Rio de Janeiro

Wie denkt aan Rio de Janeiro, denkt aan carnaval!
 

Reizen naar Rio de Janeiro

De nummer één stad van Brazilië is Rio de Janeiro en voor vele reizigers is dit meteen het startpunt van hun reis door Brazilië. De reputatie van Rio klopt: het is een spectaculaire, bruisende en geweldige stad. Rio zit vol entertainment, ontspanning, actie, avontuur, zon, warmte, passie, lust voor het leven en warmhartige mensen. En dan is er ook nog de perfecte combinatie van grote stad en strand. Kortom: het is een prachtige stad, met een prachtige omgeving en prachtige mensen. Wie wil daar nou niet zijn?

Zoals voor enkele andere grote steden in de wereld geldt, is het ook hier een feit: deze stad kun je voelen! Na een poosje in Rio te hebben rondgehobbeld, kruipt de stad 'under your skin'. Je gaat leven als een carioca (zo worden de bewoners van Rio genoemd in Brazilië). Rio geeft je het relaxte gevoel van 'geen probleem en no worries'. Met andere woorden: je zult verliefd worden op de vele pittoreske baaitjes en stranden en de groene berghellingen in de 'achtertuin' van de stad. De prachtige mensen die op de stranden lopen, rennen, sporten en luieren zijn een lust voor het oog.

Stad der extremen

De tegenstellingen in Rio zijn duidelijk. Bergen en dalen, arm en rijk, alles komt samen in deze levendige, chaotische stad. Op veel plaatsen in de ontelbare wijken van de stad zie je megagrote,  en luxe huizen staan vlak naast de vele favela's (krottenwijken), die bijna tegen elke bergzijde in de stad aangroeien. In deze favela's leeft men een heel eigen leven. Veel verhalen en vooroordelen over de arme en criminele kant van Rio kunnen worden bevestigd maar er kunnen er ook veel worden ontkend. Ga echter nooit alleen door deze krottenwijken struinen, het is er niet veilig. Je kunt er wel komen met één van de georganiseerde tours met een lokale gids. Ook dan krijg je een aardig beeld van het fascinerende en opwindende leven in zo'n 'stad' in stad, een samenleving in een samenleving. Ook deze kant van Rio hoort bij deze stad.

Feest in Rio de Janeiro

Als het om feesten gaat spant Rio de kroon. Het wereldberoemde carnaval behoeft geen verdere introductie, maar ook een keer oud&nieuw vieren in deze stad is een aanrader. Op deze nacht zijn het enorme Copacabana strand en alle andere stranden van Rio massaal gevuld met vrolijke, feestende cariocas. Het is een compleet euforische ervaring als de atmosfeer tot een hoogtepunt is gestegen en de vuurpijlen boven zee tot ontbranding komen. Je wordt ongetwijfeld omhelsd en gekust door vele vriendelijke Brazilianen en je danst in het zand tot de zon zijn eerste blik van het jaar op het strand werpt. Er is slechts één nadeel: vanaf dit moment is oud&nieuw thuis vreselijk saai.

Het is altijd feest in de stad, de samba en de bossa nova muziek leiden je van straat naar straat en van bar naar bar. Zeker in de grote voetbalstadions vind je elk weekend een geweldige sfeer als één van de grote teams het veld op stapt. Voetbal is in Brazilië een ware obsessie en een wedstrijd bijwonen is een geweldige ervaring, zelfs als je thuis niets van voetbal wil weten. Er is namelijk altijd een feestje aan de gang onder de toeschouwers. Partytime!

Strand en uitzicht

Copacabana is het meest toeristische en beroemde strand, maar je moet ook zeker het strand van Ipanema eens proberen. Dit is Rio's upperclass buurtje met chique mensen, straten en winkels. Het strand in de buurt van Botafogo is misschien wel het mooiste strand van Rio, zeker vanaf de top van Pao de Azucar. Vanaf dit punt is het uitzicht over Rio en omgeving ronduit waanzinnig. Je kunt hier komen met een kabeltreintje; dit uitzicht wil en mag je gewoon niet missen. Hetzelfde geldt voor de trip naar Rio's meest beroemde beeld van 'Christus, de verlosser' op de top van de indrukwekkende Corcovado berg. Ook vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht. Dus, er staat je nog maar één ding te doen: rugzak pakken en gaan!

Contact