Tips voor je tussenjaar

Tips voor je tussenjaar

Ga jij na je middelbare school voor een break? Of neem jij een pauze van je studie? In het tussenjaar ligt de wereld aan je voeten! Werk aan je cv in het buitenland met bijvoorbeeld een Working Holiday, een vrijwilligersproject, ga backpacken, doe een cursus of waarom niet gewoon allemaal!? Tijdens een gap year in het buitenland leer je de wereld kennen, maak je vrienden voor het leven en leer je vooral ook jezelf kennen.  

We hebben alvast een aantal opties voor jouw gap year in het buitenland op een rij gezet: 

Working Holiday in je tussenjaar

Als je tussen de 18 en 30 bent kun je een speciaal visum krijgen voor een Working Holiday in Canada, Australië of Nieuw-Zeeland. Deze landen zijn stuk voor stuk prachtig en zitten vol avontuur. Je kunt fruit plukken of op een boerderij werken in Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Ook kun je werken in bijvoorbeeld een ski-resort in Canada! 

Een aantal voordelen van een Working Holiday

 • Je verblijft langer op één plek: je leert de taal, cultuur en de locals goed kennen.
 • In je tussenjaar werk je in het buitenland - je verdient geld en de kans dat je bankroet thuis komt is dus een stuk kleiner. 
 • Je gap year bestaat uit werkervaring, dat je op je cv kunt zetten. 
 • Je leert niet alleen de lokale bevolking kennen, maar ook andere nationaliteiten en maakt vrienden voor het leven.

Een aantal nadelen van een Working Holiday

 • Je werkt voor langere tijd op één plek en bent dus niet vrij om te gaan en staan waar je wilt.
 • Bij een Working Holiday verdien je vaak (net iets meer dan) het minimumloon. 

Working Holiday in Australië
Zo vind je werk in Nieuw-Zeeland

Vrijwilligerswerk in je tussenjaar

Een andere optie voor je tussenjaar in het buitenland is een vrijwilligerswerkproject. Geef bijvoorbeeld net dat beetje extra aandacht aan kinderen in een weeshuis of help met de bouw van een school of ziekenhuis. Help met het beschermen van schildpadden of verzorg verschillende soorten wilcats. Jouw hulp wordt op veel projecten zeer gewaardeerd, terwijl jij er ontzettend veel van leert! 

Een aantal voordelen van vrijwilligerswerk in het buitenland

 • Je leert een bestemming op een andere manier kennen, dan als je er doorheen reist.
 • Je krijgt een ander inzicht op het leven dat je thuis leeft.  
 • Je helpt dieren, mensen of de natuur. Dit is niet alleen fijn voor het project dat je doet, maar ook voor jezelf.
 • Een vrijwilligerswerkproject in je tussenjaar staat goed op je cv.

Een aantal nadelen van vrijwilligerswerk in het buitenland

 • Het kan best confronterend zijn als je armoede van dichtbij ervaart. In ruil daarvoor zul je sterker zijn. Ook zal je je gaan hechten aan dieren en mensen, die je straks weer moet missen.
 • Veel vrijwilligerswerkprojecten nemen veel tijd in. Vooral als je met mensen gaat werken, kost het tijd om aan elkaar te wennen. Projecten met kinderen en ouderen hebben vaak de voorwaarde dat je minstens 4 weken blijft.

Reizen in je tussenjaar - backpacken

Ben jij een echte avonturier en lijkt het je wat met een rugzak de wereld te verkennen? Je hebt hier weer enorm veel keuzes! Besteed je je gehele tussenjaar in het buitenland, of slechts een gedeelte van je tussenjaar? Je kunt ervoor kiezen een wereldticket te boeken met flexibele tickets zodat je je route en datum nog kunt aanpassen - stel dat je ergens verliefd wordt en langer wilt blijven of dat je nog langer Spaans wilt leren. Je kunt ook een combinatieticket boeken en langzamer door één of twee continenten reist. Wil je niet alleen reizen? Dan heb je keuze uit veel rondreizen die je met een groep jongeren/ backpackers met een lokale gids maakt: je ziet ontzettend veel en leert ook nog eens leuke mensen kennen waar je misschien verder mee de wereld kunt verkennen. Genoeg keuze!

Een aantal voordelen van backpacken

 • Je bent flexibel om te gaan en staan waar je wilt. 
 • Je hebt de kans veel landen, continenten te zien. 
 • Je leert mensen van over de hele wereld kennen en breidt zo je netwerk uit.

Een aantal nadelen van backpacken

 • Backpacken kan nogal wat kosten met zich meebrengen. Het zou zonde zijn als je niet maximaal kunt genieten van je reis doordat je niet genoeg gespaard hebt. Zorg dus voor een goed budget!  
 • Als je elke keer maar kort op een bestemming bent, dan zie je wel de prachtige natuur en hoor je over de cultuur - maar als je geen locals leert kennen ervaar je het land als toerist in plaats als local. 

Doe een cursus in je tussenjaar

Gebruik je tussenjaar om jouw kennis uit te breiden. Waar kun je bijvoorbeeld beter Spaans leren dan in een Spaanstalig land? Of heb je altijd al willen leren surfen of duiken? Je hebt een heel jaar de tijd om je vaardigheden te verbeteren! 

En dan nu die geldboom vinden

Dan komt nu het vervelende gedeelte van het tussenjaar: geld. Heb jij jouw geldboom al kaalgeplukt en groeit het geld ook niet op je rug? Denk er dan eens aan om je tussenjaar in twee te delen. Werk je het eerste half jaar helemaal suf, zeg je sociale leven gedag en spaar al je geld op om inj het tweede gedeelte van je tussenjaar flink uit te pakken! 

Als je hard werkt met een doel, dan wordt je reis nóg specialer. Naast dat je enorm trots kunt zijn op je behaalde doel, zul je tijdens je reis voorzichtiger met je geld omgaan - dat sparen heeft je immers bloed, zweet en tranen gekost. Hard voor je reisbudget werken geeft je waarschijnlijk veel meer voldoening dan op je ouders' geld teren of geld te lenen. 

Ook is al dat harde werken een investering in je toekomst: het werk dat je doet is misschien niet relevant voor jouw toekomstige baan, maar staat wel goed op je cv als je erbij vermeldt dat je spaarde voor een wereldreis. 

Zo maak je je reisbudget

Hoe deel jij jouw tussenjaar in?

Ben jij er inmiddels uit wat jij in jouw tussenjaar wilt doen of heb jij meer behoefte aan goede tips en tricks? Veel van onze reisexperts hebben al een tussenjaar gehad en vertellen en adviseren jou er graag over! 

Meer informatie over een tussenjaar in het buitenland?
Contact
Lees ook
Contact