Salar de Uyuni

Nuttig je lunch in picknick-stijl!
 

De zoutvlaktes van Bolivia

Maak een prachtige zonsondergang mee vanaf de grootste witte zoutvlakte ter wereld. Geniet, terwijl je reist, van de silhouetten van de Andes toppen waar de sneeuw op neerdaalt. Relax in de natuurlijke warmwaterbronnen en laat je verrassen door de geisers.

Eén van de meest bijzondere plekken op aarde is Salar de Uyuni, gelegen op de hoogvlakte van Bolivia, zo'n 40 minuten rijden van de stad Uyuni nabij de Andes. Salar de Uyuni ligt op 3700 meter hoogte en het is de grootste zoutvlakte ter wereld. Het bestrijkt 10.000 kilometer, is helemaal plat en is bedekt met een witte zoutlaag zover het oog reikt. Men schat dat er 10 miljard ton zout ligt op deze vlakte.

Zout, zout en nog eens zout

De lokale bevolking van het dorp Colchani verwerkt het ruwe zout tot tafelzout. Het is fascinerend om te zien hoe dit gebeurt. Van het zout worden ook blokken gemaakt die dienen als bouwmateriaal. Er staat in de omgeving van deze zoutvlakte zelfs een zout hotel, geheel gemaakt van zout. Het gebouw, de tafels, de bedden en de stoelen: zout, zout, zout.

De groene meren

Er zijn vier prachtige groengekleurde, kleine meren. Stop bijvoorbeeld voor een lunch bij Chiar Lake of zet koers naar het Eduardo Avaroa Reservaat waar je de mooie lagune Colorada zult vinden. Het meer is 60 vierkante kilometer groot en ligt op een hoogte van 4270 meter. Een interessante cocktail van mineralen en een specifieke algensoort geven deze lagune een rozerode tint. Het meest ongelooflijke van dit meer is nog wel het aantal gevederde bewoners: zo'n 70.000 flamingo's staan in het water hun vleugels uit te strekken. Er leven drie verschillende soorten flamingo's: de Andes-flamingo, de Chileense flamingo en de Jamesflamingo. Het broedseizoen is in november.

Laguna Verde is een meer met een heldere tuquoise kleur, recht onder de dode vulkaan Licancabur. Ook dit meer vormt een geweldig mooie locatie voor een paar foto's en een picknick. In de winter staan de zoutvlaktes gedeeltelijk onder water. Er onstaan dan prachtige plaatjes van bergen die weerspiegelen in het water.

Rokende geisers en mooie rotsformaties

Sol de Mañana is een geweldige vulkanische zone met spuitende geisers, baden van bubbelende modder en rookpluimen die ontstaan uit zwavelhoudende gassen. De dikke mist die dit gebied bedekt is te wijten aan de vulkanische dampen die opstijgen uit de aarde. De temperatuur is ijzig laag dus neem warme kleding mee. De kou moet je er niet van weerhouden ook je bikini of zwembroek mee te nemen. Er zijn ten slotte heerlijke warmwaterbronnen waar je niet slechts van een afstandje naar wilt zitten kijken.

In Salar de Uyuni zijn ook waanzinnige rotsformaties te zien. Op sommige rotsen zijn duizenden jaren oude rotstekeningen en schilderingen te zien. Arbol de Piedras is de beroemde formatie van vulkanisch gesteente die men wel de boom van steen noemt en Valle de las Rocas (de rotsenvallei) doet denken aan een wildwest landschap vol rotsformaties. Het is een plaatje om je over te verwonderen, om van te genieten en om nooit meer te vergeten!

Transport naar Salar de Uyuni

Over het algemeen boeken reizigers een drie- of vierdaagse tour naar deze zoutvlakte. Je kunt die trip boeken in Pototsi en reist dan met een jeep met een beperkt aantal mensen door dit unieke gebied. Gedurende de reis overnacht je in kleine dorpjes en de ervaring leert dat dat leuke nachten zijn; een spelletje kaarten, een biertje erbij, prachtige uitzichten en relaxen in de warmwaterbronnen. Denk dan even aan de mensen in Nederland die op dat moment achter hun computer op kantoor zitten…

Beste reistijd Salar de Uyuni

De zoutvlakte kan rond januari en februari gedeeltelijk onder water staan, maar dit maakt het uitzicht niet minder spectaculair. De bergen reflecteren op sublieme wijze in het wateroppervlak en het ziet eruit of de bergen drijven. Geen reden dus om Salar De Uyuni in dit deel van het jaar te mijden.

Boek je reis naar Salar de Uyuni

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact