Hongarije

Het uitzicht over het prachtige Boedapest
 

Reizen naar Hongarije

Hongarije is de historische parel van midden Europa, oosterse tradities en het moderne westen creëren hier een interessante mix. Klein maar fijn, Hongarije is erg populair bij toeristen vanwege de vele Werelderfgoedlijst notaties. Voor backpackers is Hongarije ideaal, omdat het makkelijk rondreizen is en je makkelijk naar andere landen door kan.

De afgelopen tien jaar is het land erg gemoderniseerd door de groeiende economie, en dat is terug te zien in het straatbeeld. Er valt veel te ontdekken voor betaalbare prijzen: moderne badhuizen, culturele evenementen, landelijke dorpjes met wijnplantages, hiken, rotsen beklimmen (vooral in de omgeving van Gerecse).

Hongaarse keuken

De Hongaarse keuken is pittig en uniek; probeer gulyás (goulash) en vissoep of de pannenkoekachtige palacsinta en samlói galuska. Houd je van likeur? Proef dan Unicum en Pálinka. Voor wijn ga je naar Tokaj waar de bekende Tokaji Aszú wordt gemaakt. Begroet bij binnenkomst met 'szia' en een goede bediening zal niet ontbreken!

Omgeving Boedapest

De prachtige hoofdstad Boedapest ligt aan de oever van de Donau. Overvol met cultuur, prima restaurants, levendige bars en ontelbare thermische badhuizen zoals Gellert. In tegenstelling tot andere grote steden in Europa hangt in Boedapest een relaxte sfeer. Huur een auto en rij vanaf de hoofdstad het platteland in waar je kennis maakt met de andere kant van de Hongaarse levensstijl. Bij het helderblauwe Balaton meer zijn er genoeg stranden, op de weg er naar toe vind je de Badascony wijnproductie regio's en de Debrecen universiteitsstad gevuld met feestgangers!

Eger

Meer van het Mediterrane leven? Zet koers naar Eger, vanaf Budapest is het zo'n 2,5 uur rijden. Een lange, maar wel zeer mooie rit. Onderweg is veel te zien: de barokdorpjes met straatkeien, het astronomiemuseum (Eszterházy tér 1), oude basilieken en kerken en het Eger kasteel, wat in het midden van de stad staat. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Pécs

In het zuiden van Transdanubia ligt het cultuurrijke Pécs met fantastische musea en talloze historische kerken om te bezoeken. Het fort van Barbican, stammend uit de 15de eeuw, mag je simpelweg niet overslaan. Stil zitten is niet mogelijk in Pécs, naast alle culturele mogelijkheden heb 's avonds een ruime keuze uit pubs en clubs. Pécs is per bus goed te bereiken, vooral vanaf Boedapest.

Naast de bovenstaande plaatsen zijn er natuurlijk nog genoeg andere steden die het meer dan waard zijn om bezocht te worden. Denk eens aan: Debrechen, Szeged, Gyõr, Miscolc, Sopron, Veszprém en Kõstzed, met elk zijn unieke eigenschappen.

Wat nog meer…

Ga langs het Esterházy Paleis (Joseph Hadyn utca 2, FertÅ'd), een hoogstandje qua architectuur. Of bezoek de abdij van Pannonhalma (bekijk de Unesco site hier) welke gesticht is door monniken. De abdij is enorm veel herbouwd en bezit daardoor veel verschillende accentuaties. Ook staan er ruim 300.000 boeken in de immense bibliotheek. Hou je van paardenshows en cowboys? Dan mag je het Kiskunság National Park (www.knp.hu) en zijn Bugac dorp niet overslaan. Het park herbergt verschillende beschermde eilandjes, de spectaculaire cowboy shows zijn de hoofdattractie van het park.

Imposant is de Visetrád Citadel (www.visegrad.hu) welke staat in de Castle Hill, gebouwd in 1259. Vroeger huisveste hier de Koninklijke familie, nu goed voor indrukwekkende uitzichten.

Na alle activiteiten is het tijd om eens heerlijk te onstpannen, daarom ben je natuurlijk ook op reis! In Hongarije vind je vele reusachtige spa ressorten, waar je je eens heerlijk kan laten verwennen. Zwavelbaden, massages en lekker eten zorgen ervoor dat je batterij weer zo opgeladen is. Let wel op als je in de zwavelbaden ronddobbert, ga niet teveel met je oren onder water. Dit zou namelijk wel eens een ontsteking kunnen veroorzaken en daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

Beste reistijd voor Hongarije

De lente is de mooiste tijd om Hongarije te bezoeken, bloemen bloeien en een incidenteel buitje houd de lucht lekker fris. De zomers zijn in Hongarije erg warm, de temperatuur kan dan oplopen tot 45 graden Celsius. In juli en augustus is de piek van het toeristenseizoen, vooral in Boedapest is het dan erg druk. In het najaar is de grootste drukte weer achter de rug. De winters in Hongarije kunnen erg koud zijn. Het begint in november met veel regen en in januari kan je rekenen op een flinke vorst periode.

Maar veel is afhankelijk van de regio waar je je bevindt. In het zuiden is het vrij mediterraan, het oosten is continentaal en het westen weer Atlantisch.

Van A naar B

Vliegen kan naar Budapest, met de trein kom je ook overal, ook in buurlanden. MAV - Magyar Államvasutak treinen brengen je naar Stockholm, London, St. Petersburg, Rome en Istanbul. Met Volánbusz kan je in zo'n 20 verschillende Europese steden komen.

Rondreizen in Hongarije is simpel, er is efficiënt en goedkoop openbaar vervoer. Veel bussen, treinen en ferry's staan voor je klaar bij Lake Balaton, de Donau tussen Boedapest en Esztergom en ook bij de Tisza rivier. Trams rijden in Boedapest, Debrecen, Szeged en Miskolc. Een goed functionerend metro- en bussysteem is er in Budapest en ook een ritje met de taxi is goed te doen én goedkoop. KILROY raad je aan om ook eens een fiets te huren om een stad als Budapest te verkennen.

Geld

Ondanks wat prijsstijgingen de afgelopen jaren is Hongarije nog overwegend goed koop. Alle grote steden hebben privé wisselkantoren waar je Euro's naar Forinten kan wisselen. Laat de 20.000 Forint briefjes achterwege, bijna niemand heeft er geld van terug.

We waarschuwen je voor geldwisselaars op straat. Hongarije heeft in het verleden nog als eens te maken gehad met een wisseling van biljetten. Oude biljetten zijn niet meer geldig, op straat zijn er mensen die onschuldig vragen of je geld kunt wisselen en jou een (ongeldig) oud biljet teruggeven.

KILROY's reis tip

Op www.hungary.com kan je alle interessante evenementen vinden. The Budapest Spring Festival is in maart, er is een Film Festival in februari, Debrechen Jazz Days in juli, en vergeet niet Sziget in augustus!

Boek je reis naar Hongarije

Boek bij ons goedkope vliegtickets, leuke hotels, avontuurlijke rondreizen en activiteiten.

Contact