{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


De beste plaatsen in de wereld om te duiken - onze top 10

Duikers die langs een kleurrijk koraalrif zwemmen

Ontdek 's werelds beste duiklocaties

Een kijkje nemen onder het wateroppervlak is voor velen een droom, zeker na het zien van Finding Nemo in je kinderjaren. Tenzij je gaat duiken, kom je er nooit echt achter welke prachtige wezens en landschappen zich daar beneden schuilhouden. Hoewel het waar is dat je in principe in elk land met een kustlijn kunt gaan duiken, verschilt wat je te zien krijgt sterk per locatie. Ga met ons mee op een rondleiding langs onze favoriete duikplekken, sommigen al wat bekender dan andere! 

diving-padi-learning-to-dive-cover
Het verschil tussen vrijduiken en duiken
Overweeg je voor het eerst te gaan duiken, maar twijfel je tussen duiken met een zuurstoftank en vrijduiken? We leggen je graag de verschillen uit en adviseren welke vorm van duiken het meest geschikt is voor beginners. Het belangrijkste verschil ligt in de ademhaling. Bij duiken draag je een zuurstoftank op je rug, waardoor je normaal kunt ademen. Bij vrijduiken trainen mensen zich echter om hun adem langere tijd onder water in te houden terwijl ze de diepte verkennen. Het huidige record staat op meer dan 9 minuten, ongelofelijk toch? Als je dit in gedachten houdt, zou je kunnen denken dat het voor beginners wellicht makkelijker is om eerst te proberen te duiken, om zo te wennen aan onder water zijn zonder je op de ademhaling te hoeven concentreren. Maar dat is niet per se waar, omdat duiken gepaard gaat met het dragen van uitrusting en het volgen van veiligheidsprocedures. Net als bij vrijduiken, ben je tijdens het duiken ook meer gefocust op hoe je je onder water voelt en op je eigen comfort en grenzen. Het opbouwen van je vrijduikvaardigheden door geleidelijk je comfortzone te vergroten, heeft ook voordelen als je je zelfverzekerder wilt voelen onder water. Ongeacht welke manier je kiest, we zijn er zeker van dat het een geweldige ervaring zal zijn!
Duiken

De Galapagoseilanden in Ecuador

Voor velen van ons is een bezoek aan de Galapagoseilanden al een droom op zich, maar daar gaan duiken is het absolute hoogtepunt. Goedkoop is het niet, maar het is een duikervaring voor het leven. In het water rondom de Galapagos vind je zeeleven dat je nergens anders kan zien, zoals het beroemde zeeluipaard, maar ook zeer zeldzame soorten zoals arendroggen en hamerhaaien. Er zullen tal van andere vissen en zeezoogdieren rond je zwemmen, waardoor je duik hier ronduit buitengewoon zal zijn. 

Arendroggen en andere vissen zwemmen in de zee van de Galapagoseilanden

The Great Barrier Reef in Cairns, Australië

The Great Barriere Reef is misschien wel ‘s werelds bekendste koraalrif om te gaan duiken. Vlak bij de kust van Cairns vind je de beste plaatsen om je avontuur in de onderwaterwereld te beginnen. Je kunt schildpadden, haaien, pijlstaartroggen en spotten en dat is slechts het begin. Het maakt niet uit wanneer je hier gaat duiken, er valt altijd veel te ontdekken. 

 

Eervolle vermelding: Heron Island, Australië 

Terwijl de meeste mensen ervoor kiezen om voor de voor de hand liggende optie in Australië te gaan, zouden we niet echt KILROY zijn als we geen minder gebruikelijk alternatief voorstellen. Heron Island is precies dat. Hoewel het technisch gezien nog steeds deel uitmaakt van The Great Barrier Reef, is het een echt afgelegen gebied met tal van prachtige koralen, zeeschildpadden en uniek zeeleven. Je kunt Heron Island het gemakkelijkste bereiken via Gladstone, iets ten noorden van Brisbane. 

