Tsjechië

Maak kennis met het stadsleven van Praag!
 

Reizen naar Tsjechië

Tsjechië ligt zeer centraal en heeft indrukwekkend cultureel erfgoed - naast het brouwen van bier. De architectuur in Praag, de spa's met warmwaterbronnen voor ontspanning, de prachtige natuur die het mogelijk maakt hier te skieën, wandelen en klimmen; dit alles maakt Tsjechië tot een perfecte bestemming voor backpackers.

Maak een trip naar de oude bierhallen, Pivnice genaamd. Tsjechië staat bekend om het brouwen van heerlijk (goedkoop) bier en om de relaxte sfeer. De trein- en busverbindingen werken prima, de prijzen in het land zijn niet hoog en er zijn veel historische kleine stadjes te bezichtigen. En natuurlijk is er de hoofdstad Praag, die vele toeristen vanuit heel de wereld trekt. Het land heeft echt heel veel te bieden.

Bezienswaardigheden in Tsjechië

Het Telč's Renaissance Chateau ligt in Palackeho (Telč) en is zeer zeker een bezoekje waard. Je kunt bij dit kasteel komen door de bus vanuit Praag te pakken. 

Karlstein, vlakbij de Berounka rivier, is ook een zeer indrukwekkend kasteel dat je niet zomaar aan je aandacht kunt laten ontglippen. Er zijn door gidsen geleidde tours door het kasteel en je zult je echt gegrepen voelen door de sfeer van historische, voorbije tijden. Met de trein vanuit Praag zit je er zo.

De Koněprusy-grotten bestaan uit lange kalkstenen grotten die op 600 meter diepte liggen. Ze zijn te vinden op zo'n 7 kilometer afstand van Beroun, van waar je met de bus naar deze archeologische bezienswaardigheid kunt komen.

Als je, na al het bezichtigen, toe bent aan pure ontspanning, ga dan eens naar één van de 30 spa's die het land rijk is. Je kunt hier heerlijke behandelingen krijgen in mineraalrijk water en minerale modderbaden. Je voelt je na zo'n behandeling als herboren, weer helemaal klaar om de locale bieren te proeven en andere historische hoogtepunten aan te doen.

Praag

De middeleeuwse hoofdstad Praag is één van de meest populaire bestemmingen in Europa. Je kunt wandelen door de gezellige straatjes terwijl je de fantastische architectuur bewondert. Het oude centrum is echt geweldig, en je kunt je dag besluiten in één van de Jazz Clubs in het oude centrum, of in een leuk restaurant. De beste manier om de stad te ontdekken is lopend. Wissel het lopen af met een bezoekje aan een trendy coffee shop, of een picknic in Kampa Park of Letná Garden en je dag wordt gegarandeerd een succes.

Het Kasteel van Praag ligt in HradÄanské NámÄ•stí en is één van de meest populaire bezienswaardigheden. Dit kasteel, dat zelfs één van de grootste kastelen ter wereld is, is 1000 jaar geleden gebouwd. Het uitzicht vanaf het kasteel is echt geweldig.

Andere steden en dorpen in Tsjechië

De Moravia dorpjes zijn echt oud, en er heerst dan ook een sfeer van doorleefde historie. De prachtige dorpen ÄŒeský Krumlov, Cheb Kutná Hora, Loket en Domažlice in Bohemia én TelÄ en KromêÅ™íž in Moravia zijn stuk voor stuk geweldig om te bezoeken, en er zijn lang niet zoveel toeristen te vinden als in Praag. 

Olomouc is een levendige studentenstad. Je vindt er de op één na oudste universiteit van het land. Dat de stad populair is heeft het vooral te danken aan de belangrijkste religieuze gebouwen die hier te bewonderen zijn. 

Plzeň is de thuishaven van het beroemde Pilsner Bier. De barcultuur met live muziek, samen met de musea maken deze stad tot een waardevolle bestemming. 

ÄŒeské BudÄ›jovice is zelfs nog beroemder om zijn bierbrouwerijen omdat de originele Budweiser -Budvar Lager- deel uitmaakt van het erfgoed van deze historische stad. Het centrale plein is het grootste plein in Europa!

De stad Brno is een absolute must tijdens je reis door Tsjechië. Je pakt de bus in Praag  en bent 2.5 uur later in Brno (dit gaat sneller dan met de trein). Brno heeft heel veel bezienswaardigheden. Als je een mooi uitzicht over de stad wilt, ga je naar de SS Peter & Paul-Kathedraal in Petrov Hill. De oude Kathedraal staat daar al vanaf de 14e eeuw. De toren en de crypte zijn echt prachtig. Maar je vindt nog meer moois in Brno zoals musea, gallerieën, kerken, theaters en restaurants. 

Brno heeft een belangrijk treinstation waardoor je makkelijk in Bratislava, Wenen, Budapest en Berlijn  kunt komen.

Activiteiten in Tsjechië

In de bergen kun je uitstekend skiën. Er ligt zo'n 130 dagen per jaar sneeuw. Krkonoše is het meest populair en verder heb je onder andere Pec Pod Sněžkou, Zadov, Špindleruv Mlyn. Dit laatste is een vrij duur skioord, maar er zijn ook vele goedkopere.

Gedurende de zomer kun je uit een heleboel outdoor activiteiten kiezen. Van heerlijk wandelen door de nationale parken, er zijn paden te volgen voor wandelaars van verschillende niveaus, tot varen op de Vltava rivier of klimmen op de vele kalkstenen rotsen in de gebieden van Cescy Raj en Adrspach. Šumava Nationaal Park is één van de vier parken die je kunt ontdekken en waar je heerlijk kunt wandelen.

Transport

Het spoorwegsysteem in Tsjechië is echt heel goed. Er is ook een goedkoop busnetwerk voor zowel stadsritjes als lange afstanden. Het wegennet is uitstekend en je kunt een auto of fiets huren in alle grote steden. Het internationale vliegveld ligt in Praag.

Wanneer

De beste tijd om Tsjechië te ontdekken is gedurende mei en september, als er niet zoveel toeristen op de been zijn, en het weer lekker is. Juli en augustus zijn de vakantiemaanden in dit land (en alle omringende Europese landen), dus dan is het hier druk. De hostels zijn dan volgeboekt, zeker in Praag, en alles is een stuk duurder. Als je in oktober of april naar Tsjechië komt, bespaar je een hoop geld en kun je genieten van de rust, maar denk er wel aan dat je checkt of bezienswaardigheden open zijn, want dat is in deze maanden niet altijd het geval. De meeste festivals vinden plaats in de zomermaanden

De winter is koud en guur. Gedurende Pasen, Kerst en Nieuwjaar zijn de resorts en Praag gevuld met mensen. De bergregio beleeft het piekseizoen van november tot maart.

Tips

Ga, als je in april in Tsjechië bent, naar Kampa eiland om de festiviteiten van Paleni Carodejnic mee te maken. Het 'slechte' wordt dan verdreven met grote kampvuren en uitbundige feesten. 

In mei en juni moet je zeker de Prazske jaro (een internationaal muziekfestival) bezoeken. 

In augustus wordt er een groots internationaal muziekfestival gehouden in ÄŒeský Krumlov, een gezellig stadje aan de rivier.

De festivallen zijn echt geweldig, dus als je de kans hebt om één van de culturele festivalletjes bij te wonen (er worden er veel gehouden in Tsjechië), doen! 

Boek je reis naar Tsjechië

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact