Paraguay

De goed bewaard gebleven 'Jezuïeten ruïnes' van Trinidad staan al sinds 1993 op de UNESCO werelderfgoed lijst
 

Reizen naar Paraguay

Paraguay is eigenlijk het vergeten deel van het centrale Zuid-Amerika. Backpackers reizen naar Argentinië, Bolivia en Brazilië, maar in Paraguay zijn ze net zo zeldzaam als wilde kamelen. Op een reis naar Paraguay ontdek je nationale parken, safari's op rivieren en mooi in tact gebleven ruïnes.

Paraguay is een bestemming voor ervaren reizigers die liever genieten van kleine attracties in een rustige omgeving. Je vindt hier geen lokale tourgidsen die je koste wat het kost een jeeptour willen verkopen door de savanne. Wanneer je naar Paraguay afreist, zul je voorbereid moeten zijn om elke kleine tocht zelf te organiseren.

Paraguay - het andere Zuid-Amerika

Wat je er voor terugkrijgt is een fantastische tijd in Paraguay waar je per dag niet meer dan 20-30 dollar uitgeeft, aangezien Paraguay het ontwikkelingsland van Zuid-Amerika is. Als gevolg hier van zul je ontzettende tegenstellingen tegenkomen tijdens je reis door Paraguay. In de hoofdstad Asunción, nemen BMW's het straatbeeld over van rijtuigen en leuke gebouwtjes uit koloniale tijden liggen vlak naast glimmende winkelcentra. Je zal niet veel vochtige regenwouden tegenkomen in Paraguay. In plaats daarvan wordt het land gedomineerd door groene vlaktes die zeker in aanmerking komen om te worden gebruikt als golfbanen.

Paraguay is een erg verlaten land: het heeft een oppervlakte zo groot als Californië, met maar 6,5 miljoen inwoners. Er zijn geen bergen in Paraguay, het hoogste punt ligt dan ook iets minder dan 1000 meter boven zeeniveau. De afgelopen 20 jaar is 15% van de bossen in Paraguay gekapt om ruimte te maken voor vee en velden te creëren voor de productie van soja en plantaardige olie. De meeste investeringen komen van buitenaf en de corrupte regering heeft zich nog altijd stil gehouden over hun bankrekeningen die alsmaar rijker gevuld worden.

Het lijkt er op dat de klimaatverandering en de handel in CO2 quota's wellicht snel deze teleurstellende ontwikkeling veranderen. Het zijn de mensen uit Paraguay zelf die het hart van de reizigers stelen. De bevolking van Paraguay is ontspannen, vriendelijk en nieuwsgierig en schuwen zich er niet voor hun mening over de politieke ontwikkelingen en corruptie te laten zien, terwijl jij rustig met een dun zilver rietje nipt van de bittere kruidenthee.

Asunción - prachtige chaos

De hoofdstad van Paraguay, Asunción, ligt precies op de grens met Argentinië en is voor Paraguay een doorgang naar de rest van de wereld. Asunción is veel meer dan wat er wordt beschreven in de reisboeken, het is een mooie voorbode voor de rest van het stoffige land. De stad is een chaotische mix van oud en nieuw, hoogopkomende gebouwen en schuren, stressvolle winkelstraten en groene vlaktes. Zelfs wanneer je de aanbevelingen in Paraguay van de reisboeken bezoekt, zul je niet veel backpackers tegenkomen. Een favoriete attractie van velen is de 'Museu del Barro'. Dit museum stelt alles tentoon van oorspronkelijke handwerken tot cartoons en plastic hebbedingetjes.

Rio Paraguay - safari over de rivier

De rivier Rio Paraguay, stroomt door het hele land heen en verdeelt het in twee gedeelten: oost en west. In het oosten is er een groene savanne, terwijl het westen moerassig is. De rivier is de hoofdroute voor transport tussen Asunción en de kleinere stadjes rond de rivier. Neem een van de zeer oude passagiersschepen naar het noorden en je zult zowel de natuur als de lokale bevolking beter leren kennen. Als je naar Brazilië wilt reizen, zorg dan dat je onderweg een paar dagen verblijft bij de lokale bevolking in Concepcion en geniet van het feit dat alles hier gebeurt op standje ´relaxt´. Ten noorden van Concepcion verandert de rivierreis in een riviersafari; zowel papegaaien, riviervarkens en krokodillen zorgen voor een show aan seizoenskleuren op de catwalk van de natuur zelf.

Trinidad - het vergeten gebied van de UNESCO werelderfgoed lijst

Hoewel de goed bewaard gebleven 'Jezuïeten ruïnes' van Trinidad sinds 1993 op de UNESCO werelderfgoed lijst staan, komen hier weinig toeristen. Je loopt alleen rond langs de ruïnes, die ontzettend mooi op een groene heuvel liggen. De Jezuïetenorde probeerden om een katholieke werelddominatie te verkrijgen en het lukte hen om de macht te grijpen over heel Paraguay, totdat ze allemaal verjaagd werden rond het einde van het jaar 1700.

Nationaal Park Ybycui - betoverende watervallen

In het oosten van Paraguay vind je het laatst overgebleven gedeelte van het subtropisch regenwoud, dit is behouden in een mooi nationaal park. Nu is het het meest bezochte nationale park van Paraguay, maar dat betekent niet dat het overvol is of goede toeristische voorzieningen heeft. Dit mag je echt niet missen op je reis naar Paraguay. Er zijn ontzettend mooie wandelingen, die lopen door een steil, rotsachtig landschap met betoverende watervallen die bruisen tussen scheuren in de rotsen. Het is een verfrissende luxe om te baden in een van de vele baden van het park, terwijl de mooie vlinders om je heen vliegen.

Boek je reis naar Paraguay

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact