Max

Candidasa, Bali, Indonesië
F  

Naam
Max

Functie
Travel Specialist

Werkt in
Utrecht

Telefoon
+31 20 5245100

E-mail mij

Met geen enkele verwachting verlaat ik voor de eerste keer Europa en reis ik af naar Zuidoost-Azië. Ik vraag me af of ik wel alles bij me heb, want tandenborstels.. Zijn die te koop daar? Na een fantastische tijd leer ik dat reizen je wereld veel groter maakt. Ik creëer een heimweecomplex naar de States en bezoek één van de meest gekke bestemmingen; Japan. Mijn reistip? Die heeft te maken met sport.

Bestaan tandenborstels in Zuidoost-Azië?

Mijn eerste verre reis was in 2011 met bestemming Zuidoost-Azië. Maleisië, Indonesië, Cambodja en Vietnam bezocht ik zonder ook maar enig idee te hebben wat ik kon verwachten. Voor die tijd was ik nog nooit buiten Europa geweest. Ik weet nog dat ik een dag voor vertrek angstig controleerde of ik wel een tandenborstel had ingepakt, niet zeker wetend of zoiets wel te verkrijgen zou zijn in een stad als Kuala Lumpur. Dat was alvast denkfout nummer één. Aangekomen in Kuala Lumpur bleek die stad toch iets groter dan mijn vertrouwde Utrecht; tandenborstels waren er zat.

Het is een klein voorbeeld van hoe je wereld opengaat als je in aanraking komt met andere landen en culturen. Niet alleen was ik vanaf mijn eerste verre reis besmet met het reisvirus, ik merkte dat ik niet zo snel meer in de war raak van het onbekende. Juist dat is wat reizen zo fantastisch maakt!

Vietnam en Cambodja

In Indonesië leerde ik dat tijd een relatief begrip is. Ik leerde incalculeren dat een reis waar vier uur voor staat ook makkelijk tien uur kan duren en dat dit niet erg is. Toch waren Vietnam en Cambodja de landen die mij het meest raakten tijdens deze reis. Een bezoek aan de Killing Fields in Cambodja maakte mij pijnlijk bewust van de tragische geschiedenis van het land en inspireerde mij verder onderzoek te doen naar de gebeurtenissen daar. In 2015 ben ik dan ook in het kader van mijn geschiedenisstudie afgestudeerd op de herinneringscultuur in Cambodja na de Cambodjaanse genocide.

Max In Siem Reap CambodjaSiem Reap, Cambodja

Heimwee naar de USA

In 2013 heb ik een halfjaar in Amerika gestudeerd, in New Hampshire. Dit was een waanzinnige ervaring. Ik woonde een tijdje in het buitenland, leerde de Amerikaanse cultuur kennen, maakte Amerikaanse vrienden en kamp sindsdien met een klein heimweecomplex naar de Verenigde Staten. New York is met recht de meest fantastische stad die ik heb bezocht, samen met Tokio waar ik in 2015 was.

Het bizarre Japan

Al van jongs af aan was het mijn droom om Japan te bezoeken en deze kwam uit in 2015. Samen met een stel goede vrienden maakte ik kennis met de bijzondere gekte in Japan. Aan de ene kant een land waar beleefdheid en rust de norm is, maar aan de andere kant ook een bizar land, met vreemde uitspattingen. Dat maakt voor mij Japan een land van uitersten: de drukte van de duizelingwekkende steden tegenover de rust daarbuiten.

Max In Nara JapanNara, Japan

What's next?

Door de reizen die ik heb gemaakt heb ik een speciale liefde voor het continent Azie, maar mijn grote droom is ooit Paaseiland te bezoeken. Waarom? Geen idee. Ik wil gewoon graag een foto met een van die beelden. Ook dat is reizen voor mij: soms is het gevoel ergens heen te moeten sterker dan een goede reden. Samen met mijn vaste reisgenote plan ik bijna dagelijks een nieuwe reis, met als doel zoveel mogelijk van de wereld te zien en, toegegeven, zoveel mogelijk stempels in het paspoort te verzamelen.

Tip: buitenlandse sportwedstrijden

Als reistip zal ik altijd meegeven dat wanneer de kans er is, het een toffe ervaring is een sportwedstrijd in het buitenland te bezoeken. Ik zag voetbalwedstrijden in Cambodja en Japan, honkbal en basketbal in Amerika. Een sportstadion is vaak een hele mooie manier de cultuur van een land van binnenuit te ervaren.

Reizen herbeleven

Reizen doet veel met je als mens. Je leert je reisgenoten en jezelf kennen op een compleet andere manier dan thuis. Het is geweldig om te ervaren dat er meer is dan je eigen land, je eigen cultuur en je eigen normen en waarden. Tijdens mijn reizen vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk op te schrijven en te onthouden van wat ik meemaak. Daarom probeer ik in ieder geval op elke verre reis een blog bij te houden zodat ikzelf (en mijn omgeving) kan (her)beleven wat ik meemaak op reis.

Mijn favorieten
Contact