Guatemala

Actieve vulkaan in Guatemala - Ga vooral niet naar de top!
 

Reizen naar Guatemala

Een reis door Guatemala is een fantastische ontdekkingstocht voor reizigers die van natuur houden en graag in de buitenlucht zijn. De zeer oude Maya-cultuur, schilderachtige koloniale stadjes en de adembenemende natuur maken het land tot een fascinerende bestemming.

De geografische locatie van Guatemala is ideaal als startpunt voor je backpackers avontuur door Centraal-Amerika. Mexico ligt ten noordwesten van Guatemala, de Pacifische Oceaan in het zuidwesten, Belize en de Caribische Zee in het noordoosten en Honduras en El Salvador in het zuidoosten. Het is gemakkelijk om van land naar land te reizen, maar Guatemala is op zichzelf al een hele avontuurlijke bestemming!

Guatemala heeft een uniek ecosysteem en een enorme biodiversiteit. De natuurliefhebber kan hier zijn hart ophalen aan de prachtigste berglandschappen, een geweldige kustlijn met fijne stranden en de contrasten tussen de vochtige tropische jungle en de koudere hogergelegen gebieden met haar vele hiking trails. Guatemala herbergt ook nog 37 vulkanen, waarvan vulkaan Tajumulco met een hoogte van 4220 meter de hoogste is in heel Centraal-Amerika.

Maya-cultuur

De mysterieuze ruïnes van mayatempels- en piramides zijn een hoogtepunt tijdens je expeditie die je zeker niet mag missen. Het land heeft vele plekken waar de overblijfselen van deze oude beschaving zijn te bewonderen. De meest indrukwekkende zijn de prachtig geconserveerd gebleven tempels en piramides in Tikal, diep in de jungle. Tikal is een magische en mysterieuze plek waar je de kracht van de oude maya-cultuur nog kunt voelen. Hier kun je op onderzoek in één van de vele tempels. Beklim ook eens een piramide en geniet van het adembenemende uitzicht over het uitgestrekte regenwoud. Vergeet vooral je verrekijker niet, want in Tikal leven zo'n 300 verschillende vogelsoorten! Om het ultiem te ervaren, raden we je aan om een paar dagen te kamperen in de jungle van Tikal.

Steden en dorpjes

Er zijn vele pittoreske kleine dorpjes die je kunt bezoeken, zoals Flores, niet ver van Tikal. Als je geïnteresseerd bent in de Afro-Caribische Garifuna-cultuur en goede live muziek, neem dan een boot en bezoek de kuststad Livingston. De ambiance hier is compleet anders dan in Flores, wat veel meer beïnvloed is door de Maya-cultuur.

Als je Spaans wilt leren zijn er mogelijkheden te over om een goedkope cursus te volgen in de oude koloniale hoofdstad Antigua, dat door UNESCO als werelderfgoed is verklaard. Het is een kleurrijke koloniale stad met veel barretjes en goede restaurants. De verschillende taalscholen trekken veel jonge reizigers en van de mogelijkheid om bij een Guatemalteeks gezin te verblijven terwijl je de taal leert, wordt veel gebruik gemaakt.

Als je een interessante culturele gebeurtenis mee wilt maken bezoek dan het Semana Santa festival in april. Boek je hostel wel ruim van tevoren want anders heb je kans dat je op straat moet slapen. Het festival is absoluut een aanrader en heel veel mensen komen in april speciaal naar Antigua om het te vieren. Je zult versteld staan van de vele mystieke dampen en geuren, het gezang en de vele kraampjes met verse bloemen en poeders in alle kleuren. Verlies je niet teveel in het feestgedruis, want voor zakkenrollers is dit ook het paradijs.

De markt Chichicastenango is één van de beste en mooiste markten in heel Centraal-Amerika. Deze markt is een fascinerende ervaring en je zult hier vrijwel zeker beeldschoon handwerk vinden om mee naar huis te nemen.

Lago Atitlán

Het is een goed idee om een minibus te nemen vanaf Antigua naar het kleine dorpje Panajachel. De weg er naar toe voert je hoog door de bergen wat gegarandeerd adembenemende vergezichten oplevert. Panajachel ligt aan Lake Atitlán, en wordt omgeven door drie overweldigende vulkanen. Vanaf hier kun je kleine bootjes nemen die je naar verschillende dorpjes aan het meer brengen.

De plaats Semuc Champey met zijn grotten en watervallen wordt door velen als mooiste plek in Guatemala beschouwd. Het koele water dat hoog uit de bergen komt stroomt hier in natuurlijke poeltjes, wat het een ideale plek om te relaxen maakt. De makkelijkste en veiligste manier om bij deze geweldige spot te komen is door een georganiseerde tour te boeken

Behoefte om je geest en lichaam ultiem te ontspannen? Ga dan naar het relaxte dorpje San Marcos dat aan de oever van Lago Atitlán ligt. Hier vind je vredelievende, gezond levende mensen die het rustige leven omarmen, en erg weinig toeristen. Er zijn verder gezellige hostels, yoga lessen die je kan volgen en allerlei soorten gezondheidscursussen. Probeer de sauna met verse eucalyptus of geniet van een heilzame massage terwijl je naar live muziek luistert. Dit is de plek om te relaxen en even alles los te laten.

Rondreizen door Guatamala

Je kan naar Mexico Stad of naar Guatemala Stad vliegen om vanaf daar vrijwel overal gemakkelijk in de omgeving terecht te komen. Er zijn vele goed functionerende busmaatschappijen die naar de meeste toeristenbestemmingen rijden, maar als je goedkoper en van de geijkte routes wilt afwijken, neem dan een 'chickenbus'. Deze zijn vaak makkelijker bij kortere afstanden en een geweldige kans om de locale cultuur te ervaren. Doordat Guatemala vrij ver westelijk ligt ten opzichte van het Caribische gebied, komen orkanen er nauwelijks voor. Het natte seizoen is van mei t/m november en het droge seizoen is van december t/m april.

Accommodatie in Guatemala

Je zal weinig problemen hebben met het vinden van goedkope en comfortabele hostels, omdat ze echt overal zijn. Als je een nacht in Guatemala City moet zijn dan is het wel aan te raden om van tevoren te boeken voor je eigen veiligheid en comfort.

Veiligheid

Het land is vrij stabiel de laatste tien jaar, maar de criminaliteitscijfers zijn hoog. De algehele vibe is desondanks verrassend relaxed en de mensen zijn altijd bereid om je te helpen. Wees vooral voorzichtig in Guatemala Stad, deze stad heeft een slechte reputatie als het om veiligheid gaat. In de nachtelijke uurtjes kun je je beter per taxi verplaatsen dan lopend.

Contact