Cultuurshock

Een cultuurshock tijdens je verre reis
In het begin van je reis kan het best even wennen zijn aan je nieuwe tijdelijke leefomgeving, zeker als je direct van huis naar India, China, Afrika of bepaalde landen in Latijns Amerika vliegt. De hitte kan ondragelijk zijn en het verkeer een chaos. Je spreekt de taal niet, het eten is niet wat je ervan verwacht had en je hostel zit boven een dubieuze nachtclub. Je bent nog geen 24 uur op je bestemming en je wilt het liefst rechtsomkeert maken naar huis... In dit geval kunnen we overduidelijk spreken van een cultuurshock.

Een cultuurshock komt vaak voor

Iedereen die op reis gaat naar een ver land dat in grote mate verschilt van zijn/haar thuisland ervaart een cultuurshock in meer of mindere mate. Ondanks dat een cultuurshock niet echt een prettig gevoel opwekt, is het toch ook ergens de reden dat we op reis gaan. We zijn namelijk juist op zoek naar nieuwe ervaringen en willen weg uit onze veilige omgeving die we soms zelfs als een sleur ervaren. De meeste reizigers hebben een aantal dagen nodig om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen, waarna het onbestemde, ongemakkelijke gevoel van de cultuurshock verdwijnt.

Voorbereiding tegen een cultuurshock

De enige manier om je voor te bereiden op de komende cultuurshock is door veel te lezen in je reisgids en op online blogs van andere reizigers. Zorg dat je zo veel mogelijk te weten komt over je bestemming en de dagelijkse gebruik. Toch kan je een cultuurshock niet helemaal voorkomen.

Contact