Kathmandu

Kathmandu ligt aan de voet van de Mount Everest
 

Reizen naar Kathmandu

Op 25 april 2015 vond in Nepal een zware aardbeving plaats. Sommige delen van Nepal zijn zwaar getroffen. Veel gebouwen en historische monumenten zijn verwoest. Maar gebieden zoals Everest, Annapurna en Kanchanjunga zijn de aardbeving goed doorgekomen en kunnen bezocht worden. Toerisme is vooral nu een gewaarderde bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Reis naar Nepal en steun de locals!

Lees het meest recente reisadvies voor Nepal. Tekst voor 25 april:

Kathmandu
Kathmandu bestaat uit een verzameling van historische tempels en moderne gebouwen. In deze drukke hoofdstad struikel je over de tegenstellingen en over de bedelaars en apen. De stad druipt cultuur en heeft een heleboel prachtige plekken om te bezoeken in de omgeving. Kathmandu is al jaren een populaire plaats waar backpackers en avonturiers samenkomen. Als je door de onverharde steegjes slentert en overal wierook ruikt, waan je je in het sprookje van duizend-en-één nachten.

Durbar Square

Dit plein staat vol met fascinerende tempels en paleizen. Veel festivals worden hier gehouden en het plein staat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst. Ga zeker langs het 'Kathmandu Durbar Square Museum' en vergeet ook de Taleju Tempel niet. Deze architectonisch zeer interessante tempel met drievoudig dak is een van de oudste in de omgeving.

Reizen naar Kathmandu - Durbar Square

Thamel

Hier zijn de meeste toeristen, hostels, bars, internet cafés en restaurantjes, alle wereldkeukens zijn hier aanwezig. Nepal is een koffieproducerend land, dus geen gebrek aan geweldig goede koffie, zelfs al drinkt de lokale bevolking voornamelijk thee. Probeer ook het Nepalese bier Chang en de Nepalese wijn Raksi. Qua winkelen vind je hier tijgerbalsems, hennep kleding, zijde of kasjmier sjaals en een complete hippie of bergbeklimmers uitrusting. Sommige reizigers kopen hier tapijten en ook elektronische apparatuur is verassend goedkoop. Maar blijf niet hangen in Thamel, er is nog zoveel meer te zien!

Monkey Temple & Chobar

Vlakbij King's Palace ligt een prachtig gerestaureerde en vredige tuin; de 'Garden of Dreams'. Hier kan je even heerlijk bijkomen en de drukte van de stad ontvluchten. In Swayambunath, 20 minuten lopen van Thamel,  vind je een mooi uitzicht over de stad. Je moet betalen voor de toegang, maar dat is het meer dan waard. De bijnaam van het complex is Monkey Temple. Als je tegen een taxichauffeur zegt dat je hier heen wilt, weten ze precies wat je bedoelt. Het tempelcomplex is namelijk vergeven van de apen die verrassend rustig zijn. Hier kun je gemakkelijk een halve dag doorbrengen! Als je bent uitgekeken op de tempel kun je je namelijk nog prima vermaken met het kijken naar de apen. Chobhar ligt op slechts 8 km van Thamel op een hoogte van 1420 meter en ook hier heb je een prachtig uitzicht over de Kathmandu vallei. 'Freak Street' is een populair overblijfsel uit de hippietijd en loopt ten zuiden van Basantapur Square. Hier vind je eettentjes, goedkope hostels en kleine winkeltjes die producten aanbieden voor jouw persoonlijke verlichting.

Reizen naar Nepal - Monkey Temple

Swayambunath Stupa

De Swayambunath Stupa is een prachtplek in Kathmandu. Het is één van de meest heilige plekken in het Tibetaanse Boeddhisme, maar ook voor niet-boeddhisten is het een bezoekje waard. Het bestaat uit verschillende tempels waar Tibetaanse monniken en nonnen hun mantra's zingen terwijl je wordt omringd door wierook. Je kunt je respect tonen door met de klok mee een rondje rond de Stupa te lopen. Hier ervaar je duidelijk de mengeling van Tibetaanse en Sherpanese cultuur tot het gevoel van de Himalaya. Probeer Tibetaanse specialiteiten zoals Momos en Thukpa en schaf hier Tibetaans handwerk aan. Vlakbij de Stupa staat het indrukwekkende Shechen klooster inclusief prachtige tuinen en een guesthouse. Pashupatinath is een belangrijke tempel van Shiva in zijn vorm als Heerser van de dieren. Ga 's ochtends naar deze mystieke plaats en bereid je voor op een koppel apen. Op 2000 meter hoogte ligt het dorpje Nagarkot, 30 km van Kathmandu. Hier kun je even ontsnappen aan de drukte van de stad en een zonsopgang zien die ontroert als nergens anders.

Festivals die je niet mag missen

De meeste festivals zijn op Durbar Square. Het festival van Holi in maart geeft een heerlijke, grote rotzooi met overal kleurpoeder en water. Het festival van licht, Tihar of Diwali is een vijfdaags Hindu-festival dat elk jaar plaatsvindt rond eind oktober of begin november. De viering bestaat uit lantaarns, kaarsen en vuurwerk. Bikram Nieuwjaar valt op de 13e of 14e april en is een dag van bedevaartstochten. Het oogstfestival van Indra Jatra duurt 8 dagen in september. Tijdens het vrouwenfestival Teej, ook in september, blijven ongetrouwde vrouwen de hele nacht op om te feesten en te bidden voor hun toekomstige echtgenoten. De getrouwde vrouwen tooien zich in hun rode bruidssari's en bezoeken hun mannelijke familieleden.

Activiteiten in Kathmandu

Kathmandu is een beginpunt voor vele avonturiers. Er is een groot aanbod in reisbureautjes waar je sportavonturen kunt boeken zoals kanoën, trekking, rafting en jungletochten elders in het land. Als je ademloze uitzichten wil zonder uitputtende bergbeklimmingen kan je altijd een wandeltocht boeken van een paar dagen om de Himalaya's te bekijken. Via KILROY kan je nu al de meest fantastische trips boeken. Een goede wandelbestemming is Nagarkot. Om je lichaam en geest aan te sterken zijn er vele yoga en meditatie instituten. Je kunt hier ook alles over het Boeddhisme leren of je lekker laten masseren.

Reizen naar Kathmandu - trekking

Vervoer in Kathmandu

Om het spannend te houden, zijn er vaak geen straatnamen aanwezig. Als je de weg vraagt, word je vaak gewezen op herkenningspunten als het Thamel district of het Kathmandu Guest House. Verken de stad al wandelend of door een fietsriksja te nemen vanaf Thamel. Op alle grote straten kun je taxi's krijgen, maar vergeet niet een prijs af te spreken voordat je instapt. Huur een auto met een chauffeur voor trips dichtbij. Er zijn geen treinen, maar wel bussen; deze zijn goedkoop en komen bijna overal. Sommige maatschappijen zijn gevaarlijk dus ga eerst na of jouw bus wel veilig is. Dankzij de slechte wegen is vertraging heel normaal.

Busverbindingen
Er zijn busverbindingen naar Delhi, Varanasi, Gorakpur, Lucknow en delen van Nepal zoals 'National Park of Royal Chitwan' en backpackers verzamelplaatsen zoals Pokhara, Langtang en Jiri. Bussen die van de Indiase grens, Pokhara en Chitwan komen arriveren bij het busstation van Balaju in het noorden of bij Kalanki in het zuiden van de stad. Bussen mogen de stad niet in vanwege verkeersverstoppingen. Het vliegveld van Kathmandu is het enige internationale vliegveld in Nepal.  

Veiligheid

Kathmandu is een relatief veilige stad. Het land is niet erg stabiel aangezien het militaire conflict tussen de regering en de Maoïsten pas in 2006 geëindigd is. Vermijd elke vorm van massademonstratie en zorg dat je op de hoogte blijft van het nieuws. Als toerist ben je over het algemeen veilig maar pas op voor zakkenrollers en loop niet 's nachts alleen over straat. Informeer naar begaanbaarheid van de wegen voordat je de stad verlaat. En pas op voor het water in Kathmandu; het is je grootste vijand.

Contact