Panama

De infrastructuur van Panama is over het algemeen prima in orde
 

Reizen naar Panama

Panama is het meest zuidelijke land in Centraal-Amerika en bekend om het beroemde Panama Kanaal. Panama is een geweldige bestemming voor actieve reizigers én voor strandliefhebbers. Dit tropische land heeft veel afgelegen eilanden, ongerepte stranden, dicht beboste wildernis en rijke koraalriffen voor  avonturiers zonder watervrees.

Panama wordt gezien als de doorgang tussen Noord- en Zuid-Amerika. De buurlanden zijn Colombia en Costa Rica. Het aantal inwoners ligt op 3,5 miljoen. De hoofdstad van Panama is Panama City, waar ook het hart van het bedrijfsleven zich bevindt. Panama's economie groeit snel, maar het land blijft betaalbaar voor budgetreizigers. Gek genoeg zijn nog maar weinig gebaande toeristenpaden in Panama. Daarom is Panama meer dan een fantastische bestemming tijdens een Centraal-Amerika tour. Tal van ongerepte stranden, weelderige regenwouden en prachtige bergen wachten om ontdekt te worden!

Aan kust van de Caribische Zee vind je een hele andere sfeer dan aan de zijde van de Stille Oceaan. Eilandhoppen in de Las Perlas archipel moet op je lijstje staan, net als het bijwonen van een van de jaarlijkse kleurrijke festivals in Panama City. En, eigenlijk mag je Mardi Gras op het schiereiland Azuero ook niet missen. 

Hip Panama City

De kosmopolitische stad Panama City is the place to be in Panama, waar absoluut geen tekort is aan hippe clubs en restaurants. Loop eens door de wijk Calle Uruguay, en je komt de 'party people' tegen. Naast alle feestjes in Calle Uruguay bezoeken de meeste reizigers ook het historische gedeelte van de stad, Casco Viejo, rustiek gelegen aan de boulevard. Op slechts 15 minuten lopen van het centrum van de stad sta je in het regenwoud Parque Natural Metropolitano. Een wandeling door het park is echt de moeite waard!

Bocas del Toro - Een ontspannen archipel

De archipel Bocas del Toro is de meer toeristische kant van Panama, gelegen aan de Costa Ricaanse grens. Het bestaat uit zes groene eilanden en het mooie Parque Nacional Marino Isla Bastimentos. Ook al komt de toeristenstroom continu binnen via de buurlanden, in Panama ontbreken gelukkig nog de megagrote hotels en 'all inclusive resorts'. De sfeer is ontspannen en de eilanden zijn nog grotendeels bedekt met jungle en mooie stranden. 

Isla Colón is het meest ontwikkeld van alle eilanden, maar als je op zoek bent naar een 'easy going eiland', dan moet je naar het nabij gelegen Isla Caranero, bekend van de reparatieplaats van Christopher Columbus' schip. 

Een duik in de lokale cultuur

Bezoek Kuna, de meest onafhankelijke inheemse groep in Centraal-Amerika, wonend in de Comarca de Kuna Yala gelegen aan de Caribische kust. Het gebied omvat de archipel San Blas. De Kunas regeren over de bijna 400 eilanden als autonome regio. De traditionele manier van leven van Kunas maakt de eilanden het waard om te bezoeken. Je voelt het sterke gevoel van gemeenschap bij de mensen. Als individuele westerling zou je hier zo maar wat van kunnen opsteken! Ook strandliefhebbers zullen tevreden zijn: veel van de eilanden hebben stranden zoals ze op een ansichtkaart staan. Ideale plek om optimaal te relaxen!

Trekking, rafting, surfen of duiken? 

Panama is ideaal voor actieve reizigers. De enige vulkaan van Panama vind je in het Parque Nacional Volcan Baru. Daar kun je goed wandelen en bovenal genieten van een ongelooflijk mooi uitzicht. In Cerro Punta, Boquete en El Valle kun je geweldig kamperen. Denk er wel aan dat het in de bergen erg koud kan worden 's nachts, dus neem warme kleding mee. 

Degenen die op zoek zijn naar wat adrenalinekicks en schitterende natuur moeten in de provincie Chiriquí zijn om te gaan raften. De rivieren zijn lang en je wordt omringd door ongelooflijk prachtige regenwouden en watervallen. Chiriquí is de droomplaats van elke ecotoerist. 

Voor surfers zijn er verschillende hotspots in Panama, maar check de Bocas als eerste. Parque Nacional de Chiriquí bestaat uit 25 eilanden en 19 koraalriffen voor duikers en snorkelaars. Ook vind je daar het beschermde Isla Boca Brava, waar zeeschildpadden hun eieren leggen en apen zich over de bospaden begeven. 

Rondreizen in Panama

Wil je naar Bocas del Toro, dan kun je een taxi nemen vanaf Quabito naar Changuinola - een stoffige bananenstad waar onze Chiquitas vandaan komen. Deze rit duurt minder dan een half uur. In Changuinola neem je een boot naar Bocas del Toro. Deze varen dagelijks op verschillende tijdstippen. De hele rit is ontzettend goedkoop, dus maak je geen zorgen over de kosten.

Ben je in Panama City, dan kun je gebruik maken van het goed werkende lokale bussysteem genaamd 'Diablos Rojos'. Vanaf Panama City kun je een prachtige treinreis naar Colón maken. Voor internationale vluchten wordt Tocumen International Airport gebruikt, terwijl de binnenlandse vluchten vertrekken vanaf Albrook Airport. 

Beste reistijd voor Panama

De beste reistijd, vooral wanneer je kust van de Stille Oceaan wilt bezoeken, loopt van december tot april - het droge seizoen. Aan de zijde van het Caribisch gebied, regent het het hele jaar door, maar dit is geen reden om niet te gaan. De buien zijn kort en de natuur is daardoor lekker fris. In de maanden februari, maart, september en oktober valt er de minste regen.

Als je flink wilt gaan wandelen, is het beter om te reizen tijdens droge seizoen. Raften in Chiriquí kan het best van mei tot december. Het beste zicht heb je van december tot april.

Contact