Bangkok

De tuktuk is een onmisbaar vervoersmiddel, uniek om een keer een ritje mee gemaakt te hebben!
 

Bangkok

Bangkok is hét culinaire epicentrum van Thailand. Overal en op elk tijdstip van de dag kun je genieten van overheerlijk Thais eten. Daarnaast zijn er vele prachtige culturele bezienswaardigheden, kun je dagen slenteren over marktjes of door grote winkelcentra, is het maken van een fietstocht een absolute aanrader en kun je middels een wilde rit in een Tuktuk of per watertaxi de stad verkennen. Bangkok is de perfecte mix tussen oud en nieuw, tussen hyper modern en lekker authentiek. Bijna iedere reiziger in Zuidoost-Azië maakt vroeg of laat een (tussen)stop in Bangkok en slechts weinig mensen zijn niet onder de indruk.

Land je voor de eerste keer in Thailand en verwacht je direct weelderige groene jungle en parelwitte stranden te zien, dan is Bangkok wellicht even slikken. Het chaotische verkeer, de vaak drukkende warmte en de vele overheersende geuren brengen samen nog wel eens een kleine cultuurshock teweeg. Gelukkig duurt dit in de meeste gevallen maar eventjes.

Het mooie aan Bangkok is dat je er elke keer wel weer wat nieuws kunt vinden en het niet moeilijk is je er te vermaken. Er staan indrukwekkende wolkenkrabbers, maar ook hele leuke kleine houten huisjes langs de rivier. Er is een supermodern Skytrain-netwerk, maar ook verplaatst men zich traditioneel nog altijd graag per Tuktuk of rivierboot. Bangkok is een chaotische, vriendelijke, levendige en veilige stad waar iedereen zich thuis kan voelen.

Khao San Road

Heb je zin om andere backpackers te ontmoeten dan is Khao San Road dé straat waar vele culturen samensmelten. "You either love it or hate it" zegt men wel en het wordt ook wel een decompressiekamer genoemd voor reizigers die Azië net binnen komen, of juist verlaten. De straat is vergeven van de goedkope guesthouses, bucket-bars, straatverkopers, streetfood-karretjes, live muziek, bedelaars, kleding- en elektronica winkeltjes etc. Je kunt op Khao San Road alles kopen en het is de enige straat waar je spontaan een bekende tegen het lijf kan lopen.

The Grand Palace

Ben je klaar om wat cultuur op te snuiven, ga dan in ieder geval naar The Grand Palace. Ook al kan het nog wel eens behoorlijk druk zijn, dit prachtige paleis is een 'must' voor iedereen. Het ligt dicht bij Khao San Road en is dagelijks geopend van 08.30 tot 15.30 uur. De tempel van de wereldberoemde 'Reclining Buddha' ligt op loopafstand van The Grand Palace en is de grootste en oudste tempel in Bangkok. In de tempel vind je het liggende Boeddha beeld, welke een van de grootste Boeddha's in de wereld is. Aan de andere kant van de rivier zie je vervolgens What Arun liggen, the Temple of Dawn. Deze tempel kun je tot driekwart beklimmen via steile trappen om vervolgens een prachtig uitzicht te hebben over de rivier en de twee eerder genoemde tempels.

Weekend Market

Elke zaterdag en zondag is de Chatuchak Weekend Market geopend. Met meer dan 2000 kraampjes is dit de grootste openlucht markt in Zuidoost-Azië. Veel mensen komen naar Bangkok met de wens een Floating Market te bezoeken, maar echt heel authentiek zijn deze niet meer. Je vindt ze buiten de stad en er komen voornamelijk heel veel toeristen op af. De Weekend Market daarentegen is nog echt een markt waar de lokale bevolking heen gaat. Je vindt er o.a. heerlijk eten, houten meubels, nieuwe en tweedehands kleding, souvenirs, kleertjes voor elk huisdier, kunst en kleine schildpadden. Ben je dus in het weekend in Bangkok, mis deze markt dan niet.

Lumphini Park

Wordt de drukte en hectiek je allemaal even te veel, bezoek dan eens het Lumphini Park. Een vrij groot park midden in de stad met veel schaduw, prachtige palmen, vijvers, heerlijke groene grasvelden en rust. Je vindt er, naast hele grote hagedissen, veel Thai die er in de vroege ochtend Yoga beoefenen en eten uitdelen aan monniken. Vroeg is vroeg en betekent rond 05:30.

Kickboksen

Volkssport nummer 1 en dus heel erg populair in het gehele land. Ben je van plan om een wedstrijd bij te wonen, doe dit dan zeker in Bangkok. Je vindt hier twee grote stadions waar elke avond wedstrijden zijn in verschillende gewichtsklassen. Het bekendste stadion is Lumphini, vlakbij het gelijknamige park. Omdat ze aan westerlinge alleen de 'ringside tickets' verkopen, is het in verhouding tot de rest van je uitgaven best prijzig. Je hebt uiteraard wel één van de beste plekken en het is fantastisch om een keer mee te maken.

Shoppen

Je kunt in Bangkok winkelen tot je er bij neervalt. Er zijn heel veel grote en verschillende winkelcentra, waar voor ieder wat wils te vinden is. Het bekendste en goedkoopste winkelcentrum in de stad is ongetwijfeld MBK. Een redelijk chaotisch geheel met 6 verdiepingen 'van alles' en bovenin tientallen restaurants en bioscopen. Als je het in MBK niet kunt vinden, is het er niet…

Central World is het grootste winkelcomplex in Zuidoost Azië. Het is in 2006 gerenoveerd en ook hier kun je het zo gek niet bedenken of ze verkopen het. Ben je op zoek naar dure merkkleding of een nieuwe Mercedes, dan is Siam Paragon de plek om heen te gaan. Vergeet niet om een zak met geld mee te nemen, of laat deze juist thuis...

Verder ligt de Pratunam Market naast Siam Square en deze is dagelijks geopend. Je vindt er goedkope kleding, parfums, horloges en nog veel meer. In het weekend is de Rot Fai Market super leuk om heen te gaan. Het is een Vintage markt gelegen naast een verlaten spoor en een treinstation. Vintage is helemaal 'hot' in Bangkok en daarom vind je hier de nieuwe, hippe jonge generatie, talloze kleurrijke Volkswagenbusjes omgebouwd tot barretjes, weinig toeristen, veel leuke kleding, design meubels en grappige hebbedingetjes. Echt een aanrader om heen te gaan!

Je verplaatsen in Bangkok

Leuk, gemakkelijk, snel en heel goedkoop zijn de rivierboten. Er zijn veel steigers langs de Chao Praya rivier en je hoeft alleen maar op de boot te springen om je vervolgens door de stad te laten vervoeren. Je koopt een kaartje aan boord en betaalt een vast bedrag. Het maakt dus niet uit of je er de volgende halte uitspringt, of dat je blijft zitten tot het eind.

Minder snel maar wel uitdagend is het reizen per bus. Het verkeer in Bangkok is giga-druk en de bussen stoppen vaak nét niet helemaal. Opletten dus waar je je voeten neerzet als je in- en uitstapt.

Tuk tuks en taxi's zijn overal en op elk tijdstip te vinden en brengen je voor weinig naar je bestemming. Zeker de Tuk tuks hebben een 'gebruiksaanwijzing'. Spreek altijd een prijs af voordat je instapt, dit voorkomt een hoop problemen achteraf. Tuk tuks die aanbieden je voor een schijntje van A naar B te brengen zijn er vaak op uit om je naar winkels (en restaurants) te brengen waar ze commissie krijgen als je iets koopt en zelfs als je er alleen even naar binnen gaat. Het is niet gevaarlijk (zolang je niets koopt), maar het kost je veel kostbare tijd en je voelt je vaak ongemakkelijk en toch een beetje opgelicht aan het eind. Ze werken vaak samen met hele vriendelijke mensen die je zogenaamd toevallig op straat tegenkomt.

Thaise mensen zijn super vriendelijk maar zullen niet uit zichzelf naar je toekomen om je te helpen met het vinden van de weg. Als dit dus gebeurt zeg vriendelijk dat je geen hulp nodig hebt. Deze behulpzame Thai zullen namelijk altijd zeggen dat de bezienswaardigheid war je heen wilt (The Grand Palace bijvoorbeeld) net die dag gesloten is en geven je vervolgens een tip voor een andere plek. Daarna roepen ze een 'speciale Tuk tuk' voor je en vervolgens eindig je dus in allerlei juwelierszaken, bij kleermakers en in dure restaurants. Wees dus gewaarschuwd.

Taxi's zijn wat dit betreft veel betrouwbaarder, maar zorg wel altijd dat ze de meter aanzetten voordat je instapt. Willen ze dit niet, zeg dan weer vriendelijke bedankt en neem een andere. Boos worden heeft geen zin en maakt in Thailand de situatie alleen maar erger. Probeer ook het spitsuur in de ochtend en de vroege avond te vermijden. Je kunt dan beter achterop springen bij een motortaxi of de Skytrain nemen.

Accommodatie in Bangkok

Er zijn vele soorten accommodaties te vinden in deze stad. Van super luxe hotels tot basic guesthouses. Rondom Khao San Road zijn de meeste goedkope hostels te vinden. Maar aangezien het in deze straat altijd een drukte van belang is, is het voor de reizigers die willen genieten van hun nachtrust wellicht aan te raden om een hostel in één van de zijstraatjes te nemen. Omdat Thailand goedkoop is, kun je ook van de gelegenheid gebruik maken om eens lekker een nachtje in een luxe hotel te gaan slapen. Een goede nachtrust in deze bruisende Aziatische is natuurlijk van groot belang om alles uit je verblijf te halen. 

Contact