Bolivia

De zoutvlaktes van Salar de Uyuni zijn perfect voor wat mooie vakantiekiekjes
 

Reizen naar Bolivia

Een reis door Bolivia staat bol van de contrasten op klimatologisch gebied: van plakkerige vochtigheid in de jungle tot ijzige kou in de Andes, je maakt het allemaal mee in Bolivia. Ook de inheemse culturen, de prachtige mensen en de mooie routes maken Bolivia tot een uitermate geschikt land om rond te trekken.

Bolivia mag dan één van de armste landen in Zuid-Amerika zijn, het is zeer rijk aan cultuur en het landschap is er prachtig en zeer afwisselend. Het is echt een heel opwindende bestemming, de inheemse culturen en bijbehorende tradities zijn er nog heel sterk aanwezig. De verschillende klimatologische zones -van tropische valleien tot hoge, ijskoude bergtoppen- vormen een uitdaging op zich. Het is wel lastig pakken; wat neem je in hemelsnaam mee?

La Paz in Bolivia

Hoewel Sucre de officiele hoofdstad van Bolivia is, is de regering van Bolivia in La Paz gevetigd. La Paz is een fascinerende stad met zijn smalle en kleine straatjes, kleurrijke Boliviaanse handicraft- verkopers en veelkleurige shawls, mutsen en handschoenen van Alpacawol. La Paz is de hoogstgelegen (regeer)hoofdstad ter wereld. De atmosfeer is er echt dynamisch te noemen. Het is een heerlijke, historische stad met vele interessante musea.

Potosí

Potosí (de honderden jaren oude, hoogstgelegen stad op aarde) staat op de erfgoedlijst van UNESCO en is een bezoek meer dan waard. De stad wordt gebruikt als centrum van de zilvermijnen. Tegenwoordig zijn de mijnen open voor toeristen, maar check eerst wel even de risico's die verbonden zijn aan de mijntour, voordat je zo'n tripje boekt. Het kunnen navertellen is namelijk ook wat waard. In Potosí zijn leuke marktjes en je kunt vanaf hier doorreizen naar 's werelds hoogstgelegen zoutvlakte: Salar de Uyuni. Hier zul je een oogverblindende ervaring opdoen, dus denk eraan: zonnebril mee.

Nationale parken in Boliva

Parque Nacional Amboró is echt uitzonderlijk. Je start je trip in Buena Visat village en je kunt onderweg op prachtige plekken kamperen. Zelfs mensen die echt niks met kamperen hebben, zullen hier voor hun tentje zitten genieten van de prachtige omgeving. Parque Nacional Madidi staat bekend om zijn enorme biodiversiteit. Het omvat zowel gletsjers van de Andes als vochtige regenwouden in de dalen. Er zijn meer dan 1000 vogelsoorten te spotten. Dit is duidelijk zo'n park waar je veel meer zult ontdekken als je een trip met een gids regelt.

Titicaca

Een andere legendarische bestemming voor backpackers is het helderblauwe Titicacameer. Het is het hoogstgelegen, bevaarbare meer ter wereld. Het ligt tussen Bolivia en Peru en heeft maar liefst 36 eilanden. De Inca's hebben bij dit prachtige meer natuurlijk hun sporen nagelaten, evenals de Indianen die er nu nog leven.

Activiteiten in Bolivia

Je kunt fantastisch white water raften in Yungas. Je kunt ook het wild in de Pantanal gaan opzoeken, of gaan wandelen in Cordilleras. Voor klimmers is de winter het beste seizoen, dan is er niet zo veel regen. Voor wandelaars zijn er meer dan genoeg paden om uit te kiezen op grote hoogte; elk met uitzichten waar je te pas en te onpas stil van zult worden.  

Vervoer in Bolivia

Het is wellicht goedkoper om naar een ander land in Zuid-Amerika te vliegen en dan over land Bolivia binnen te komen. De routes van Argentinië en Peru zijn in de beste staat. Een routekaart (Hoja de ruta) is te verkrijgen in de Sevicio Nacional de Tránsito bij de grens. Om rond te reizen in Bolivia kun je op een goedkope truck springen en een stuk meerijden, zeer exotisch, maar misschien niet erg comfortabel. Dan is de nachtbus wellicht een betere keuze. Treinen functioneren niet echt goed en zijn erg langzaam. De beste tijd om rond te reizen is van mei tot oktober (in de winter). Het is dan droger en helderder dan de rest van het jaar.

Veiligheid in Bolivia

Bolivia wordt regelmatig getroffen door hevige regenval en ernstige overstromingen. Het is daarom raadzaam om het nieuws een beetje te volgen als je hier rondreist. Protesten en stakingen komen ook regelmatig voor en monden soms uit in geweld. Als je ervoor zorgt dat je hier geen getuige van wordt, dan zul je een fantastische reis door een fantastisch land maken.

Boek je reis naar Bolivia

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact