Chicago

 

Reizen naar Chicago

Chicago is de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten. Het is een wonderlijke mix tussen oud, nieuw, grauw en kleurrijk. Het is er stralend en modern maar tegelijk ook kaal en versleten. Chicago is immens en fascinerend.

Het goede spoorwegennetwerk in Chicago -de zogeheten L- is zeer belangrijk. De 'L' is geen normaal netwerk, zoals we dat in de rest van de Verenigde Staten tegenkomen; het staat bekend als The Loop (De Lus) en brengt een speciaal gevoel teweeg bij de bewoners en bezoekers van de stad. De treinstellen rijden meters boven de grond, en op straat hoor je dus steeds het overbekende ratelende geluid dat na verloop van tijd een soort achtergrondgeluid wordt. 

Als je het unieke gevoel dat Chicago je kan geven niet direct te pakken hebt, moet je eens een bezoekje brengen aan wat gezellige blues- en jazzclubs in de stad. Chicago staat namelijk al tientallen jaren bekend om zijn Chicago Jazz en Chicago Blues. Zelfs als je van deze muziek normaal gesproken niet al te enthousiast wordt, is een bezoek aan de clubs een absolute must. Het is het geluid van Chicago!

Maar er zijn natuurlijk ook andere muziekstijlen te vinden. Ga naar een willekeurige bar of nightclub om te genieten van soul, gospel of housemuziek. De laatste tijd is indie-rock enorm aan het opbloeien in de stad. Chicago heeft jaarlijks twee van de grootste Indie-Rockfestivals van Amerika: The Lollapalooza en het Pitchfork Music Festival.

Gangsters en overweldigende architectuur

Naast de indrukken van Jazz, Blues en Indierock is er nog een ander historisch element dat Chicago tot Chicago maakt: de gangstercultuur. Deze cultuur viert natuurlijk allang geen hoogtij meer, maar je kunt je nog steeds moeiteloos de sfeer van sigarenrook, softe hoeden en schimmige deals van het gangstertijdperk van de jaren '20 en '30 voorstellen.

Tegelijkertijd is Chicago juist zeer modern. Opvallende architectuur, prachtige, hoge wolkenkrabbers; je raakt er niet uitgekeken. De skyline van Chicago is één van 's werelds hoogste, met de ene fantastische wolkenkrabber naast de andere, je kunt ze geweldig goed bekijken vanaf een bootje op de Chicago Rivier. Naast deze indrukwekkende hoogbouw, staat de stad ook bol van de prachtige kerken, interessante musea enandere, vernieuwende architectonische hoogstandjes. Vanuit de stadsparken (Grant Park en Millenium Park) heb je een prachtig uitzicht op de skyline van de stad. Je vindt in deze parken een mix van rust en metropolisch stadsleven.

Winkelen en zeebriesjes

De welbekende Magnificent Mile in hartje Chicago is een zeer aantrekkelijke bestemming. Je vindt er heel veel winkeltjes en de Navy Pier, waar je kunt kiezen uit allerlei restaurantjes, theaters, musea en het indrukwekkende reuzenrad aan de rand van het meer Lake Michigan. De stad is dan ook geweldig gelegen aan het water. Het enorme Lake Michigan draagt niet alleen bij aan de schoonheid van de stad, het geeft de stad ook een gevoel van 'buiten leven'. De wind die van het water komt in de winter is kouder dan koud, vandaar de naam Windy City. En naast het grote meer waaraan Chicago ligt, stroomt daar ook nog de Chicago Rivier vanwaar je een prachtige uitzicht hebt op de wolkenkrabbers en het drukke verkeer van de stad. Je kunt een tour boeken om een tripje over de rivier te maken en dat is zeker de moeite waard.

In Chicago worden ook diverse tv-shows opgenomen die je kuntbijwonen. Oprah Winfrey heeft hier bijvoorbeeld haar studio's, via haar website kun je kaarten voor een opname bestellen. Reken er op dat je er de hele dag bent, maar je wordt prima vermaakt!

Het etnische en hippe Chicago

Chicago is niet alleen een wonderlijke mix tussen oud en nieuw, grauw en kleurrijk, kaal en versleten en stralend en modern. Het is tevens een heterogene mix van elk denkbaar type en ras. Je vindt hier veel verschillende etnische buurten. Een groot deel van de bevolking is afro-amerikaans, er zijn vele Europese minderheden en de stad heeft een behoorlijke concentratie homo's en lesbiennes in enkele van de kleurrijke, excentrieke buurten. Een andere interessante buurt, is Wicker Park, ten noorden van het stadsdeel The Loop. Er zijn hier geweldige restaurants, barretjes en winkels te vinden, en er is ook een keur aan tweedehands- en retrospullen. Dit deel van de stad mag dan ook zeker niet ontbreken aan je bezoek. Kortom: ben je op zoek naar een betoverende stad vol tegenstellingen, muziek en gezelligheid: Chicago it is!

Wil jij nog meer goede tips over Chicago en de VS? Neem dan contact met ons op. We kunnen alles voor je regelen, van (studenten)vliegtickets, tot hostels en autohuur.

Boek je reis naar Chicago

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact