Tonga

Op Tonga begint elke dag dus als eerste
 

Reizen naar Tonga

Tonga is een eilandengroep in de Stille Oceaan. Dit backpackers paradise bestaat uit 170 eilanden, waarvan er slechts 36 bewoond zijn. Doe dus je eigen ding en ga op zoek naar jouw eigen onbewoonde eiland! Boek je reis naar Tonga bij KILROY.

Captain Cook noemde Tonga 'The Friendship Islands' en na 500 jaar begroeten de Tonganen hun gasten nog steeds met veel gastvrijheid. Tonga is het enige koninkrijk in de Stille Oceaan én het eerste land aan de westelijke kant van de internationale datumgrens; op deze plek begint elke dag dus als eerste.

Wanneer je wat langer op de eilanden verblijft en de lokale sfeer hebt opgesnoven, ontdek je dat op Tonga de tijd echt heeft stil gestaan. Hoewel de infrastructuur steeds beter wordt en er steeds meer resorts worden gebouwd is Tonga nog altijd een ongerept land te noemen. De Tonganen leven hun leven in de laagst mogelijke versnelling. Er is altijd tijd voor roddels tijdens de dagelijkse samenkomsten in de Kawa-clubs. Zelfs de zakenmannen op Tonga slenteren rond in hun comfortabele sarongs die matchen met hun jasje en stropdas.

Watersporten op Tonga

Op de 170 eilanden die bij Tonga horen kun je zo'n beetje alle denkbare watersporten beoefenen; snorkelen, duiken, zeilen, kajakken, surfen, vissen etc. Als je wil uitrusten van dat alles, dan ga je lekker op een van de witte zandstranden liggen. De eilanden zijn zo divers en elk zo mooi dat je gemakkelijk een tijdje in Tonga kunt blijven hangen. Verken de eilanden en neem een paar binnenlandse vluchten als de lange veerbootreizen je gaan vervelen.

Tongatapu: surfspots

De hoofdstad van Tonga is Nuku'alofa. Deze stad ligt op het grootste eiland, Tongatapu. Ondanks dat er weinig stranden zijn op het eiland is Tongatapu toch uitgegroeid tot een populaire surfplek. De golven breken op de koraalriffen die 100 meter uit de kust liggen, dus surfen op Tongatapu is niet aan te raden voor beginnende surfers.

Uitgesurft? Bezoek dan de 'blowholes' van Mapu'aa'Vaca. Doordat er gaten in de rotsen aan de kust zitten, spuit het zeewater met een enorme kracht omhoog. Dit bijzondere natuurverschijnsel strekt zich uit langs 4 kilometer kustlijn.

Ben je een beetje avontuurlijk, dan mag je de Anahulugrotten niet missen. De grotten liggen dichtbij de blowholes en je kunt ze met een gids gaan verkennen. Het is aan te raden om goede schoenen aan te doen en een sterke zaklamp mee te nemen. Als je een goede onderwaterzaklamp hebt, dan kun je zelfs in de ondergelegen grotten snorkelen! Eens kijken hoever jij de grotten in durft te zwemmen… Als je tijd hebt probeer dan een praatje te maken met de lokale bevolking in Nuku'alofa, want zo leer je veel over de cultuur op Tonga. Drink kawa met de locals, ga helemaal los in de Blue Pacific Nightclub, bezoek een rugbywedstrijd of vermaak jezelf gratis door naar het geroddel van de locals te luisteren.

De Ha'apai eilanden: off the beaten track

Droom jij van een wandeling langs een verlaten strand met fijn zand tussen je tenen en de wind door je haar? Dan moet je naar een van de 62 Ha'apai eilanden, waarvan er 45 onbewoond zijn. Als je de traditionele culturen van de Ha'apai's eilanden wilt verkennen, moet je of heel veel tijd of veel geld hebben want je kunt er alleen reizen met het schaarse lokale vervoer óf met een gehuurde privéboot. Maar zo'n reis is je geld en energie dan wel waard, want er zijn nauwelijks toeristen die deze ongerepte eilanden bezoeken.

Op de Ha'apai eilanden kun je ook super duiken! Veel duiktrips kun je gemakkelijk regelen vanuit het belangrijkste eiland Lifuka. En wanneer je tussen de eilanden door vaart, zie je tevens (met een beetje mazzel) een paar bultrugwalvissen. Het mooiste eiland van de Ha'apai eilanden is de vulkaan Tofua. Het is moeilijk om er aan wal te komen, dus meestal is de kegelvormige vulkaan alleen vanaf zee te bewonderen.

In 1789 vond er ongeveer 30 mijl ten zuiden van Tofua een muiterij op het schip 'de Bounty' plaats. Kapitein William Bligh en zijn bemanningsleden zochten hun toevlucht op het eiland, maar zij waren hier snel weer weg toen ze aangevallen werden door de lokale bevolking en er zelfs een bemanningslid werd gestenigd.

Vava'u archipel: snorkelen met walvissen

De meeste reizigers bezoeken de Vava'u eilanden in het noorden van Tonga. Op het belangrijkste eiland Neiafu is veel te beleven, waaronder veel watersporten. De leukste bezienswaardigheid op Vava'u zijn ongetwijfeld de walvissen. Met een gids kun je hier walvissen gaan spotten, want van juli tot november broeden veel bultrugwalvissen in de wateren tussen de eilanden. Als je met een duiktrip meegaat, ga je vaak ook duiken bij de walvissen. Maar met een snorkel zie je de walvissen ook al prima en als je echt geluk hebt zwemt er een enorme bultrugwalvis op een paar meter aan je voorbij. In de baai buiten Neiafu liggen altijd een paar honderd jachten voor anker. Je kunt proberen om een lift te regelen naar een eiland in de buurt door aan de bemanning te vragen of ze een extra paar ogen kunnen gebruiken tijdens de nachtdienst.

Niuas: Het einde van de wereld

Ten noorden van Vava'u doemen drie kleine vulkanische eilanden op uit de zee. Deze Niuas eilanden liggen op ongeveer tweeëneenhalve dag zeilen van Tongatapu. Veel verder weg kun je bijna niet! De meeste Tonganen zijn er nog nooit geweest, de 1400 inwoners van de eilanden zijn zelfvoorzienend en willen nooit meer van het eiland weg.

De Niuas eilanden zijn dus erg verschillend van de rest van Tonga: De bewoners spreken een bijzonder dialect en nauwelijks Engels. Bovendien zijn ze vrij conservatief. Op deze vulkanische eilanden kun je prachtige wandelingen maken langs vulkanische kraters en onvruchtbare lavavelden. Het is een geweldige ervaring om ongestoord over zulke machtige vulkanen te wandelen.

Boek je reis naar Tonga

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact