Rusland

Ontdek de ruige natuur van Rusland
 

Reizen naar Rusland

Dit grootste land ter wereld beslaat 12 tijdzones! Je kunt met de trein of een groepsreis goed ontdekken hoe tof Rusland is! De Russische steden lenen zich uitstekend voor korte stedentrips, maar om de verborgen schatten van dit land te ontdekken heb je natuurlijk veel meer tijd nodig.

Wat is er te zien

De grote steden Moskou en St Petersburg bieden je een kijkje op een prachtige, opgepoetste kant van Rusland, zeker als je dit ziet naast de kleinere steden en dorpen op het platteland. Er leven 160 verschillende etnische groepen in Rusland. Hoewel 99% van de mensen in het Russisch kan communiceren, spreken de minderheden wel 100 verschillende talen. Je kunt bijvoorbeeld reizen met de bus in de Oeral. Daar kom je erachter dat er kleine, geïsoleerde gemeenschappen leven met unieke culturen. In het verre oosten lijken de culturen die je aantreft meer op die van de Mongolen of Chinezen.

Reis naar Rusland met KILROY

Rusland is een geweldige en bijzondere bestemming. Omdat er nog wel eens cultuurverschillen zijn en er weinig Engels gesproken wordt, kan het fijn zijn met een groepsreis of gids op reis te gaan. Via KILROY kun je op reis met de Vodkatrain. Je kunt kiezen voor de Transsiberië Express of de Transmongolië Express of onderdelen daarvan. Wil je alleen met de trein reizen, laat dat dan even aan ons weten, ook hier kunnen we je helpen. Wil je dezelfde Engelstalige gids voor het hele traject? Denk dan aan een groepsreis. Er is genoeg keuze! 

Transsiberië of Transmongolië Express

Je kunt al in 13 dagen deze te gekke treinreis maken. Je vertrekt vanaf Sint Petersburg en reis tot Irkutsk of Ulaanbatar. Als je de Vodkatrain kiest, wacht er bij elke tussenstop een gids op je die je rondleidt, je naar je hostel brengt en je weer helpt de trein te pakken als je verdergaat. Toch wel handig als je de taal niet spreekt! 

St Petersburg

St Petersburg is de meest westerse stad van Rusland. Het is ook de mooiste stad op het gebied van architectuur, zoals het Winterpaleis dat aan de Neva ligt. Ook de Kerk van de Verlosser op het Bloed is prachtig! Voor kunst kun je terecht in de Hermitage, je vindt hier de grootste kunstcollectie ter wereld. Langs de Nevarivier kun je heerlijk shoppen en uit eten.

Moskou

Deze hoofdstad van Rusland is de grootste Europese stad. Je kunt hier prachtige historische sights bezoeken, luxe shoppen, fantastisch stappen en vastlopen in chaotisch verkeer. Bezoek het Rode Plein en het Kremlin, dat zich midden in Moskou bevindt. 

Vladiwostok
De grootste Russische haven aan de Stille Oceaan is merkwaardig genoeg dichter bij San Francisco dan bij Moskou! Het is het eindpunt van de Transsiberië Express, maar vanaf hier kun je makkelijk doorreizen naar bijvoorbeeld China. 

Grote rivieren

Je kunt een geweldige cruise maken op één van de prachtige, grote rivieren van Rusland. Er zijn er verschillende die de moeite waarrd zijn: de Wolga, de Lena, de Yenisei en de Don zijn slechts een handjevol rivieren in een land vól van prachtige rivieren. Je kunt zelfs tussen de grote steden reizen per boot. Echt aan te raden hoor!

Transport in Rusland

De beste manier om je in Rusland te verplaatsen is per trein. De spoorwegen zijn betrouwbaar en de treinen rijden over het algemeen op tijd. Er zijn verschillende soorten tickets te verkrijgen, dus let er wel op dat je de juiste prijs betaalt.

Natuurlijk kun je je ook in Rusland sneller verplaatsen dan met de trein, en wel met het vliegtuig. Niet alle luchtvaartmaatschappijen zijn even betrouwbaar, en de tijdschema's van de binnenlandse vluchten komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Ook kan het nog wel eens moeilijk zijn om een ticket te boeken, omdat binnenlandse vluchten meestal niet online te regelen zijn.

Er zijn enorm veel bussen die in dit grote land rondrijden, en in elke mogelijke richting. De wegen zijn, zeker op het platteland, niet best te noemen. Verwacht dus geen al te comfortabele reis. Soms is de overstaptijd in kleine dorpen wel enkele dagen!

Met de auto rondrijden in Rusland kan riskant zijn. Naast zeer slecht wegdek, heb je ook nog eens te maken met corrupte politieagenten. Om hun eigen inkomen wat op te krikken willen ze je nog wel eens beschuldigen van dronken achter het stuur zitten of veel te hard rijden.

Wanneer

Aan het eind van het voorjaar en het begin van de herfst is Rusland het best te bereizen. Je kunt de ergste drukte dan vermijden. Speciaal het noorden van Rusland is het extreem koud in de winter. In het begin van de lente (februari - april) en aan het einde van de herfst (oktober - november) is het meestal regenachtig en grijs.

Ella, Travel Specialist bij KILROY heeft de Transsiberië Express gedaan in de winter. Je zou denken dat het in de winter veel te koud is, maar Ella zegt dat juist heel prettig is, met strakblauwe luchten en geen smog. 

Tips

  • Wil jij de Transsiberië Express of de Transmongolië Express doen? Kijk dan hier: op reis met de Vodkatrain
  • Er is meer in het Russische culinaire leven dan wodka en kaviaar. Probeer de heerlijke pelmeni en verschillende deegtaartjes eens. Je kunt ze overal in de steden krijgen, zelfs op straat.
  • Zorg ervoor dat je van tevoren je visum hebt geregeld.
  • De politieke situatie in het zuidoosten, bij de Zwarte - en Caspische zee, is niet altijd even betrouwbaar. Mocht je er heen willen, let dan even op het nieuws.
  • De Russen spreken over het algemeen geen Engels. Als je dus naar het platteland wilt, of naar afgelegen gebieden, is het handig als je een beetje Russisch spreekt, zo kan je toch contact met de bevolking maken, en dat is toch onderdeel van het reizen!

Visumeisen Rusland

Zorg dat je vóór vertrek goed op de hoogte bent van de visumeisen voor Rusland. KILROY travels is als reisbureau geen specialist op het gebied van visa en je dient dan ook zelf te zorgen voor de juiste papieren om Rusland binnen te komen. KILROY en ISIC werken samen met VisumCentrale - je krijgt 50% korting op bemiddelingskosten bij het aanvragen van een visum voor Rusland. Vraag je visum voor Rusland hier aan.

Contact