Grand Canyon

Een gecompliceerd stelsel van diepe, grillig gevormde ravijnen: de Grand Canyon.
 

Reizen naar de Grand Canyon

De Grand Canyon is simpel gezegd een diepe en brede kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. Volgens veel mensen een van de meest bijzondere bezienswaardigheden ter wereld! Vanaf verschillende plekken rond de kloof kun je genieten van adembenemende uitzichten. De Grand Canyon wordt niet voor niets een van de zeven wereldwonderen der natuur genoemd!

Een stelsel van grillige ravijnen

Miljoenen jaren geleden werd in het noorden van de staat Arizona een deel van de aardkorst omhoog gedrukt, waardoor het Colorado Plateau ontstond. De Colorado rivier heeft zich gedurende de laatste 6 miljoen jaar een weg gebaand door de rotslagen van dit Plateau, waarbij het gesteente steeds verder werd, en nog steeds wordt, weggeslepen. Zo ontstond langzaam maar zeker een gecompliceerd stelsel van diepe, grillig gevormde ravijnen: de Grand Canyon. 

De kloof is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 6 en 29 kilometer, waardoor je vanaf elk punt de overkant kunt zien. 

De Grand Canyon is, met meer dan 1600 meter diepte, niet de diepste kloof ter wereld, maar wel ongetwijfeld één van de meest indrukwekkende. De overweldigende grootsheid en de prachtige kleuren, die veranderen als de zon ondergaat, zijn een lust voor het oog. 

De noordelijke en zuidelijke rand van de Grand Canyon

Je kunt de Grand Canyon bekijken vanaf verschillende uitkijkpunten op de zuidelijke rand, de South Rim, en de noordelijke rand, de North Rim. De South Rim, dat dicht bij Grand Canyon Village ligt, is het meest toeristische gedeelte van het nationale park, en dit deel is ook gedurende het hele jaar geopend. In de zomermaanden kun je de North Rim ook bezoeken, maar voor de meest spectaculaire uitzichten moet je toch aan de zuidkant zijn!  

Wat te doen? 

Als je de mogelijkheid hebt is het een echte aanrader om de zonsopgang te bekijken boven de Canyon. Je ziet de meest prachtige kleuren in de ravijnwanden, die langzaam veranderen met de stand van de zon! 

Niet alleen kun je er goed hiken en genieten van de uitzichten, er worden ook raftingtrips georganiseerd en je kunt paardrijden of mountainbiken door de Canyon. Als je het echt goed wilt doen, dan kun je de Grand Canyon zelfs vanuit de lucht bekijken per helikopter of vliegtuig! KILROY biedt rondreizen door Noord-Amerika aan waar een bezoek aan de Grand Canyon onderdeel van is. Je reist dan in kleine groepjes bestaande uit jonge internationale backpackers. 

De Skywalk en de indianen

In het westen van het park ligt het Hualapai Indianen Reservaat. Hier vind je de 'Skywalk', een glazen brug die op 1200 meter boven de Colorado rivier loopt en waar je de meest spectaculaire uitzichten hebt. Geen aanrader voor mensen met hoogtevrees. Gelukkig kunnen zij ondertussen in het reservaat van alles leren over de geschiedenis en cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. De Grand Canyon is in 1540 'ontdekt' door de Spanjaard García López. Voor die tijd werd het gebied al duizenden jaren bewoond door Indianen, die hun nederzettingen bouwden in de wanden van de Canyon. Momenteel leven nog steeds zo'n 500 indianen in de Grand Canyon. 

Transport naar de Grand Canyon

Omdat de Grand Canyon een grote toeristen trekplaats is, zijn er verschillende mogelijkheden om er te komen en rond te reizen. Er gaan bussen en treinen, maar je kunt er ook zelf op uittrekken en een auto huren. Als je van plan bent om een trip van de zuidkant naar de noordkant te rmaken, check dan wel eerst of de North Rim open is! Dit is meestal vanaf eind mei tot het einde van de zomer.

Boek je reis naar Grand Canyon

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact