Caïro

City View
 

Reizen naar Caïro

De hoofdstad van Egypte, Caïro, is een heerlijke bestemming voor iedereen die een paar dagen eeuwenoude cultuur wil proeven! Bezoek het Egyptisch Museum, de Piramides van Gizeh en shop op de lokale markten. Hier ontmoeten oost en west elkaar.

Caïro, gelegen in het noorden van Egypte aan de oostoever van de Nijl, is als het ware het hart van de Arabische wereld. De stad werd gesticht aan de oevers van deze bekende rivier, omdat daar -na de jaarlijks terugkerende overstromingen- vruchtbaar zwart slib achterbleef op het land. Alleen op dergelijke plaatsen konden de boeren hun gewassen verbouwen. De rest was immers woestijn.

Piramides van Gizeh

Ten westen van Caïro ligt het plaatsje Gizeh. Hier vind je de wereldberoemde Piramides van Gizeh, deze zijn een waar wereldwonder. Dat de Egyptenaren echte bouwkunstenaars waren wordt hier wel duidelijk. Het verhaal gaat zelfs de drie piramides gelijk staan aan drie sterren om zo de piramides perfect recht naast elkaar te kunnen bouwen. Als je vroeg op de dag bij de piramides bent heb je mogelijkheid om de grafkamer van de kleinste piramide te betreden. Een hele benauwde, maar indrukwekkende ervaring!  

Naast de piramides staat de Sfinx, ook wel de Zonnegod genoemd. Het kalkstenen beeld is maar liefst 57 meter hoog, met -in verhouding- een vrij groot hoofd. De Sfinx kijkt uit naar het oosten naar zijn eigen sterrenbeeld, de leeuw. 

Moskeeën, moderne gebouwen en feluccaboten

Caïro is een perfecte stad als je het over tegenstellingen hebt. De moderne gebouwen liggen vooral in het westen van de stad. De wijken hier bestaan uit brede boulevards en open pleinen, naar het voorbeeld van Parijs. Er liggen ook een aantal beroemde hotels naast de vele nachtclubs in dit gebied. Loop eens langs één van de wijde avenues met zijn uitgaansgelegenheden en tuinen. De moderne, torenhoge flats overschaduwen de talrijke (ruim vijfhonderd!) moskeeën die de stad rijk is, en oude feluccaboten - traditionele zeilschepen - bevaren samen met moderne riviercruiseschepen de Nijl. Dat is Caïro ten voeten uit! De stadspoorten, de kerken en moskeeën, de piramides van Gizeh, de vele schitterende musea, leuke winkelmogelijkheden (de levendige bazaars nodigen je uit voor een leuke speurtocht naar mooie souvenirs!), voldoende vermaak in de late uurtjes... er kan eigenlijk slechts één conclusie zijn: op naar Caïro.  

Het Egyptisch museum

Naast de Piramides van Gizeh is het Egyptisch Museum de trekpleister van de stad. Dit museum herbergt ruim 136.000 Egyptisch items, daarmee is het de grootste collectie ter wereld. Wereldberoemd is het gouden masker van Toetanchamon en twee nagenoeg intacte mummies. De derde mummie van deze collectie is te bewonderen in het Egyptisch museum in Leiden. Daarnaast vertelt het museum vele verhalen en krijg je een duidelijk overzicht over de geschiedenis van Egypte. Trek wel de gehele dag uit om het museum te bezoeken, anders heb je grote kans dat je te weinig tijd hebt…

De Arabische en Westerse mix van Caïro

Bij nacht is Caïro één en al glitters, die reflecteren vanaf de Nijl, die majestueus door de stad stroomt. In Caïro weet men de juiste vibe te creëren die garant staat voor een hele nacht swingen in Egypte, in de vele bars, cafés en discotheken in het centrum van de stad. Je vindt er zowel lokale, Egyptische cafés als westerse kroegen waar je kunt gaan stappen. De lokale cafés worden voornamelijk door mannen worden bezocht. Desondanks zijn in Caïro ook genoeg 'vrouwvriendelijke cafés' te vinden, zowel Egyptische als meer westers getinte gelegenheden. Hier kun je onder andere terecht voor waterpijp en appeltabak.

Zin om helemaal los te gaan op de dansvloer? 'Crazy House' en 'El Gato Negro' zijn bijzonder populaire uitgaansgelegenheden. In 'Shangri -La' moet je zijn als je van een loungebar in de sfeer van het Verre Oosten wilt genieten. De Boeddhabeelden maken het plaatje compleet, de dj's zorgen voor de juiste muziek. 

Mocht je niet zo'n dansbeest zijn maar wel van een avondje uit houden, dan kent Caïro ook heel wat mogelijkheden om naar de bioscoop, opera of het theater te gaan. In het Opera House bevinden zich tal van galerijen, restaurants en concertzalen waar prachtige voorstellingen worden opgevoerd. In het openluchttheater kun je  - onder een stralende sterrenhemel - genieten van tal van artistieke voorstellingen. In het hart van Islamitisch Caïro, meer bepaald in El-Ghuriya, kun je weer terecht voor volksmuziek en prachtige exotische dans.

Chaos op de weg in Caïro

Het is fascinerend wat je in en rond deze wereldstad allemaal treft, heden en verleden gaan hier hand in hand. Caïro staat ook bekend om zijn chaos, en dan met name in het verkeer. Verkeersregels zijn hier soms een onbekend fenomeen. Egyptenaren die tegen de drukte in rijden, loslopend vee en verkeersopstoppingen zijn aan de orde van de dag. Zelf rijden in een stad als Caïro is dus niet echt aan te raden. Al met al kan het een paar dagen duren om te wennen aan de schijnbaar krankzinnige wervelwind van verkeer, dieren, straatventers, stof en lawaai in Caïro. De indrukken zijn overweldigend, dus wil je een beetje tot rust komen, stap dan eens een koele moskee in of één van de gangen die onder de piramides doorlopen.

Boek je reis naar Caïro

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact