Roadtrip: The Great Tropical Drive

Roadtrip Australië - The Great Tropical Drive
The Great Tropical Drive is in het noorden van de provincie Queensland. Je begint vanaf de bruisende stad Cairns en zult vanaf daar langs ongerepte kustlijnen met stranden en palmbomen rijden. The Great Tropical Drive gaat ook langs oeroude regenwouden en de prachtige outback, waar Australië zo bekend om staat.

Reistijd: minimaal 2 weken - langer is zeer aan te raden.
Route: Cairns - Kuranda - Port Douglas - Cape Tribulation - Cooktown - Mareeba - Ravenshoe - Undara - Townsville - Mission Beach - Cairns 
Vervoer: huur een autocampervan of ga met de bus.

Dag 1: Cairns

De roadtrip begint in Cairns. Cairns is een bruisende stad waar de Ozzies zelf graag komen, maar ook veel toeristen komen. Cairns is de perfect opstartplek voor een trip naar het Great Barrier Reef of de Whitsundays. Ook de stad zelf is geweldig om een paar dagen te verblijven - overdag is het chill en je kunt hier heerlijk eten en shoppen en dan hebben we het nog niet gehad over het levendige nachtleven.

Dag 2: Van Cairns naar Kuranda

Na een half uur rijden vanaf Cairns kom je aan in het dorpje Kuranda, hier vind je allerlei marktjes, winkels en kunstgallerijen en dat in het midden van een oeroud regenwoud! Bezoek het park en duik in de geschiedenis van de Aboriginals en spot typisch Australisch wildlife. Vergeet niet in de Skyrail te gaan - een kabelbaan over het regenwoud. Er gaat vanaf Kuranda een trein terug naar Cairns (de beroemde Kuranda Scenic Railway), dwars door het Barron River National Park - door prachtige berglandschappen, spectaculaire watervallen en door de meest bijzondere tunnels.

Dag 3 en 4: Cairns of Kuranda

Je kunt in Kuranda verblijven, maar als je wat meer sprankeling zoekt, ben je zo terug in Cairns. Vanaf hier kun je een paar dagen bij het Great Barrier Reef zeilen of duiken. Ook kun je vanaf Cairns superveel activiteiten doen, zoals raften, paardrijden of parachutespringen.

Ga wildwater raften in Cairns

Dag 5: Van Cairns naar Port Douglas

Je rijdt in ongeveer een uur van Cairns naar Port Douglas. De rit neemt je mee langs de prachtige kustlijnen en door kleine dorpjes. Echt adembenemend! Port Douglas is een dorpje waar je ultiem kunt relaxen en kunt dineren aan het strand. Ook kun je hier over Four Mile Beach fietsen of wandelen.

Dag 6: Van Port Douglas naar Cape Tribulation

Deze rit duurt ongeveer 1,5-2 uur. Cape Tribulation ligt ten noorden van het Daintree National Park waar de Kuku Yalanji Aboriginals wonen. Dit is een erg populaire stop om het regenwoud te verkennen, met prachtige ongerepte witte stranden, regenwouden met wandelroutes, safari's en boottours met... krokodillen!

Dag 7: Van Cape Tribulation naar Cooktown

Deze route kun je met een normale auto in 6 uur, via Mount Molloy rijden, maar met een 4-wheel-drive kun je langs de kust rijden en ben je er al in 2 uur. De laatste optie is natuurlijk een stuk leuker! De Bloomfield Track neemt je mee over de Bloomfield rivier en gaat de grens over naar het schiereiland Cape York. Je rijdt dan verder door het Black Mountain gebied en staat bekend om de immense zwart granieten stenen. De grotten in het Black Mountain gebied bieden huis aan veel vleermuizen - er zijn veel mensen vermist geraakt tijdens het verkennen van de grotten. Oppassen dus!

Eenmaal in Cooktown aangekomen, bekijk dan het uitzicht vanaf Grassy Hill. Vergeet ook het James Cook museum niet en de zonsondergang bekijk je het beste vanaf de oevers van de Endeavour rivier.

Dag 8: Van Cooktown naar Mareeba

Vandaag zit je veel in de auto, maar maak ook leuke stops! De rit is 265 kilometer en kun je in 4,5 uur doen. Maak een stop bij Lakeland, waar je de grootste koffieplantages van Australië vindt. Als je richting Laura rijdt op een onverharde weg, zul je prachtige prehistorische kunst aantreffen op de stenen. 
Een andere leuke stop is bij het Palmer River Roadhouse. Tienduizenden gouddelvers kwamen hier naartoe om goud te zoeken en het Palmer River Roadhouse is het enige dat nu nog over is van die tijd. 
Uiteindelijk kom je aan in Mareeba. Dit is één van de beste plaatsen in Australië om een ballonvaart te maken.

Dag 9: Van Mareeba naar Ravenshoe

Vanaf Mareeba ga je verder naar het zuiden - de rit van 1,5 uur gaat door allerlei soorten plantages en langs boerderijen. Stop even bij Yungabarra en de wereldberoemde Curtain Fig Tree. De meren Barrine en de Millaa Millaa watervallen zijn plekken waar je echt even moet pauzeren! Ravenshoe, de eindbestemming van vandaag ligt in gebergten en in het bos.

Yungaburra Curtain Fig Tree

Dag 10: Van Ravenshoe naar Undara

Vertrek vanuit Ravenshoe en stop allereerst voor een relaxte start van de dag bij de Innot Hot Springs. Het water staat bekend om een helende en verjongende werking - kan nooit kwaad toch? Vervolg de reis over de Savannah Way, over de oeroude lava formaties van Undara Volcanic National Park. Neem de tijd Undara te zien, want met 60 grotten en andere rotsformaties die door de lava zijn ontstaan is het hier prachtig.

Dag 11: Van Undara naar Townsville

Rijd rechtstreeks via de Herveys Range naar Townsville. Het is een lange rit, dus mocht je pauze willen houden, stop dan bij Greenvale - ook wel bekend als "Outback Oasis". Vanaf Greenvale kun je het platteland en Jervoise Station bekijken waar veel vee is.

Dag 12: Verblijf in Townsville

Townsville is omgeven door veel tropische regenwouden en watervallen. Townsville is een charmant dorpje - waar je zowel Reef HQ kunt vinden (aquarium met levende koraalriffen) en het Billabong Sanctuary (alles over het wildlife in Australië). Vergeet Magnetic Island niet te bezoeken, met witte stranden, bijzondere koraalformaties en veel wildlife.

Dag 13: Van Townsville naar Mission Beach

Deze route zit vol met opties - stop voor een ijsje bij het dorpje Ingham, ga wandelen bij de Jourama watervallen of Edmund Kennedy National Park. Stop bij de Murray watervallen of hike door Tully Gorge National Park. Deze route bevestigt nogmaals dat langer dan 14 dagen misschien beter is voor deze roadtrip. Eindig deze rit in Mission Bay - een relaxt, maar bruisend dorpje met toegang tot het Great Barrier Reef. De Ulysses Link Walking Track gaat langs de vooroevers en is daadwerkelijk prachtig!

Dag 14: Van Mission Beach naar Cairns

Tijd om weer terug te gaan naar Cairns! Dit kun je zonder tussenstops in 1,5 uur doen, maar Mena Creek en Paronella Park zijn zeker het stoppen waard, want je vindt er een groot Spaans kasteel.

Wil je een roadtrip door Australië maken?
Neem contact op
Contact