mag je het 'Museo de la Revolucion' niet missen. Ga naar één van de Dirty Dancing look-a-like salsa clubs en geniet hier van een klassiek Ernest Hemingway drankje. Loop over de Malecón en proef het lekkerste ijs! Naast de vele luxe resorts kun je natuurlijk ook kiezen voor een kleine knusse accommodatie. Regel bijvoorbeeld wat overnachtingen in een casa particulares om de Cubaanse gastvrijheid te ervaren.

Havanna, Cuba

Viñales

Viñales is ideaal voor de actieve reiziger. Je vindt hier de beste plekken om te klimmen en je kunt je hier uitstekend een paar dagen vermaken met paardrijden en mountainbiken. Maak je Cuba ervaring hier compleet met een bezoek aan één van de tabakplantages.

Cubaanse boer op een tabakplantage In Vinales

Reis hierna verder naar Santa Clara om de geest van Che Guevara van dichtbij te bewonderen. Trinidad is een fantastisch mooi koloniaal stadje aan de kust met een levendige Santaria cultuur. Overdag kun je naar het strand en elke avond kan je genieten van live salsamuziek op het kerkplein.

Kleurrijke straat in Trinidad, Cuba

Wil je met dolfijnen zwemmen ga dan naar Cienfuegos. Zorg dat je de laatste sessie (rond 16:00 uur) boekt, de kans is groot dat je dan niet in een grote groep terechtkomt. De muziekstad van Cuba is Santiago.

Parque Marti In Cienfuegos In Cuba

Ben je daarna toe aan wat geheel verzorgde ontspanning ga dan naar bijv. Varadero. Aan parelwitte stranden vind je genoeg all-inclusive resorts, houd er wel rekening mee dat je hier niets van het 'echte' Cuba terug zult zien. Just enjoy the palm trees and relax!

Strand van palmbomen in Cuba

Eten in Cuba

Voor culinaire hoogstandjes hoef je niet naar Cuba te gaan. Er is maar heel weinig variatie in het eten. Kruiden en specerijen worden nauwelijks gebruikt en de Cubanen houden niet van groente (vegetariërs zijn gewaarschuwd). Praktisch alle restaurants zijn in handen van de staat en vaak zijn veel gerechten op de kaart niet te bestellen. Vraag dus wat ze je kunnen aanbieden, dat voorkomt frustraties.

Fietsbak met fruit in Cuba

Het beste eten wordt geserveerd in de 'Casas particulares' waar je verblijft. Geef 's ochtends door hoe laat en wat je wilt eten, vaak kip of vis, en je kunt 's avonds aanschuiven aan een tafel vol met eten. De onvermijdelijke rijst, bruine bonen en witte kool zullen zeker nooit ontbreken.

Locals in Cuba

Spaans leren in Cuba

Een woordje Spaans kunnen is in Cuba best handig. En waar is het leuker om de Spaanse taal te leren dan in een Spaans-talig land als Cuba. Begin je trip in Cuba met een Spaanse cursus van een aantal dagen.

 

Rondreizen in Cuba

Het is vrij eenvoudig om rond te reizen per bus en gedeeltelijk ook per trein. Houd er wel rekening mee dat niet altijd alles volgens de planning gaat, bussen hebben vaak pech en om onduidelijke reden kunnen treinen urenlangstil staan.

Een auto huren gaat ook prima. Aangezien er maar heel weinig bewegwijzering aanwezig is in Cuba is het soms erg handig Cubaanse lifters mee te nemen. Zij kunnen je helpen de juiste weg te vinden en jij helpt hen ook uit de brand. Veel Cubanen zijn afhankelijk van liften omdat de bus te duur is. Zoals met alle lifters kan er altijd iemand tussen zitten die het heeft voorzien op jouw 'luxe' westerse spulletjes, enige voorzichtigheid is dus altijd geboden, maar er is natuurlijk geen betere manier om in contact te komen met de locals. 

Groepsreizen in Cuba

Reis je liever niet alleen en lijkt het je wel relaxt als accommodatie en activiteiten voor je geregeld zijn? Reis dan met een groep door Cuba, dat kan zowel zeilend als met de fiets!

 

Bekijk hier alle groepsreizen door Cuba 

Geldzaken

In Cuba heb je twee verschillende soorten geld. Convertible Peso's (CUC, gelijk aan de USD-koers) voor de toeristen en Peso's Nacional (CUP) voor de Cubanen. Wees op je hoede dat je wisselgeld niet stiekem in de verkeerde valuta wordt betaald. De Peso Nacional is namelijk maar 1/25 ͤ waard van de CUC.

Let op! In Cuba kun je bijna nergens pinnen met je reguliere bankpas. Alleen met een creditcard, mits niet uitgegeven door een Amerikaanse maatschappij, is het mogelijk te pinnen. Hier betaal je wel zo'n 11% extra voor. Neem dus een voorraad cash (euro's, geen dollars) en traveller cheques (niet uitgegeven door een Amerikaanse maatschappij en ook in euro's) mee.

De prijsverhoudingen kunnen overigens aardig verschillen. Een fles water is bijvoorbeeld even duur als een fles rum. Verder is Cuba geen land met een overvloed aan westerse artikelen. Neem dus bijvoorbeeld genoeg toiletartikelen mee (tampons, zonnebrand, tandpasta, scheermesjes, etc.).

Visumeisen Cuba

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Cuba. KILROY is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om Cuba binnen te komen. Vraag je visum voor Cuba online aan.

Contact