Shoppen en afdingen

Shoppen en afdingen op reis
Shoppen in het buitenland kan soms vele malen goedkoper zijn dan in Europa. Deze producten en souvenirs hebben dan ook niet altijd de kwaliteit die je wenst. Pas op met te veel kopen aan het begin van je reis. Voor je het weet reis je met een zware en overvolle backpack. Maak van onderhandelen een spel en krijg het afdingen onder de knie!

Onderhandelen over de prijs

Tijdens het reizen zal je veel marktjes tegenkomen lokale producten en foute souvenirs. Ook al zijn wij Nederlands het niet gewend om te onderhandelen over een prijs, in het buitenland is dit meer regel dan uitzondering. Waar je ook komt, overal gebeurt het net ietsje anders. Onderhandel alleen als je het product echt wil. Maak er een sport van en probeer op een prijs te komen wat jij er voor over hebt. 

Tips voor afdingen

Hoe vaker je afdingt, hoe beter en zekerder je er in wordt. De eerste paar keer zal je waarschijnlijk snel ja zeggen op een prijs. Maar oefening baart kunst. Probeer vooraf zelf te bepalen wat je over hebt voor een bepaald product. Wacht totdat de verkoper met een bod komt dat in de buurt komt van je vooraf bedachte prijs. Nu kan het afdingen beginnen! Jullie zullen elkaar waarschijnlijk tegemoet komen in de prijs. Mocht je achteraf gezien toch te veel betaald hebben, accepteer dan je verlies. De verkoper heeft het geld hoogstwaarschijnlijk harder nodig dan jij. 

Neppe merkproducten in Azië

In Azië zijn heel veel neppe merkproducten te koop zoals horloges, schoenen, tassen, kleren en dvd's. Het is erg verleidelijk om deze producten te kopen gezien het feit dat ze 10 - 20 keer goedkoper zijn dan het origineel. Besef wel dat de kwaliteit ook veel slechter is dan het origineel en dat je problemen kan krijgen bij de douane als je terugkomt in Nederland. Ook het opsturen van namaakproducten naar huis is verboden. Wees dus gewaarschuwd!

Contact