Oeganda

Het symbool van Oeganda, de gorilla
 

Gorilla's in Oeganda

In Oeganda wacht er een wereld van avontuur op je. Het land wordt ook wel 'de parel van Afrika' genoemd en dat is niet zonder reden. Oeganda heeft veel moois te bieden: een bezoek aan de bedreigde berggorilla's, klimmen in bomen, leeuwen van dichtbij bekijken, raften op de Nijl, vulkanentochten én de glimlach op het gezicht van iedere Oegandees. Boek je reis naar Oeganda bij KILROY.

Ligging

Oeganda ligt in Oost-Afrika en met ongeveer 31 miljoen inwoners is dit het snelst groeiende land in Afrika. Het land is ingesloten door Kenia en Tanzania in het oosten, Sudan in het noorden, Rwanda in het zuiden en Congo in het westen. Oeganda grenst ook aan het Victoriameer, het grootste meer in Afrika. Als je door Oeganda reist, zal je merken dat de trotse bevolking er erg vriendelijk en gastvrij is.

Victoriameer in OegandaVictoriameer, Oeganda

Entebbe

Wanneer je naar Oeganda vliegt, zul je waarschijnlijk landen in Entebbe. Een vliegticket naar Entebbe kun je goedkoop en eenvoudig via ons boeken. Entebbe is een klein, maar levendig stadje vlakbij het Victoriameer. De hoogtepunten van dit stadje zijn de mooie tuinen en parken. Maar ook het uitzicht over het Victoriameer is de moeite waard.

Ministerie van landbouw in Entebbe, OegandaMinisterie van Landbouw, Entebbe

Kampala

Op ongeveer een uur rijden ligt de hoofdstad Kampala. Dit is de grootste stad van Oeganda en het bruist er van het leven. Je kan Kampala goed in je eentje verkennen overdag, maar het is gemakkelijker om in zo'n drukke stad een stadstour te doen.

Bahai Tempel in Kampala, OegandaBahai Tempel, Kampala

Nationale parken in Oeganda

Oeganda heeft tien nationale parken. In veel parken kun je verschillende soorten wildlife en landschappen bekijken. Het Queen Elizabeth National Park ligt in het westen van Oeganda en wordt het meest bezocht door toeristen. Dit park staat bekend om de vele soorten wilde dieren die er leven, maar ook om de bijzondere boomklimmende leeuwen. Deze leeuwen zijn het onderwerp van vele onderzoeken, omdat het een eigenaardig fenomeen is. Als je liever naar chimpansees gaat kijken, moet je in Kibale National Park zijn.

Boomklimmende leeuwen in Oeganda

Gorilla's in Oeganda

Een bezoek aan de met uitsterven bedreigde berggorilla is misschien wel de meest unieke ervaring die je kunt opdoen in een nationaal park. Er leven nog ongeveer 700 van deze gorilla's in Oeganda, Rwanda en Congo. In Oeganda zijn ze nog te vinden in twee parken, namelijk Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park.

Berggorilla´s in Oeganda, Afrika

De kans is niet groot dat je ze zult zien in dit laatste park, want de groep die daar verbleef is over de grens naar Rwanda getrokken. In Bwindi Impenetrable National Park is de kans groter dat je ze ziet, want daar leeft ongeveer de helft van de berggorilla's. Een bezoek aan de gorilla's is een bijzondere ervaring, maar ook vrij kostbaar, een tour kan je al snel ongeveer 500 USD kosten. Maar dit is één van die dingen in je leven waar het motto 'geld goed besteed' zeker van toepassing is.

Berggorilla in Oeganda

Voordat je begint aan de zoektocht, wordt verteld welke groep gorilla's je gaat bekijken en hoe ver weg ze ongeveer zijn. Neem veel water mee en draag een lange broek. Je wandelt niet over open stukken land, maar door bossen en regenwoud. Het zijn vredelievende dieren, dus je kan dicht bij de grootste gorilla's komen! Na een uurtje wandel je meestal terug naar het beginpunt.

Kisoro

In het zuidwesten van Oeganda ligt het kleine plaatsje Kisoro. Het ligt op ongeveer negen à tien uur rijden van Kampala. Via een slechte weg kom je door een mooi landschap wat de bijnaam 'het Zwitserland van Afrika' draagt. Je rijdt langs bergen, meren, bebouwde heuvels, tropisch regenwoud en bamboebossen. Stop bij de laatste heuvel voor het fantastische uitzicht. Hier zie je Oeganda, Rwanda, Congo en de Virunga vulkaan in één oogopslag liggen!

Het beroemde Travellers Rest Hotel bevindt zich hier ook. Dit hotel is gebouwd in koloniale stijl en werd in 1999 helemaal gerenoveerd. De sfeer is er knus en je kan er heerlijk uitrusten van je gorillatocht. In de jaren zestig bezocht de beroemde Amerikaanse 'gorilla woman' Dian Fossey het Travellers Rest Hotel vaak om te relaxen of vrienden te ontmoeten.

Raften op de Nijl

Als je echt goed wil gaan raften dan moet je naar Jinja gaan. Hier kun je raften op de plek waar de Nijl ontspringt. Dit stuk van de Nijl heeft moeilijkheidsgraad niveau 5 en is dus niet geschikt voor mensen met een zwakke maag!

Raften in Oeganda

Rondreizen door Oeganda

De snelste en gemakkelijkste manier om Oeganda te verkennen is door deel te nemen aan een groepsreis. Het land heeft een slechte infrastructuur en erg slechte wegen, waardoor er vaak stukken worden 'afgesneden'. Zorg dus voor een relaxte state of mind en zorg erg in elk geval voor dat je vooral geen haast hebt. Dit is een populaire rondreis door Rwanda, Kenia en Oeganda waarbij je onder andere een Gorilla Trek gaat doen!

 

Beste reistijd voor Oeganda

Oeganda ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat met een regenseizoen dat duurt van maart tot mei. Dit is de beste tijd om het land te bezoeken, omdat de natuur dan het groenste is en de regen wel meevalt. In het zuidwesten en Kisoro heerst een meer gematigd klimaat vanwege de hoogte.

Contact