Rusland

Ontdek de ruige natuur van Rusland
 

Reizen naar Rusland

Dit grootste land ter wereld beslaat 12 tijdzones! De contrasten tussen Kaliningrad of St Petersburg in het westen en Wladiwostok aan de Stille Oceaan in het oosten is gigantisch. En dan hebben we het nog niet eens over het megagebied er tussenin. De Russische steden lenen zich uitstekend voor korte reisjes, maar om de verborgen schatten van dit land te ontdekken heb je natuurlijk veel meer tijd nodig.

Wat is er te zien

De grote steden Moskou en St Petersburg bieden je een kijkje op een prachtige, opgepoetste kant van Rusland, zeker als je dit ziet naast de kleinere steden en dorpen op het platteland. Er leven 160 verschillende etnische groepen in Rusland. Hoewel 99% van de mensen in het Russisch kan communiceren, spreken de minderheden wel 100 verschillende talen. Je kunt bijvoorbeeld reizen met de bus in de Oeral. Daar kom je erachter dat er kleine, geïsoleerde gemeenschappen leven met unieke culturen. In het verre oosten lijken de culturen die je aantreft meer op die van de Mongolen of Chinezen.

Moskou

Deze hoofdstad van Rusland is de grootste Europese stad. Je kunt hier prachtige historische sights bezoeken, luxe shoppen, fantastisch stappen en vastlopen in chaotisch verkeer.

St Petersburg

St Petersburg is de meest westerse stad van Rusland. Het is ook de mooiste stad op het gebied van architectuur. Echt helemaal fantastisch.

Kaliningrad Oblast

Het westelijke deel van Rusland is gescheiden van de rest van het land. Zeker de hoofdstad Kaliningrad heeft een slechte reputatie als stad van de drugs, prostitutie en HIV/AIDS. In de laatste jaren heeft de regio een soort van facelift gehad en is het er een stuk aangenamer dan de reputatie doet vermoeden. Er zijn ook overblijfselen van de oude tijden, voor de Russische bezetting in 1945, te vinden.

Vladiwostok

De grootste Russische haven aan de Stille Oceaan is merkwaardig genoeg dichter bij San Francisco dan bij Moskou! Vanaf hier kun je makkelijk doorreizen naar bijvoorbeeld China.

Sochi

Het nummer één strandresort van de Sovjet Unie is de plek waar de Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden. Liggen op het strand en genieten van de Stalinistische architectuur; dat is wat je hier zoal doet. De stad heeft ook prachtige parken te bieden, met subtropische vegetatie en mooie monumenten. Ook vinden we hier de meest noordelijk gelegen theeplantage van Europa. En ben je in de stemming om te skiën? Dat kan, in het skiresort Krasnaya Polyana, vlakbij Sochi.

Trans Siberië express

Reis van Europa naar het Verre Oosten en terug - met de trein! Eén van de beroemdste spoorwegroutes is traag maar o zo memorabel. Als je niet geïnteresseerd bent in Vladivostok, kun je van trein wisselen in Ussuriysk en richting Noord Korea rijden.Vodka drinken is niet het enige vertier in de trein. Check de Vodkatrain Adventures die KILROY te bieden heeft.

Grote rivieren

Je kunt een geweldige cruise maken op één van de prachtige, grote rivieren van Rusland. Er zijn er verschillende die de moeite waarrd zijn: de Wolga, de Lena, de Yenisei en de Don zijn slechts een handjevol rivieren in een land vól van prachtige rivieren. Je kunt zelfs tussen de grote steden reizen per boot. Echt aan te raden hoor!

Transport in Rusland

De beste manier om je in Rusland te verplaatsen is per trein. De spoorwegen zijn betrouwbaar en de treinen rijden over het algemeen op tijd. Er zijn verschillende soorten tickets te verkrijgen, dus let er wel op dat je de juiste prijs betaalt.

Natuurlijk kun je je ook in Rusland sneller verplaatsen dan met de trein, en wel met het vliegtuig. Niet alle luchtvaartmaatschappijen zijn even betrouwbaar, en de tijdschema's van de binnenlandse vluchten komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Ook kan het nog wel eens moeilijk zijn om een ticket te boeken, omdat binnenlandse vluchten meestal niet online te regelen zijn.

Er zijn enorm veel bussen die in dit grote land rondrijden, en in elke mogelijke richting. De wegen zijn, zeker op het platteland, niet best te noemen. Verwacht dus geen al te comfortabele reis. Soms is de overstaptijd in kleine dorpen wel enkele dagen!

Met de auto rondrijden in Rusland kan riskant zijn. Naast zeer slecht wegdek, heb je ook nog eens te maken met corrupte politieagenten. Om hun eigen inkomen wat op te krikken willen ze je nog wel eens beschuldigen van dronken achter het stuur zitten of veel te hard rijden.

Wanneer

Aan het eind van het voorjaar en het begin van de herfst is Rusland het best te bereizen. Je kunt de ergste drukte dan vermijden. Speciaal het noorden van Rusland is het extreem koud in de winter. In het begin van de lente (februari - april) en aan het einde van de herfst (oktober - november) is het meestal regenachtig en grijs.

Tips

  • Om echt van de gebaande paden af te wijken, kun je het best een avonturentrip van Dragoman, Vodkatrain of Intrepid boeken. Op een Vodkatraintrip met de Trans-Siberië Express, kom je bijvoorbeeld in kleine dorpjes en wordt je rondgeleid door de lokale bevolking. Dit is leuker dan de hele weg naar Vladivostok aan de wodkafles te hangen (al hoef je dat natuurlijk niet compleet achterwege te laten).
  • Er is meer in het Russische culinaire leven dan wodka en kaviaar. Probeer de heerlijke pelmeni en verschillende deegtaartjes eens. Je kunt ze overal in de steden krijgen, zelfs op straat.
  • Zorg ervoor dat je van tevoren je visum hebt geregeld.
  • De politieke situatie in het zuidoosten, bij de Zwarte - en Caspische zee, is niet altijd even betrouwbaar. Mocht je er heen willen, let dan even op het nieuws.
  • De Russen spreken over het algemeen geen Engels. Als je dus naar het platteland wilt, of naar afgelegen gebieden, is het handig als je een beetje Russisch spreekt, zo kan je toch contact met de bevolking maken, en dat is toch onderdeel van het reizen!

Visumeisen Rusland

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Rusland. KILROY travels is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om Rusland binnen te komen. KILROY en ISIC werken samen met VisumCentrale - je krijgt 50% korting op bemiddelingskosten bij het aanvragen van een visum voor Rusland. Vraag je visum voor Rusland hier aan.

Contact