Kleurrijke vissen en koraal in the Great Barrier Reef in Australië

Isla del Coco in Costa Rica

Deze is voor duikers die het graag wat extremer hebben. Isla del Coco of Cocos Island is een verborgen parel, maar je zult ver moeten reizen om er te geraken. Het ligt bijna 550 kilometer voor de kust van Costa Rica en is een van de meest originele duikplekken die je kunt hebben. Het hele eiland is een nationaal park, waar je alleen vanuit Puntarenas op het vasteland naartoe kunt gaan. De grootste troef hier is duiken met scholen haaien, zoals walvishaaien en hamerhaaien, hoewel er natuurlijk ook tal van andere grote vissen te zien zijn. 

Als je liever iets minder spanning wilt en niet zo houdt van haaien, raden we je aan om een duikcursus te volgen in Manuel Antonio. Het is meteen ook een betere bestemming voor beginners.

Gestreepte vissen in de oceaan van Costa Rica

Dauin in de Filipijnen

We vallen misschien een beetje in herhaling, maar op de Filipijnen zijn de opties om te duiken eindeloos. Ze allemaal benoemen zou te veel zijn, dus we focussen op het wondermooie Dauin. De riffen hier zijn in uitstekende staat en het beste is dat het rif voor iedereen toegankelijk is. Je kunt gewoon het water inlopen vanaf het strand en naar het prachtige koraal zwemmen. Dit betekent dat er geen sterke stromingen zijn, dus het is geschikt voor duikers van alle niveaus. Verwacht hier echter geen grote vissen; Dauin draait om het macroleven en de koraalriffen. Als je grotere vissen en schildpadden wilt zien, raden we aan om te gaan duiken in Moalboal.

Op de Filipijnen heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een geweldig marine conservation programma, op voorwaarde dat je reeds je PADI Advanced duikbrevet hebt. Op het project leer je specifieke duikvaardigheden die geschikt zijn voor marine onderzoek, en je helpt ook bij het schoonmaken van riffen. Als je het milieu en onze ecosystemen belangrijk vindt, is dit een geweldige manier om iets terug te doen.

Duiker met een zeeschildpad in de oceaan in de Filipijnen

Playa del Carmen in Mexico

Een andere uitstekende bestemming voor beginners is Playa del Carmen. Zowel een fundive als een PADI Open Water cursus, het is hier allemaal mogelijk. Je kan hier onder andere barracuda's, pijlstaartroggen en papegaaivissen spotten. Vanuit Playa del Carmen kun je ook genieten van een compleet andere duikervaring: cenote-duiken! Een cenote is een natuurlijke kalkstenen zinkgat, dat een ondergronds ''meer'' blootlegt. Ze kunnen erg diep zijn en het water is zoet. Duiken in een cenote is dan ook een echte must-do in deze regio.

Wil je wat meer van de begaande paden gaan? Probeer dan Baja California Sur! Deze Mexicaanse staat is ideaal voor duiken vanaf het strand: met blauwe walvissen, zeeleeuwen en walvishaaien zijn er hier veel grote dieren te spotten. De Golf van Californië werd ooit beschreven als ''het aquarium van de aarde'' door ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau, en wij geven hem geen ongelijk!

Duiken bij Cabo Pulmo in Baja California Sur in Mexico

Hawaii

Het is een paradijselijk eiland en daar horen natuurlijk uitmuntende duikmogelijkheden bij. Gedurende februari en maart kan je zwemmen met bultrugwalvissen, maar de westkust van Maui is het hele jaar door geweldig. Aan de voet van de West Maui Mountains vind je prachtige riffen met veel koraal en kleurrijke vissen. Een uniek fenomeen dat je hier kan zien, zijn manta’s die Hawaiiaanse poetslipvissen opzoeken om algen en andere kleine planten van hun rug te verwijderen. Het is een prachtig schouwspel. Wil je iets anders proberen? Overweeg dan een nachtduik voor een andere kijk op het zeeleven van Hawaï!

Dolfijnen zwemmen in de oceaan nabij Hawaï

De Gili-eilanden in Indonesië

Indonesië, dat bestaat uit duizenden eilanden, heeft al altijd een grote aantrekkingskracht gehad voor duikers. Er is gewoonweg zoveel te zien, van Bali tot Lombok en de Komodo-eilanden. Hoewel die plekken geweldig zijn, mag je absoluut de Gili-Eilanden niet overslaan. Verschillende duiklocaties zijn verspreid over de eilanden, waarbij Halik (veel kleurrijk koraal en schildpadden) en Manta Point (met manta's, sepia's en octopussen) op het lijstje van elke duiker moeten staan. Ben je op zoek naar meer uitdaging? Ga naar Simon's, waar je tot 30 meter diep duikt om schorpioenvissen, bladvissen en koraalduivels tegen te komen.

