Praag

Laat je fascineren door de oude gebouwen en kastelen van Praag
 

Reizen naar Praag

Monumentale gebouwen, Jugendstil en moderne architectuur worden hier gemengd met een duidelijk gevoel voor stijl. Praag verleid je met haar statige karakter en jonge geest.

De hele stad staat op de Werelderfgoedlijst en overal waar je kijkt zie je de prachtige historie. De stad is extra magisch rond Kerstmis. Helaas zijn wij niet de enige die dit weten en is het dus druk en duur tijdens de feestdagen. Een rustigere en goedkopere periode om te gaan is tussen januari en Pasen of in juni of november. Als je in de winter gaat neem dan een extra paar wanten mee want het wordt hier heel erg koud. De winterse tempratuur zorgt niet alleen voor klappertanden maar ook voor prachtige sneeuwtaferelen en ouderwetse sneeuwpret. Her en der in de stad zie je ook de sporen van veertig jaar communistisch bewind. Grijze en praktische blokkendozen van cement steken af tegen de honderden oude torens van de oude binnenstad.

Praag verkennen

Wandel zeker even over het oude stadhuis plein. Veel bepalende gebeurtenissen in de historie van Praag hebben hier plaatsgevonden.  Het is het hart van de oude stad en erg indrukwekkend. Omringt door grote majestueuze oude gebouwen voel je je al gauw klein (en heel erg jong). Midden op het plein staat een unieke astronomische klok. Kuier over de Karelsbrug in de ochtendmist of onder de sterrenhemel, zonder alle andere toeristen. Vlakbij de brug zit het Caleidoscoop partycentrum. Vroeger was dit een groot badhuis maar de baden zijn omgebouwd tot dansvloeren en op de zes verdiepingen is voor ieder wat wils.

De Burcht van de stad is immens; alleen al de voorkant is een halve kilometer lang. De bouw heeft zo'n 600 jaar in beslag genomen en heeft verschillende bouwstijlen in zich. Klassieke architectuur, Romeinse bouwkunst en Gotische krullen lopen in elkaar over. Niet verwonderlijk is de omgeving van de Burcht het oudste deel van de stad. Vlakbij de Burcht loopt het Gouden straatje met schattige 'minihuisjes'. Hier probeerden alchemisten in de 17e eeuw goud te creëren en ooit verbleef Kafka in het huisje op nummer 22. Nu is dit een Kafkaëske boekhandel met een klein museum. Ga voor een wandeling door de oude stad en laat je verrassen. Geniet van een kopje koffie of een goed(koop) glas bier bij een van de vele cafeetjes. Overal wordt je gevolgd door ornamentele afbeeldingen en engelen die beschermend op je neerkijken.

Activiteiten in Praag

Staar omhoog naar het tafereel van de 12 apostelen die elk nieuw uur inleiden bij de astronomische klok op het oude stadhuisplein. Zakkenrollers zijn hier niet omhoog aan het kijken, dus let goed op je spullen!

Beklim de 70 meter hoge toren van het oude stadhuis (gebouwd in 1338) voor een fantastisch uitzicht over de stad. Om je beenspieren te sparen kun je ook een lift naar boven nemen. Ga naar het Nieuwe Franz Kafka museum op het Pampa eiland, geopend elke dag tussen 10 en 6 uur. Hier beleef je Praag volgens Kafka: "een kleine moeder met klauwen". Laat bij elk museum je studentenkaart zien en verdien eenvoudig hoge korting.

Drink absint in het beruchte Café Slavia en plan je persoonlijke revolutie. Loop hierna langs de John Lennon muur en graffiti jouw eigen boodschap tussen de jaren van vredig protest.

Vervoer in Praag

Praag is een intieme stad en alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Als je snel een afstand wil overbruggen, of je voeten even rusten, neem je het openbaar vervoer. Dit is een Praag goed geregeld, met een kaartje kan je in de bus/tram/metro stappen en kom je werkelijk overal. Kijk op www.dpp.cz voor informatie en schema's. Neem tram 22 naar de Burcht voor een stadstour door de oude binnenstad.

Boek je reis naar Praag

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact