Honduras

Voor de roze-liefhebbers onder ons...
 

Reizen naar Honduras

Honduras heeft die bepaalde Caribische schoonheid waar veel toeristen naar op zoek zijn, maar nog niet hebben gevonden. Op de tropische eilanden Roatan en Utila kun je luieren op witte zandstranden of gaan duiken met walvishaaien en kleurrijke tropische vissen.

Wil je ergens heen waar je omringd bent door prachtige natuur, maar waar bijna geen toeristen komen? Dan is Honduras de plek voor jou. Deze kleine bananenrepubliek is gemakkelijk en goedkoop te bereizen en er zijn goede busmaatschappijen die alle steden met elkaar verbinden. Het eenvoudige toerisme en de prachtige natuur maken Honduras tot een verborgen parel voor backpackers en iedereen die wel eens wat anders wil zien.

Rio Cangrejal

Verlaat de verharde weg en ga op zoek naar deze verborgen plek! Neem een bus naar La Ceiba en stap over op een lokale bus die je naar de prachtige omgeving vervoert van Rio Cangrejal. Spring van de bus als je de 'Jungle River Lodge' tegenkomt. Dit avonturierbolwerk ligt aan een wilde rivier die de grote omliggende rotsen heeft omgetoverd tot prachtig gepolijste stenen. De rivier zelf is turkoois van kleur en meandert door tropisch regenwoud. Hier kun je een fijne steen uitzoeken en relaxen in de zon of een duik nemen in het verfrissende water. Je komt hier overigens maar weinig andere toeristen tegen. Bij the Jungle River lodge kun je onder andere wildwater raften of een tocht boeken door het regenwoud met als eindpunt een spectaculaire waterval. Een eenvoudig bed is hier misschien niet de goedkoopste van het land en het raften kost rond de $40, maar het is het meer dan waard.

De Maya ruïnes van Copan zijn ook een bezoekje waard voor degenen die gefascineerd zijn door de mystieke Mayacultuur. Copan ligt vlakbij de grens met Guatemala.

The Bay Islands

Voor de echte Caribische vibe reis je af naar de rustieke kustplaatsjes van Honduras. Neem eens een veerboot vanaf La Ceiba naar de tropische eilanden van Roatan of Utila. Hier ontdek je dat het meeste toerisme zich op deze eilanden concentreert. Vooral op Roatan, dat zelfs een eigen vliegveld heeft. Utila is wat rustiger en heeft de sfeer van een klein dorp. Beide eilanden hebben prachtige stranden en helder blauw water, ideaal voor zwemmen en snorkelen.

Als je hier toch bent raden we je aan om te gaan duiken! Er zijn duikshops genoeg op beide eilanden en de concurrentie is moordend wat de prijzen in jouw voordeel doen uitkomen! Wil je dus goedkoop leren duiken, dan ben je op de juiste plek. Boek jouw duikcursus inclusief accommodatie in Utila. Deze zijn meestal aan het water gelegen; makkelijker kan het niet. Utila staat bekend om de walvishaaien die in bepaalde jaargetijden langs zwemmen. Deze compleet ongevaarlijke, maar majestueuze verschijning kan tot wel 12 meter lang worden en is voor velen het hoogtepunt van hun reis naar Centraal-Amerika. Utila is tevens omringd door het op twee na grootste koraalrif ter wereld dus bij gebrek aan walvishaaien blijft er nog genoeg te bewonderen.

In Roatan kun je een speciale duik met haaien maken voor zo'n $75. Deze adrenaline verhogende duik is absoluut elke cent waard, bij de duikshops kun je deze boeken. Je hebt hiervoor wel minimaal je Openwater duikbrevet voor nodig, je zal tot 17 meter afdalen waar de reefsharks om je heen cirkelen.

Roatan is iets duurder dan Utila, maar het nachtleven is beter en het heeft een groter scala aan restaurants. Guanaja, een kleiner eiland in de buurt, wordt minder bezocht en is moeilijker om te bereiken.

Grote steden zoals Tegucigalpa en San Pedrosula zijn vrij typische latino steden. Als je behoefte hebt om te winkelen, of je hebt iets nodig, dan heb je hier de beste kans het te vinden. Wees je bewust van de criminaliteit in deze steden en vermijd de straten nadat het donker is. En onthoud, het zal je reis een stuk interessanter maken als je een paar worden Spaans spreekt!

Rondreizen in Honduras

Vanuit Honduras kun je gemakkelijk per bus of per vliegtuig naar de buurlanden Guatamala, Nicaragua of El Salvador reizen. Neem in grote steden liever een taxi, dat is een stuk veiliger. Ze zijn een comfortabele en goedkope oplossing om van A naar B te komen. De locals gebruiken 'chickenbusses'. Dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen die overal onderweg stoppen om mensen op of af te laten stappen. Dit is verreweg de goedkoopste en leukste manier om te reizen, alleen niet altijd de snelste. Wees alert als je gebruik maakt van deze 'chickenbusses' want sommige wegen zijn het domein van overvallers. Reis dus, als het even kan, overdag. Veel reizigers hebben deze vorm van vervoer zonder noemenswaardige problemen gebruikt en je ziet onderweg het echte leven van Honduras.

Contact