Hidden Gem: als je tijd en budget het toelaten, zijn de Raja Ampat-eilanden voor de kust van West-Papoea absoluut een bezoek waard. Het is een beetje afgelegen, maar het wordt beschouwd als een van de beste duikplekken op onze planeet. Koraalriffen zoals je ze nog nooit eerder hebt gezien, veel felgekleurde vissen en een adembenemende omgeving. Cape Kri moet op je lijst staan als je van plan bent om in deze regio te duiken. Een paar jaar geleden hebben onderzoekers hier het hoogste aantal vissoorten ooit geregistreerd tijdens een enkele duik in de oceaan en dat zette Raja Ampat op de kaart. Het beste? Het is geschikt voor duikers van alle niveaus.

Leeuwvis gespot tijdens het duiken in Indonesië

De Poor Knights-eilanden in Nieuw-Zeeland

Het klinkt als de titel van een tragedie, maar deze duikplek in Nieuw-Zeeland is een plaats van ultiem geluk. De Poor Knights Islands zijn een groep vulkanische eilanden vlak voor de kust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Ze zijn beroemd om hun uitzonderlijke duiken en worden vaak beschouwd als een van de beste duikplekken ter wereld. De heldere wateren rondom de eilanden, het zeeleven en opmerkelijke onderwater rotsformaties maken ze tot een duikbestemming zoals geen ander. Tijdens het duiken bevind je je tussen tal van dolfijnen, papegaaivissen, pijlstaartroggen en haaien.

Dolfijn in de oceaan in Nieuw-Zeeland

Fiji

Fiji is al kleurrijk bovengronds, maar nog meer wanneer je in de helderblauwe wateren van de Zuidelijke Stille Oceaan duikt. Hier kun je Nemo vinden, met tal van clownvissen, maar ook zeepaardjes, schildpadden en nog veel meer. Fiji staat ook bekend om het haaienduiken, waarbij wel negen haaien gespot kunnen worden tijdens één enkele duik!

Als je echt geïnteresseerd bent in het zeeleven hier, is er zelfs een twee weken durende marine conservation expeditie waar je aan kunt deelnemen. Door hieraan deel te nemen zul je, naast talloze leuke activiteiten, vaardigheden ontwikkelen in het uitvoeren van onderwateronderzoek voor mariene conservatie en rifonderzoek.

Manta Ray met veel kleurrijke kleine vissen in de oceaan rond Fiji

Alle Caribische eilanden

We sluiten deze lijst af met een klein beetje valsspelen, want dit is niet één bestemming. Het zou veel te veel zijn om alle eilanden in het Caribisch gebied te benoemen. Maar aangezien enkele van onze favoriete duiken hier plaats vonden, zou het zonde zijn om deze regio niet te vermelden.

Een kleine samenvatting van duikplekken om in dit deel van de wereld te overwegen zijn:

  • 1000 Steps in Bonaire
  • Tiger Beach in de Bahama's
  • Bloody Bay Marine Park op de Caymaneilanden
  • Bayahibe in de Dominicaanse Republiek

 

Deze lijst is geenszins volledig, dus beschouw het als een "best of the Caribbean". Je bent steeds welkom bij onze reisspecialisten om jouw duikreis te plannen!

Duikers zwemmen langs haaien in de Bahamas

The great big blue is waiting for you

Heb je een favoriet gekozen uit bovenstaande bestemmingen? We begrijpen natuurlijk dat het moeilijk is om hier één bestemming uit te kiezen. Sommige locaties zijn gemakkelijker te bereiken, en je hebt misschien nog andere dingen op je verlanglijstje staan naast duiken. Om al jouw reiswensen en behoeften te begrijpen, kom je gerust eens langs bij onze reisspecialisten. Zij helpen je graag jouw droomreis te plannen en delen met veel plezier hun tips en tricks!

Contacteer ons!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?