Kroatië

Dubrovnik, dat gelegen is onder de berg Srdj, wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd
 

Reizen naar Kroatië

Kroatië is een prachtig land in het Zuidoosten van Europa. Het land grenst in het westen aan Italië en net als deze bekende buur ligt het aan de erg verleidelijke Adriatische Zee. Hier vind je veel zon, stranden en mooie culturele hoogtepunten. Daarnaast is het land goedkoper dan de meeste andere Europese landen. Reis naar Kroatië met KILROY!

Een reis naar Kroatië zal voor veel mensen verrassend zijn. Je krijgt hier het beste van het Mediterrane voor veel goedkopere prijzen dan in de andere meer bekende Mediterrane landen als Italië, Griekenland en Spanje. Onweerstaanbare stranden met turquoisekleurig helder water, mooie natuur, een ontspannende levensstijl, veel lekker eten en niet op z'n minst honderd procent zekerheid op zonnig weer en een blauwe lucht in de zomermaanden. Het land wordt veel minder bezocht dan andere Mediterrane landen, maar dit is langzaam aan het veranderen. Dus waarom reis je niet naar Kroatië voordat iedereen dat doet? Via KILROY heb je het eenvoudig geregeld.

Een verzameling mooie eilanden

Je reis naar Kroatië is niet compleet zonder dat je de mooie eilanden hebt bezocht. Links van het land ligt de Adriatische Zee en aan de andere kant Italië. Dit mooie Mediterrane gebied biedt mooi warm water om te zwemmen en een leuke verscheidenheid aan eilanden. Kroatië is net als Griekenland uitermate geschikt om van eiland naar eiland te reizen.

Bezoek het eiland Vis als je goede lokale gerechten en wijn wilt proberen, ga los op het eiland Brac als je van avontuurlijke watersporten houdt en op het mooie eiland Mljet vind je nog veel onaangeraakte natuur. Een vierde eiland Paq heeft de beste strandfeesten en nachtclubs zoals Kalypso, Papaya en Aquarius, terwijl het kleine eilandje Palagruza in het midden van de Adriatische zee het tegenovergestelde biedt, namelijk vrede, rust en complete afzondering. Een van de meest fascinerende dingen aan dit eiland is dat het maar één gebouw heeft; een vuurtoren waarin er twee tweepersoonskamers zijn en je kan overnachten voor 100 euro per nacht, met een minimum verblijf van een week. Vergeet niet je eigen spullen mee te nemen, want hier komen geen boten met goederen, dus zul je zelf je eten moeten bereiden. Palagruza is je kans om een unieke en afgezonderde vakantie te beleven.

Dubrovnik

Ver in het zuiden van Kroatië, vind je Dubrovnik, een mooie stad met goed bewaard gebleven architectuur van wereldklasse. Deze fantastische stad met de Adriatische Zee aan alle kanten heeft veel oude, mooie huizen en straten die zich bevinden in het oude gedeelte van de stad en daarom welverdiend op de UNESCO Werelderfgoed lijst staan. Het is dus ook geen verrassing dat deze plaats elk jaar opnieuw wordt overspoeld met toeristen uit heel Europa, en dit wordt alleen maar aangewakkerd door de mooie stranden en prachtige natuur.

Eenmaal aangekomen in Dubrovnik, raden we je zeer aan om ook de stad Split dichter naar de kust toe te bezoeken. Onderweg moet je ook zorgen dat je even een stop maakt bij de leuke stadjes Makarska en Podgora.

Centraal Kroatië: Het nationale park Plitvice en Zagreb

Verder naar het noorden en in het centrale gedeelte van Kroatië, vind je het grootste nationale park van het land, Plitvice. Een fantastische plek en ook dit staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Het park staat bekend om de karakteristieke turquoisekleurige meren, die zo glad zijn als een spiegel. Spectaculair bij deze meren is dat ze zijn omgeven door bergen met indrukwekkende kliffen van kalksteen aan verschillende kanten. Na regen raken de immense meren soms overstroomd door kleine watervallen uit de bergen en is het net een stukje hemel op aarde. Dit nationale park mag je absoluut niet missen op je reis naar Kroatië. En als je de tijd neemt om hier rond te lopen, zul je waarschijnlijk ook ontdekken dat deze meren soms van kleur veranderen afhankelijk van de mineralen en organismen in het water in combinatie met de stand van de zon.

Als je verder reist naar het noordoosten, kom je bij de hoofdstad van dit land, Zagreb. Hier ontmoeten oud en nieuw Kroatië elkaar. De stad heeft zowel wolkenkrabbers als historische monumenten en ook vind je hier typische Oost-Europese buitenwijken. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de Katholieke kathedraal en het indrukwekkende nationale theater.

Zonsondergangen en zeevruchten

We denken dat voordat je Kroatië verlaat, je nog wel terug wilt keren naar de verleidelijke en prettige Kroatische kust. Dus waarom eindig je het bezoek aan Kroatië niet aan de noordelijke kust, bijvoorbeeld op het eiland met de rare naam Krk. Dit eiland is net als de andere eilanden van het land gezegend met fantastische zonsondergangen in de Adriatische Zee en vis voor veel lagere prijzen dan bijvoorbeeld in het buurland Italië. Kroatië doet niet onder van andere Mediterrane landen, dus het land is uitermate geschikt voor je volgende reis naar het zuiden van Europa.

Contact