Wenen

De mooiste staaltjes architectuur vind je in Wenen
 

Reizen naar Wenen

Wenen is niet alleen de hoofdstad van Oostenrijk, het is het culturele, economische én politieke hart van het land. Dwars door deze miljoenenstad stroomt de Donau. Een schitterende achtergrond voor de vele culturele happenings die het hele jaar plaatsvinden.

De culturele erfenis die deze stad met zich mee draagt is groot. Schitterende barokke architectuur wordt afgewisseld met veel verschillende soorten musea, parken, tuinen en kunstgaleries. De echte cultuursnuiver zal hier ongetwijfeld helemaal uit z'n dak gaan. Het historische centrum van Wenen is onlangs zelfs opgenomen op de UNESCO werelderfgoed lijst.

De oude binnenstad

In het district 'Innere Stadt' (de binnenstad dus) vind je de meest interessante bezienswaardigheden. Tussen de pittoreske straatjes zijn eenbezoek aan de Gotische Stephansdom en het enorme keizerlijk paleis meer dan de moeite waard. Het Albertina Museum herbergt zo'n 1,5 miljoen werken van o.a. Rembrand, Leonardo Da Vinci en Picasso, zeker een bezoek waard dus. Voor wat meer interactie raadt KILROY een bezoek aan het Haus de Musik aan,Ook het Leopold Museum zou je eigenlijk niet mogen missen.

Een paar tips om een originele ervaring mee naar huis te nemen zijn het bijwonen van de zondagsmis in de gotische Augustinkirche uit de 14e eeuw. Vooral de galmende klanken van het kerkkoor zijn erg bijzonder. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het Schönbrun kasteel te bezoeken, maar wil je echt thuiskomen met een indrukwekkende culturele ervaring, regel dan kaartjes voor een avondvoorstelling de opera!

Als de Lippizaner hengsten van de Spaanse Hofrijschool 'in town' zijn raden wij zeker aan om een kijkje te gaan nemen. De paarden én de shows die je bij kan wonen zijn echt heel speciaal. Kijk van tevoren even op www.srs.at of de rijschool open is en of ze niet op tournee zijn.

Sightseeing

Zit je een beetje krap in je planning? Overweeg dan een tour te boeken bij de Cityrama. Deze tours variëren van een paar uur tot een dag. Hier kun je overigens ook terecht voor tours in Boedapest, Praag en Salzburg. Er rijdt ook een sightseeing bus door de stad, Vienna Line bus. Je bepaalt zelf hoe ver je meerijdt, er zijn 14 haltes waar je in en uit kunt stappen. Zit je liever niet in een bus, of wil je wel eens wat anders? Stap dan in een koets en laat je door de paarden voortrekken terwijl jij van de prachtige stad geniet.  

Eten, drinken en stappen

Voor de goede restaurants, cafés en hotels moet je in de oude binnenstad zijn. Overweeg ook een heerlijk wijntje te proberen bij één van de vele wijnlokalen. Over het algemeen is Wenen sowieso erg geschikt voor een geslaagde kroegentocht. Van deur tot deur kun je - als je dat wilt - van een historisch, sfeervol restaurant terechtkomen in een hippe club met trendy muziek. Wat je écht niet mag missen, is natuurlijk de echte Oostenrijke Wiener Schnitzel. Deze heerlijke maaltijd is pas compleet met een dessert van Sachertorte of warme Apfelstrudel! Enjoy!

Go outdoor! 

Veel outdoor activiteiten vinden in, op en om de Donau plaats. Mogelijkheden zat om een fiets te huren en zelf langs de donau te crossen, of huur een boot om erover te gaan. De echte watersportliefhebber kan gaan windsurfen en/of waterskien, zoek hiervoor New Danube op! En na afloop zoek je een lekker strandje op en geniet je van van het rustgevende kabbelen en neem je een verfrissende duik.

Ben je de rivier even zat? Geen nood: de heuvels van het Wienerwald vormen een perfecte omgeving voor een heerlijke rustgevende wandeling.

Vervoer

Het openbaar vervoer is in Wenen goed geregeld. Je kunt kiezen uit de tram, bus of metro. Daarnaast is de fiets een uitstekende optie om door de Weense straten te walsen. Natuurlijk kun je ook de taxi nemen, deze is overigens goedkoper dan je zou verwachten. Een auto huren is over het algemeen minder handig.

Kom je met het vliegtuig, dan moet je via Flughafen Wien Schwechat. Dit is een erg drukke luchthaven, maar je kunt vanaf hier dan ook vrijwel overal met het vliegtuig of trein naartoe reizen. Overigens is de internationale trein wat sneller dan de bus, maar ook iets  weer iets duurder. Een wat hippere en meer avontuurlijke reis heb je wanneer je vanuit Amsterdam de rivierboot naar Wenen pakt. Vanuit Oostenrijk kun je dan vervolgens met een Hydrofoil verder reizen naar Budapest.

Beste reistijd voor Wenen?

De winter in Wenen is erg koud. Juli en augustus zijn de warmste maanden. De beste tijd om de Oostenrijkse hoofdstad te bezoeken is ongeveer van juni tot september, dan heb je de meeste kans op mooi weer. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit de drukste periode is.

KILROY's reistip

In Wenen is altijd wel wat te doen. Check voor je vertrek welke muziek-, film- en andere festivals er zoal gepland staan tijdens jouw bezoek. Mocht je hier pas tijd voor hebben wanneer je er al bent, wip dan even langs bij het Tourist Information Centre aan de Albertinaplatz.

Boek je reis naar Wenen

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact